Reklama

Reklama

Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec

  • Velká Británie The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover (více)

Obsahy(1)

Makabrózní příběh, jemuž dominuje výtvarná stránka inspirovaná slavnými malířskými díly, se odehraje během osmi dnů v prostředí luxusní restaurace. Georgina, manželka gangstera Alberta, si zde najde pod nenápadnou patronací majitele podniku milence, ale odhalení její nevěry rozpoutá řetěz krvavých událostí. (MarekMotor)

Recenze (245)

topi 

všechny recenze uživatele

Kamarád mě na filmovce v UH říkal, že tohle je film přesně podle mýho gusta, včetně hudebního doprovodu. A musím říci, že je to přesně tak! Stylizovanej bizárek se vším všudy! Nádherné barevné kompozice, úchvatný vizuál srovnatelný s Argentovými gially, nebo italskou mysteriózní školou let sedmdesátých. Těžko hledat slova, těžko popisovat, tohle si musí každý filmový milovník užít po svém. A já děkuji za tip, Kowalski! :D ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pro filmy P.Greenaway mám slabost a vůbec mi nevadí, že pro mnohé diváky je divnej. To holt umělci bývají. Zvláště výtvarní, tedy malíři... A právě malířské zacházení s filmovým obrazem je v jeho filmech úžasné. V Kuchařovi si stačí jen všímat barevného ladění jednotlivých místností, kde i skvostná H.Mirrenová bliká jako reklamní neon - tu v bílé, tam v rudé a onde v černé. O jídelních zátiších snad ani nemluvě. Greenaway komponuje své obrazy jako malířská plátna. Stačí zastavit film a obraz zarámovat. O použité hudbě se snad ani netřeba zmiňovat, má stejný účinek jako obrazová složka. Nahotou se zde nezvykle šetří, zato jídlem ne. Je libo kousek dobře propečeného Homo sapiens? ()

Reklama

JayZak 

všechny recenze uživatele

Greenaway vizionář, provokatér a malíř. Člověk, co vidí v kinematografii nevyužitou možnost filmové suroviny zejména co se týče děl, která bychom si dost dobře mohli přečíst i na papíře. V Kuchaři, zloději, jeho ženě a jejím milenci (uff..) si můžem jeho snahy oživit hýbající se obrázky velmi dobře všimnout. Většinu filmu se odehrává pouze v několika místnostech, kdy je každá koncipovaná jako detailně propracovaný obraz, založený zejména na dojmu z barvy. Působivě to vypadá zejména při přejezdech z místnosti do místnosti, pěkně tak vyniká konrast. Připomnělo mi to Rembrandtovy obrazy, nebo kousky z renesance. Zátiší s ovocem, mnoho lidských postav, napadá mě i Poslední večeře, kde by vtipně místo spasitele seděl zosobněný ďábel Albert (výborně zahraný Michaelem Gambonem). Tak či onak, i přes pomalé tempo se je pořád na co dívat, zkoumat detaily, vstřebávat pocit z celku, podobně jako v galerii. Po obsahové stránce se provokatér taky nezapře, od prvních záběrů na nás autor chrlí obrazy hnusu, které se dotýkají "zlodějské" smetánky, podle Greenawaye ne nepodobné Thatcherovskému režimu. S tímto postojem sice nemusím souhlasit, ale přesto nelze neocenit filmařskou kvalitu a krásu tohoto díla. ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Nedoporučila bych dívat se na tenhle film před jídlem nebo jakoukoliv společenskou akcí, kde bude třeba raut anebo před tím, než si uděláte "hezkej večer". Film nejspíš zasáhne i milovníky knih. A to se přitom celý odehrává jen na několika málo místech a většinu času (aspoň tak mi to přišlo) se děje pořád to samé, jen se mění den na jídelním lístku. Až po "odhalení" se děj začne posouvat a občas je to fakt síla. Do toho ještě ta barevná stylizace, kdy restaurace je červená tak, jako by byla politá krví a kuchyň zase občas vypadá jak zadní dvůr nějakého supermarketu. Ale nejvíc mi v paměti utkvěl asi hlavní hudební motiv, u některých scén jsem měla skoro husí kůži. 7/10 ()

matestlust 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý snímek,který je mixem erotiky,dramatu a malinko také hororu.První půle filmu líčí vztah sadistického majitele restaurace Alberta,jeho krásné ženy Georginy,jejího nového milence Michaela,který je pravidelným návštěvníkem jejich restaurace a hostů,kteří večeří s nimi u společného stolu.Druhá půle pak o tom,co dokáže sadista,když zjistí nevěru své ženy a svých poddaných.Celý film doprovází ponurá a depresivní muzika,což je tedy veliké plus,navíc zajímavé obrazové podání snímku a uchvatné herecké výkony jsou opravdu fasinující...Závěr filmu pak nemá chybu.Jinak sem po celý film spíše hledal poentu ,kterou sem ani napodruhé nenašel.Možná je i chyba ji zde hledat... ()

Galerie (58)

Zajímavosti (6)

  • Psí exkrementy byly vytvořeny z čokoládové pěny. (Chatterer)
  • Film je volně založen na dramatu Johna Forda ze 17. století, 'Tis Pity She's A Whore'. (Chatterer)
  • V tomto filmu si poprvé spolu zahrají společně Michael Gambone a Ciarán Hinds, který se později setkali na place ještě třikrát, naposledy pak během natáčení filmu Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (2011), kde ztvárnili bratry Albuse a Aberfortha Brumbálovi. (Missa08)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Reklama

Reklama