Reklama

Reklama

Duben 1945. Zatímco se spojenecká armáda pokouší o finální ofenzívu na evropské frontě, ujímá se válečný veterán, armádní seržant Wardaddy (Brad Pitt), velení tanku Sherman a vydává se s jeho pětičlennou posádkou na vražednou misi v týlu nepřítele. Tváří v tvář přesile početní i palebné a v doprovodu naprostého zelenáče, který se v jejich četě souhrou okolností ocitl, je Wardaddy se svými muži nucen získat navzdory veškeré pravděpodobnosti štěstí na svou stranu a dovést do úspěšného konce své hrdinské pokusy zaútočit na samotné srdce nacistického Německa. (Falcon)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (1 548)

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Hmmm, tady má někdo nakoukanou Velkou červenou jedničku. Takže teď tu o tom, jak kdyby měli tanky dva, dojedou až do Berlína. Klasický případ filmu, kdy jedna scéna dokáže doslova mírou kreténismu posrat (slušný slovo pro to není) zbytek, na kterým se určitě podílelo moc talentovaných lidí. Ale to je pro mě okolnost přitěžující, ne polehčující. Když má někdo na víc a stvoří tak nehoráznou sračku jako byla scéna na křižovatce, nezaslouží slitování. Ne u filmu, který má být vážný a předstírá něco jako realismus. Abych byl konkrétnější: Dobře, sherman, rozkládající se po zásahu často na prvočinitele, ve filmu přežije v menší bitvičce ve městě zásah pravděpodobně od 7,5 cm Pak 40 asi tak z 15 metrů. Dejme tomu, jednou jsem to schopen skousnout. Německá holka skončí u prvního Amíka, co vleze dovnitř, který se jí potom ani pořádně nezastane, když si ji chtějí na hraní půjčit ostatní, a pak samozřejmě zemře aby se náš "hrdina" namotivoval. To už zavánělo, ale scéna s "tigrem" to ještě dovedla zamáznout. Ale když pak "evil nazis" pobíhají splašeně okolo rozzuřeného tanku a nejenže ho nejsou schopní pořádně trefit pancéřovkou, ale opakovaně poskakují aniž by střelili do Bradíka stojícího odkrytě na korbě a rozdávajícího rány ráže .50 (podaří se to až sniperovi, který na to vyplýtvá 4 rány a jednu spotřební bibli), to bylo prostě tak surrealisticky debilní, že se to nedá přejít. Někdo tu zřejmě prapor SS zaměnil za zuřivé domorodce (ve filmu s Johnem Waynem by to byli Indiáni, ale teď už to není politicky korektní, tak se přešlo na musulmany, ale to se taky asi nemá, tak to schytávají Němci, kteří mají zde ve filmu podobné sklony jako učitelé ve škole pro sebevražedné atentátníky "dávejte pozor, předvedu vám to jenom jednou") a tomu podřídil výstavbu scény. Chvílemi to bylo tak směšné, že jsem nevěděl, jestli náhodou nekoukám na Rudý úsvit. Do toho občas přestávky s hudbou a proslovy, nejlépe prokládanými biblickými cintáty, paráda. Pak už člověku začne vadit i to, že se na začátku sice hlásí Amíci k velkým ztrátám a podřadnosti jejich tanků vůči německým, ale nějak to ve filmu vyjma již zmíněné scény s "tigrem" není vidět. Ostatně dokázat v nějakém filmu to, že nakonec já flanker.27 fandím Němcům, to chce hodně zručnosti. Upřímně doufám, že jednou se Němci osmělí a v nějakém filmu (když už ne na bitevním poli) to "Muricanům" vrátí i s úroky. P. S. Děkuji uživateli eJacques za tento link: https://www.youtube.com/watch?v=Ns6l7sCoWX4 ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Chcete příběh z války stojící na emocích? Fury je správná volba. Naturalistický, špinavý, syrový kousek od Davida Ayera. A ten člověk umí, když se chce. Film se v mediální kampani tvářil hodně realisticky, hodně lpěl na reáliích a postavách, které si musí protrpět to zlo války. Do jisté míry se to povedlo i ve filmu, v závěru samozřejmě musí přijít hollywoodské triky a příběhové kličky vhodné pro masovou část populace, stále si stojím za to, že originalita zůstala a skutečně se povedlo přinést válečný film, který nenabízí velkolepé válečné bojiště, ale na události pohlíží ze strany těch, co to musí prožít a vybojovat si jiskřičku naděje pro život. Brad Pitt si zkrátka umí stále velmi dobře své projekty vybírat...80%...[11.11.2014_ČSFD projekce_Cinestar Černý most] ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Mačkal jsem se dvě hodiny v Shermanu, všude smrděl střelný prach a chtělo se mi čůrat, takže jsem patrně podlehl atmosféře snímku. Jenže mně se tam nelíbilo. Já se totiž nerad mačkám ve smradu, sleduji přitom neprůstřelnost amerických zachránců světa a uhýbám před výstřiky propagandistického hrdinství "těch správných". A tady nic víc nebylo, tedy kromě vynikajícího chlapáka seržanta Colliera a skvěle dezinformovaného kapitána Waggonera, který mě svými nepříliš přesnými rozkazy dost bavil. Nicméně zbytek posádky zábavnosti moc nepobral, Mašinu Normana si troufnu označit za vyloženě nudného chcípáka, skvělé radiové spojení za jakýchkoli podmínek za pitomost a střelbu při bitvách za další díl Star Wars. Prostě to bylo trošku divné, ale ono skryté chlapáctví to ve mně alespoň trošičku probudilo. