Reklama

Reklama

Duben 1945. Zatímco se spojenecká armáda pokouší o finální ofenzívu na evropské frontě, ujímá se válečný veterán, armádní seržant Wardaddy (Brad Pitt), velení tanku Sherman a vydává se s jeho pětičlennou posádkou na vražednou misi v týlu nepřítele. Tváří v tvář přesile početní i palebné a v doprovodu naprostého zelenáče, který se v jejich četě souhrou okolností ocitl, je Wardaddy se svými muži nucen získat navzdory veškeré pravděpodobnosti štěstí na svou stranu a dovést do úspěšného konce své hrdinské pokusy zaútočit na samotné srdce nacistického Německa. (Falcon)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (1 549)

ORIN 

všechny recenze uživatele

David Ayer je poměrně pozoruhodnou postavou současného hollywoodského filmu. Jako scénarista či režisér (spolu)vytvářel zajímavé příspěvky do žánru kriminálního thrilleru (výhradně zasazených do městského prostředí). Tyto žánrové hybridy (např. Training Day, Drsný časy, Street Kings) sice nejsou úplnou špičkou, ale do nadprůměru zcela jistě patří. Železná srdce očividně představují Ayerův dosavadní kariérní vrchol - už jen z pohledu obsazení, rozpočtu (okolo $70MM) a aktuálních tržeb (celosvětově k 17.11. na $135MM, na trojnásobek rozpočtu by se snímek mohl během pár týdnů/měsíců dostat). Zároveň ale naplňují vývojový trend patrný už někdy od Street Kings, kdy Ayer točí sice tematicky hodnotné snímky, ale zároveň tak trochu recykluje stylistické postupy a základní vzorce vyprávění z děl starších, kdy byly v kurzu. Tak jsme mohli postavy ze Street Kings vidět v podobném podání už v Training Day, found footage styl, ač důmyslně využit v Patrole, zažil „zlaté období“ v letech 2007-2010 ve filmech Deník mrtvých, [Rec] a [Rec] 2 či Monstrum. Přestože Železná srdce v rámci ozvláštňování ukazují válečnou vřavu skrz explicitní obrazy zkázy a utrpení a nepříliš často užitým pohledem z tanku, primárně stále staví na odiv jedince (mentor vs. bažant, jejich vztah, postupné posilování vzájemné důvěry stvrzené v nervydrásajícím finále atp.), amerikanismus/patriotismus a heroizaci viděnou v minulosti nesčetněkrát. Slabé 4*. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Fajn závan staré školy, ve kterém špína, drť a krev nejsou jen slovy házenými do větru. Jen škoda, že Ayerovu zručnost za kamerou obklopuje ryze generický scenáristický produkt, který nepřináší absolutně nic nového a nikdy nevystřihne prvoligovou scénu, na kterou by se dalo opravdu vzpomínat. Skopčácký oběd k tomu má nejblíž. Škoda, že to jeho druhá půlka totálně zazdí. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

