Reklama

Reklama

Duben 1945. Zatímco se spojenecká armáda pokouší o finální ofenzívu na evropské frontě, ujímá se válečný veterán, armádní seržant Wardaddy (Brad Pitt), velení tanku Sherman a vydává se s jeho pětičlennou posádkou na vražednou misi v týlu nepřítele. Tváří v tvář přesile početní i palebné a v doprovodu naprostého zelenáče, který se v jejich četě souhrou okolností ocitl, je Wardaddy se svými muži nucen získat navzdory veškeré pravděpodobnosti štěstí na svou stranu a dovést do úspěšného konce své hrdinské pokusy zaútočit na samotné srdce nacistického Německa. (Falcon)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (1 548)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Reálný pohled na válku z průzoru pancéřované krabice na pásech. Ayer natočil ojedinělý válečný snímek, kde je jakákoliv naděje zašlapána do bláta a vítězství znamená jen možnost bojovat další bitvu. Žádné vyhlídky na přežití, žádný příslib domova. Takhle syrový, skutečný a ryzí snímek si všichni tankáni už dlouho zasloužili. Nejčastěji se vychvaluje letectvo a pěchota, na tanky se zapomíná až příliš snadno. Už nebude. Pittův Wardaddy není variací na Tarantinovského Aldu, právě naopak. Zničený muž, kterému chybí civilizace, ale vzdal se jí pro dobro své posádky, schopný velitel bojující už příliš dlouho. Celá posádka je správná banda. Vyniká Bernthalův vidlácký humusák, nenáviděný Grady, v posledních momentech přece jen správný chlap. Nemytý Shia překvapivě dospělý, cituje bibli s takovou vervou, že sám začal věřit. A teď to hlavní - hrdina, smrkáč Logan Lerman, kdysi srandovní klučina se v Ayerově a Wardaddyho péči stává chlapem a regulérní zabíjecí mašinou. Tak jako si získává respekt u posádky, získává si ho i u diváka. Celá otec-syn linie funguje na výbornou a v té válečné stoce je to jediné k čemu se dá upnout. Fandil jsem do poslední chvíle, byl jsem v tanku s nimi a každá rána, každý záškub mnou projel do morku kostí. Pokud jste za mlada listovali válečnými knihami a oči vám přitahovaly železná monstra jako je Fúrie, je tohle film pro vás. Zde jsem, pošli mne! ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ještě půl hodiny před koncem jsem byl přesvědčen o pětihvězdičkovém hodnocení, protože tak realisticky špinavý, neučesaný válečný snímek tady dlouho chyběl. S přidanou produkční hodnotou v podobě fantastické výpravy, Pittem, který je chodícím ztělesněním charismatu a scénou „oběd u Němky a její dcery“, kterou považuji za jednu z nejlepších filmových scén minulého roku. Jenže pak přišel těžko akceptovatelný výjev, který by si co do přepálenosti a heroismu nelajsli ani svého času Sověti se svými arcidíly typu ´Osvobození´ a jim podobných. Prostě Ayer se nechal unést a celový skvělý dojem šel do kopru, nebo do bahna stopy po tankovém pásu, kterého je ve filmu plno. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Klasický Ayer. V jednotlivostiach a určitých momentoch úžasné. Ale ako celok pokrivkávajúce. Atmosféra je super. Celá tá charakterizácia postáv v štýle - obyčajní chlapi sa musia stať zvieratami aby prežili - je prvú hodinu maximálne funkčná a herci sú do jedného vynikajúci. Bohužiaľ sa to v poslednej polhodine ( vzhľadom na predchádzajúce dianie) zvrtne na úplné WTF. Veľmi zlá hudba Stevena Prica takisto nepomáha. Škoda. Je to dobrý film ale tu bolo zarobené na viac. 7/10 P.S. Neviem prečo som mal pocit, že záverečné titulky boli nadesignované a zostrihané tak, aby boli úvodné ( a pasovali by tam lepšie) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Bahno, strach, beznaděj, krev and The best job ever. Chlapácká týmovka, ve které spolehlivý Brad Pitt blbne s tankem. Válečné filmy mají sakra dlouhou tradici, tady se zaměřujeme na výborně sehrané osazenstvo amerického tanku nazvaného Fury, které toho na jeden den zažije opravdu hodně. Ostřílenou posádku za východu doplňuje vyplašený písař, jehož optikou scénárista a režisér David Ayer příběh sleduje. Druhá světová válka vrcholí, americká ofenziva se v Německu rozvíjí, na to, že se vzdají, ovšem nikdo příliš nesází. Od hollywoodského modelu nicméně nesejdeme, i když Ayer si jde trochu svou vlastní komornější cestou, ve které kromě opatrně temného Pitta hraje hlavní roli právě válka. Krutá, nespravedlivá, syrová. Zápletka je prostá, sbírka tehdejší vojenské techniky úctyhodná. Ayer, který také velmi dobře pracuje s pozadím, si prostředí druhé světové války hodně důkladně prozkoumal. Pitt tu svými bolestně získanými zkušenostmi vede mladé ucho (přerod na nespoutaného ničitele nácků je trochu kostrbatý, ať jsem fér), a tak trochu se jeho výchovou vnitřně vykupuje. Asi holt nějakého Hanebného pancharta nepěkně odkrouhnul. Zajímavě se jeví také scéna z německé rodiny, je jemná i neotřelá, aneb pomocí několika vajec ukažme trochu té náklonosti a civilizovanosti. Ale zpět k válečnému běsnění. I občasné hrdinské výjevy vždy válka přehluší. A její detailní výjevy bez dobrodružné romantiky zrovna tak. Tankem přejetou mrtvolou, pověšenými zrádci, amputovanou nohou, poházenými vojáky na korbách náklaďáků. Akce je intenzivní, řemeslo je vybroušené. Prázdné pohledy vojáků přikovají, Pitt je výborný, vnitřně zajímavější se však jeví Shia LaBeouf (dle mého jedna z jeho nejlepších rolí). Těším se na opětovné setkání. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Jen díky Csfd projekci jsem se dostal na to do kina, jinak bych tento film jen tak nespatřil. Co se týče filmu samotného, tak Brad Pit táhne film, jak jen to jde a až na nějaké malinko přetažené scény, jde o pěkné válečné dílo. ( Hodnocení: 7/10 ) CSFD projekce - Dost chaotické provedení této projekce v Hradci Králové, neměl jsem dosud žádnou příležitost zajít na CSFD projekci ač mile jsem se hrozně těšil, tak mě hrozně zklamalo dlouhé čekání před vstupem do sálu, kde čekalo okolo 140 lidí, 19h už pomalu odbíjela a všichni pořád čekali před sálem. Pak konečně ze sálu odcházeli diváci z předchozího promítání a nás pomalu pustili dovnitř, začal pomalu boj o místa, kde prostřední řady byly do minuty obsazeny. Nechápu takové plánování, to mohl být film o půl hodiny později a určitě by nebyly takové problémy. Škoda, že někdo ještě nevymyslel nějaký zasedací pořádek, aby nedocházelo k větším komplikacím. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (81)