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá akčná vojnová dráma od Davida Ayera. Má vydarený príbeh o posádke jedného tanku Sherman, ktorá si toho prežila už viac než dosť na niekoľkých bojiskách, ale práve pri postupe Nemeckom prišli o jedného člena a nahradiť ho má neskúsený mladík. A tak sa snažia spoločne vytvoriť funkčný tím, pričom mladík získava bojové skúsenosti a prvý krát aj sám prežíva skutočné hrôzy vojny. A Nemci si svoju krajinu len tak nepustia a preto posúdku čakajú tvrdé chvíle. Spracovanie je na tom celkom dobre, síce mám pocit, že potenciál bol predsa len trochu väčší a aj to tempo som čakal o niečo dynamickejšie, ale aj tak si nemôžem výraznejšie sťažovať. Až prekvapivo dobre mi sadli postavy, z ktorých väčšina síce nepôsobí práve najnormálnejšie, ale to sa dá samozrejme vzhľadom na ich prežité udalosti úplne chápať, hlavne, že sú zaujímavé, cítiť z nich tie skúsenosti a sú aj celkom vtipné, takže občas to príjemne odľahčia. Dej nepôsobí výnimočne, ale ani mi neprišiel až tak priamočiary, ako som očakával a tak občas ponúkne aj nejakú zaujímavú nebojovú sekvenciu, obzvlášť časť pri dvoch nemeckých ženách sa nadmieru vydarila. A veľkým plusom je aj tú surová atmosféra, prakticky až naturalistické prevedenie a chválim, že sa tu Američania neprezentujú tým svojim klasickým štýlom, ale ako ľudí, ktorých vojna veľmi poznačila a od bežných kladných hrdinov majú poriadne ďaleko. Takže väčšinu času sa na to pozerá viac, než dobre. Akcie je tu priemerné množstvo a páči sa mi, ale stále mohla byť aj o niečo lepšia. Až na tie zvláštne strely v niektorých scénach je perfektne natočená, takže sa to dá skutočne užívať, chválim slušnú rozmanitost, pričom nechýba boj v meste, pri lese a ani súboj s tankom, nájde sa tu plno výborných momentov, na ktoré sa dá dlho spomínať a prišlo mi to aj dosť napínavé. Ale čakal som väčšiu realističnosť, hlavne finále je už úplne mimo a tiež na to, ako film inak pôsobí surovo a naturalisticky, tak práve v akcii paradoxne nie je ani zďaleka tak drsný, ako som čakal, síce občas sa niečo nájde, ale väčšinou sa jedná len o také normálne zásahy vojakov a techniky. Najviac sa mi páči napínavý súboj s Tigrom, ale na všetku akciu sa pozerá dobre. S hereckým obsadením som nadmieru spokojný, výborné zloženie posádky, hlavne Brad Pitt, ktorý mi tu sadol až prekvapivo dobre, ale Jon Bernthal, Michael Peña, Shia LaBeouf, ale aj mladík to zvládli veľmi dobre, takže som si ku všetkým vytvoril nejaký vzťah, no nesklame ani tých pár vedľajších postáv. A čo sa týka réžie a technickej stránky, David Ayer si tentoraz vybral podstatne veľkolepejší projekt, než doteraz a zvládol to našťastie solídne, obzvlášť vizuálna stránka a atmosféra, len ako som spomínal, trochu ma sklamala realističnosť a surovosť akcie, tu som od neho čakal trochu viac. Takže celkovo som spokojný, určite sa nejedná o nejaký žánrový klenot, ale páčilo sa mi to a rád si to ešte pozriem. 75% ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Měl jsem připravenou übervtipnou hlášku, obsahující čtyři v tanku a někoho. A nenapíšu ji, protože se s tím tady ohání kdejaký verbestor! Neplačte, sami si za to můžete. Tak. - Sice si myslím, že když do pixly vhodí agilní Sturmbanführer pár handgranátů, bude i fešná Bredí Pitchka vypadat jako katův šleh, notabene již jednou pojedený před alkoholovým dýchánkem, ale co už. Filmů, znázorňujících absurditu i hrůzy válek, není nikdy dost. Několik scén či detailnějších záběrů by snad mohlo promile populace přimět popřemýšlet, až se opět po nárožích začne vykřikovat o maršálských holích v tornách, či o vše překonávající lásce k maminčinu eplpáji, který bude zrovna ohrožen libovolnými ,,Těmi druhými". Abychom nešli jako ovce. Abychom chcípali jen za to, co má skutečně nedozírnou cenu. Chlapci s kraxnoidním šermenem stáli na té lepší straně, budiž jim proto přána chvilka hrdinského patosu a minimum mých výčitek. Sice je zjevná celá řada děl, z nichž autor předlohy i rejžák vytahali inspirace, povětšinou tak, že kvalitu originálu ponechali daleko před sebou, ovšem, jak jsem se již vyjádřil, ser to pes. Á propos- hezky vyvedené střelecké i dělostřelecké souboje. Bráno z nezvyklé perspektivy, poklona. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (81)