30 ton železa a ide sa - nacistov kosiť do lesa. Ayer sa po thrilleroch z policajného prostredia a zo špinavých ulíc presunul ešte do väčšieho bordelu. Brutalitu a nekompromisnú autentickosť, bez akýchkoľvek hollywoodskech omáčiek si však zobral so sebou a naporcoval nám ju ako troj-chodové menu. Prvý chod - deluxe herecké obsadenie, ktoré možno na prvý pohľad nevyzerá vábne a pri pohľade na casting by sa nejednému spravilo nevoľno, ja dávam dva palce hore. Neraz mi Pitt a spol. evokovali autentických bratov v zbrani. Druhý chod - luxusná vojnová atmosféra, prostredie tanku zvládnuté na jednotku, môžem prirovnať ku kvalitným ponorkovým filmom, kde je práca s kamerou tou najpodstatnejšou záležitosťou. Hlavný chod - pekelná atmosféra vojny, ayer sa naozaj s ničím nesral a porcuje nám jednu ponurú, krvavú a neúprosnú scénu za druhou, k tomu vykresľuje skutočné hrôzy vojny, ktoré nezanechávajú rany len na tele, ale hlavne na duši. Palec hore! 85%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Není to špatný film, ale pořádně mě z něj zaujaly vlastně jen dvě scény, z nichž jedna se navíc odehrávala u jídelního stolu (ta druhá byla likvidace tigeru). Zdálo se mi, jako by David Ayer chtěl zkombinovat Velkou červenou jedničku a Tenkou červenou linii, jenže na takovou laťku zkrátka za pomoci klišé a nezajímavých postav dosáhnout nemohl. Přitom Brad Pitt se do role hodil stoprocentně a bylo vidět, že si velitele tanku zahrál s chutí, a ta špinavá zabahněná atmosféra měla také hodně do sebe. Jenže proč to celé bylo tak dlouhé, ačkoliv se v tom toho tak málo stalo? ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Chcete příběh z války stojící na emocích? Fury je správná volba. Naturalistický, špinavý, syrový kousek od Davida Ayera. A ten člověk umí, když se chce. Film se v mediální kampani tvářil hodně realisticky, hodně lpěl na reáliích a postavách, které si musí protrpět to zlo války. Do jisté míry se to povedlo i ve filmu, v závěru samozřejmě musí přijít hollywoodské triky a příběhové kličky vhodné pro masovou část populace, stále si stojím za to, že originalita zůstala a skutečně se povedlo přinést válečný film, který nenabízí velkolepé válečné bojiště, ale na události pohlíží ze strany těch, co to musí prožít a vybojovat si jiskřičku naděje pro život. Brad Pitt si zkrátka umí stále velmi dobře své projekty vybírat...80%...[11.11.2014_ČSFD projekce_Cinestar Černý most] ()

Galerie (82)

Zajímavosti (81)

  • Gordo (Michael Peña) ve vystřižené scéně zmíní, že ve 14 letech pomáhal svému otci na jatkách a že každý den jedl hovězí nebo vepřové maso. (Gordy34)
  • David Ayer se v mnohém inspiroval skutečnými událostmi. Například poslední bitva "o křižovatku" připomíná události před obcí Holtzwihr ve Francii. Inspiroval se také u postav, například předlohou pro Dona "Wardaddyho" Colliera (Brad Pitt) byl Lafayette G. Pool, tankové eso es z americké 3. obrněné divize přezdívané Spearhead. (Maulincio)
  • Duel s tankem Tiger, který je zobrazen ve filmu, byl pro Američany bojující na severozápadní frontě velmi vzácný. Od vylodění v Normandii (6. června 1944) až do kapitulace Německa (8. května 1945) narazili Američané na Tigery pouze třikrát. Poprvé v souboji zvítězil Sherman, podruhé prohrál Pershing a potřetí byl sice zničen Tiger, ovšem když byl nakládán k přepravě, takže to nebyl úplně férový souboj. Za druhé světové války bylo hlášeno více tanků Tiger, než jich bylo ve skutečnosti sestrojeno - například Pz IV Aufs. H (s úsťovou brzdou a bočnicemi Schürzen po stranách) vypadal v optice podobně a v tu chvíli nikdo neřešil, s jakým typem má co do činění: všechno, co jen vzdáleně Tiger připomínalo, bylo jako Tiger hlášeno. (Maulincio)

Související novinky

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

07.05.2022

Poslední snímky režiséra Davida Ayera (Drsný časy, Králové ulice) nebyly přijímány vůbec dobře. Sypat se to začalo už Sabotáží z roku 2014, následovala komiksárna od DC Sebevražedný oddíl, který se… (více)

Miliardový podvod v Hollywoodu

Miliardový podvod v Hollywoodu

20.02.2022

Hollywood následuje skutečný život, který zase následuje Hollywood. Herec Zachary Horwitz, známý také jako Zach Avery, se v malé roli objevil třeba vedle Brada Pitta ve filmu Železná srdce. Nejspíš… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Comicsoví kriminálníci od Ayera

Comicsoví kriminálníci od Ayera

21.09.2014

Režisér David Ayer se doteď soustředil na policejní thrillery. Letos ale tenhle žánr výjimečně opouští, a po Drsných časech, Street Kings, Patrole a Sabotage uvidíme jeho tankový akčňák Železná srdce… (více)

Reklama

Reklama