Reklama

Reklama

Star Wars: Vzestup Skywalkera

  • Česko Star Wars: Epizoda IX - Vzestup Skywalkera (více)
Trailer 4
USA, 2019, 142 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, John Boyega, Naomi Ackie, Carrie Fisher (a.z.), Lupita Nyong'o, Domhnall Gleeson, Richard E. Grant, Mark Hamill (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Lucasfilm a režisér J.J. Abrams znovu spojují síly, aby diváky vzali na epickou výpravu do předaleké galaxie ve filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera. Ve strhujícím závěru stěžejní Ságy Skywalkerů se zrodí nové legendy a odehraje se konečný boj za svobodu galaxie. (Falcon)

Videa (22)

Trailer 4

Recenze (1 430)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Vy jste tady na pana Disneyho ale strašně, strašně moc zlí. A on dal přitom světu myšáka Mickeyho a kačera Donalda. A teď i tyhle barevné, načančané (a doufejme, že už) finální Starbucksy, eeeh Starwarsy... Ano, máte částeně pravdu, oproti předešlým dvěma epi-disney-zodám to bylo méně učesané, více bylo vidět, že se bojuje s tím, jak to nějak důstojně zakončit (což se nepovedlo tak docela dobře), ale jsou to Star Wars a i když jsou na míle vzdáleny ode všech původních epizod, beru je na milost. Téhle trojdílné dotáčce IMHO uškodil snad nejvíce casting, protože celá řada herců disponuje charismatem level 0 až 1, např. Adam Driver mi do role Kylo Rena nesedl teda vůůůbec a ani Daisy Ridley s věčně lehce podmračeným obličejem nebyla žádné terno... Takže za čtyři a dejte už s tím prosím vás pokoj a nechte Star Warsy spinkat v hrobečku. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Úplně nerozumím té přehnané kritice, která se na Vzestup Skywalkera snesla. Přestože snímek nelze srovnávat např. s epizodou Vll. či dokonce s původní trilogií, je to skvěle natočená akční sci-fi jízda, plná odkazů na kořeny Star Wars (např. na IMDb, je nová série hodnocena mnohem kladněji, než zde) s velice bohatým příběhem. Několik návratů starých známých, mě příjemně překvapilo (stejně jako Pomův komentář na zadní straně obalu Blu-ray) a film kvůli nim dostal ten správný nostalgický nádech, díky kterému se dá tento Abramsův kousek slušně užít. Já jsem spokojen, nejslavnější vesmírná sága dostala důstojný a definitivní závěr. Můj žebříček všech SW filmů: Nová naděje, Impérium vrací úder, Návrat Jediho, Síla se probouzí, Pomsta Sithů, Poslední z Jediů, Vzestup Skywalkera, Klony útočí, Skrytá hrozba.  ()

Reklama

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Tak se mi to v hlavě rozleželo a zůstávám u nejvyššího hodnocení. Dostala jsem všechno, co bych od nového dílu Star Wars čekala, nebyla narušena originální atmosféra a vlastně celý to sledování bylo příjemný. Chápu skalní fanoušky, že je rozčiluje, že jdou tvůrci hodně naproti divákovi a dělají tak legendu lépe čitelnou i pro ty, kteří k filmu přijdou jen náhodou. Ale není to tak trochu logický krok? O tom, jestli je správný nebo ne, můžeme debatovat. Za mě je to slabších 5* ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

SPOILER: Dost mě překvapilo, že v tu samou vteřinu, kdy Reylo oficiálně vešlo do kánonu, naskočily závěrečné titulky podbarvené Careless Whisper od George Michaela a jakýmsi zpoceným pleskáním. Přišlo mi to jako trochu divný posun v tónu a ladění, ale na druhou stranu to mohlo dopadnout mnohem hůř. Taky mohl J.J. Abrams přijít s něčím, co by zneplatnilo oba předchozí filmy, které už tak zneplatňovaly jeden druhý, vytřelo si prdel s posledními drobky charakterových oblouků, jež oba protagonisti měli, vysralo se na již stěží existující worldbuilding, zničilo odkaz i témata ságy jako takové a rozdmýchalo úvahy, o čem vlastně celá sequelová trilogie byla a proč musela mermomocí vzniknout, pomineme-li nepopiratelnou nutnost utržit rozpočet jedné menší země za merch. Zaplať pánbůh, že se to nestalo, to by byl fakt trapas. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Je to impotentní a bez duše. Na obrazovce se mohlo odehrávat co chtělo a stejně mi to bylo buřt, protože ke mně žádná emoce nedoputovala a nehnul se mnou ani závěrečné pidi fight s Palpatinem. A ty nepovedený a unylý charaktery v čele s připochcaným Adamem Driverem, který provázejí celou touhle přísavku na filmovou legendu, do toho už pak jen pěkně sednou a vlastně tomu filmu nic neudělaj, protože není co zkazit, byť jsem teda stejně měl pocit, že kdyby do první linie spíš strčili ty důchodce z úplně původních filmů, tak by bylo líp. Za mě koukatelný, ale to je tak všechno. ()

Galerie (125)

Zajímavosti (60)

  • Postavu Nambi Ghima si zahrál Kiran Shah, ale namluvila ji Debra Wilson, která se již objevila jako Cere Junda ve videohře „Star Wars Jedi: Fallen Order“. (Mikahu)
  • Slavná hláška „I've got a bad feeling about this“ („Mám z toho špatný pocit“), která zazněla ve všech Star Wars filmech, je řečena i zde, a to Landem Calrissianem (Billy Dee Williams). (Sidarius)
  • Tvůrci filmu spolu s Lucasfilmem rozhodli, že po smrti Carrie Fisher (Leia) již nepoužijí natočený materiál, ve kterém figurovala její postava Leiy. Později se však rozhodli, že Carrie Fisher se ve filmu přeci jen objeví, a to za použití záběrů, které nebyly využity ve filmu Star Wars: Síla se probouzí (2015). (Geralt z Rivie)

Související novinky

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

29.05.2024

Pohled na celosvětové tržby kinařů je tento rok týden od týdne smutnější. O potenciální blížící se krizi kin i velkých filmových studií se mluví už poměrně dlouho a důvody jsou nasnadě. Vzestup… (více)

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

22.06.2023

Nový Star Wars film pokračující příběh Rey (Daisy Ridley) má oficiální název, synopsi a také předběžné datum začátku natáčení. Tzv. Skywalker sága skončila v roce 2019 snímkem Star Wars: Vzestup… (více)

Reklama

Reklama