  • Českou verzi anglického názvu Fury zvolil distributor Falcon. Obecně proces výběru lokálního názvu často podléhá poměrně náročnému schvalovacímu procesu a zároveň možnostem, které zahraniční držitel práv nabídl nebo umožnil i v jiných zemích. Z těchto možností vyplynuly v podstatě jen tři cesty. Tou první byla variace na doslovný překlad slova "Fury," tedy "Zuřivost" či "Odhodlání," popřípadě "Zuřivec" nebo "Odhodlaný" (v jednotném či množném čísle). Další možností bylo ponechat titul v původním názvu i pro českou distribuci. A tou poslední bylo vybrat některý z odlišných titulů, které již zahraniční partner schválil jinde, v tomto případě mimo jiné "Ocelová srdce" nebo Železná srdce. Nutno podotknout, že jednou z důležitých součástí volby názvu je i komerční hledisko, tudíž byla společností zvolena 3. varianta. (Maulincio)
  • Severoamerické tržby filmu byly 85,8 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 211,8 mil. (NIRO)
  • O natáčení v anglickém Oxfordshiru Brad Pitt (Don "Wardaddy" Collier) řekl: „Žádné jídlo, žádná sprcha... a spali jsme venku na dešti. Bylo to mizerné, ale milovali jsme to.“ (Maulincio)

Související novinky

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

07.05.2022

Poslední snímky režiséra Davida Ayera (Drsný časy, Králové ulice) nebyly přijímány vůbec dobře. Sypat se to začalo už Sabotáží z roku 2014, následovala komiksárna od DC Sebevražedný oddíl, který se… (více)

Miliardový podvod v Hollywoodu

Miliardový podvod v Hollywoodu

20.02.2022

Hollywood následuje skutečný život, který zase následuje Hollywood. Herec Zachary Horwitz, známý také jako Zach Avery, se v malé roli objevil třeba vedle Brada Pitta ve filmu Železná srdce. Nejspíš… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Comicsoví kriminálníci od Ayera

Comicsoví kriminálníci od Ayera

21.09.2014

Režisér David Ayer se doteď soustředil na policejní thrillery. Letos ale tenhle žánr výjimečně opouští, a po Drsných časech, Street Kings, Patrole a Sabotage uvidíme jeho tankový akčňák Železná srdce… (více)

Reklama

Reklama