  • Dělo 76mm M1A2, kterým je vybaven tank Fury, bylo sice velmi přesné, ale při počáteční vzdálenosti útoku na Tiger by nemělo šanci prorazit. V americkém tankovém manuálu bylo napsáno: „Pokud jste v dostřelu, ale nepřítel ve vašem dostřelu ještě není - útočte, pro dosažení palebné pozice“. Zepředu by si s Tigerem poradil pouze tank Sherman Firefly, který by ovšem musel také být blíže než 450 metrů. S municí sabot by teoreticky mohl střílet až ze 2 kilometrů, ale s mizivou šancí zasažení cíle (i britská armáda říkala „cokoliv je dál než 450 metrů, na to zapomeňte“). (Maulincio)
  • Z anglických veřejných chodníků bylo na natáčení mnoha scén dobře vidět, a tak produkce najala větší než obvyklé množství členů ochranky s rotvajlery, aby odradila případné dotěry od fotografování a filmování kulis a průběhu natáčení. (Maulincio)
  • Během natáčení se Brad Pitt (Wardaddy) a Shia LaBeouf (Bible) málem skutečně porvali se Scottem Eastwoodem (seržant Miles), protože když se Eastwood vezl vzadu na tanku, plival na ně žvýkací tabák. Pitt a LaBeouf to považovali za neuctivé a vyměnili si s ním pár slov. Situace se vyostřovala, dokud Pitt a LaBeouf nezjistili, že to má Eastwood napsané ve scénáři. (Maulincio)

Související novinky

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

07.05.2022

Poslední snímky režiséra Davida Ayera (Drsný časy, Králové ulice) nebyly přijímány vůbec dobře. Sypat se to začalo už Sabotáží z roku 2014, následovala komiksárna od DC Sebevražedný oddíl, který se… (více)

Miliardový podvod v Hollywoodu

Miliardový podvod v Hollywoodu

20.02.2022

Hollywood následuje skutečný život, který zase následuje Hollywood. Herec Zachary Horwitz, známý také jako Zach Avery, se v malé roli objevil třeba vedle Brada Pitta ve filmu Železná srdce. Nejspíš… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Comicsoví kriminálníci od Ayera

Comicsoví kriminálníci od Ayera

21.09.2014

Režisér David Ayer se doteď soustředil na policejní thrillery. Letos ale tenhle žánr výjimečně opouští, a po Drsných časech, Street Kings, Patrole a Sabotage uvidíme jeho tankový akčňák Železná srdce… (více)

Reklama

Reklama