Reklama

Reklama

Bohové musejí být šílení 2

  • Jihoafrická republika The Gods Must Be Crazy II (více)
Jihoafrická republika / Botswana / USA, 1989, 98 min

Obsahy(1)

Stejně jako předchozí část i tentokrát se film odvíjí jako "pletýnka" několika vzájemně se proplétajících osudů. Přesněji osudů pěti. Je tu opět křovácký lovec XiXao, který se vydal s dětmi, Xisou a jejím mladším bratrem Xirem, na lov. Je tu americká právnička Ann Taylorová, která musí stihnout konferenci v Africe, ale neprozřetelně se vydá na krátký vyhlídkový let a zoolog Stephen Marshall, který ji chtěl dopravit zpět ve svém malinkém letadélku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jestli ještě nějakej ten měsíc budou pokračovat ty úžasně promyšlené vládní reformy v naší zemi, tak XiXao nebude jedinej, kdo bude po světě pobíhat s holou prdelí. Druhý díl není až taková šajba jako první, ale pořád by dokázal pobavit kdejakýho plameňáka. Nejsilnější části humoru se odehrávají mezi Anne a Stephenem, to sou fakt rajský fory co tam ty dva odprezentujou. Stejně jako v prvním dílu funguje i tady africká příroda zejména v kontrastu s Ann jako velmi humorná dáma. O N!xau jsem čet že hraní pro něj muselo být naročný, ale já si to nemyslím,vždyť tam jenom pořád běžel dopředu, nechci nějak snižovat N!xaův herecký výkon, ale na tohle FAMU fakt nepotřebuje. A dialogy ?? N!xau tam něco dvakrát zamlaskal do kamery a dole se ukázaly titulky, co že to vlastně ze sebe vymlaskal. Opět, nechci bejt prudič, ale vy snad někdo umíte křovácky a víte co tam vymlaskával ? N!xau je zřejmě jedinej herec, kterej si nemusí číst dialogy, řeknou mu ať popíše třeba jak žere hlínu, on tam začne vymlaskávat nějaký křovácký báchorky a dole běžej titulky ze scénáře filmu. My pak na to čumíme a říkáme si "ty vole, ten N!xau je dobrej, jak se naučil ty dialogy co? " ()

Mike_Doe 

všechny recenze uživatele

Film síce v značnej miere kopíruje naratív prvej časti (ktorá je tiež fenomenálna), no to vôbec nevadí keďže situácie si zachovávajú vtip, a je ich viac než dosť. Povedzte, či by ste nechceli na vlastné oči uzrieť africkú prírodu po vzhliadnutí týchto filmov?!  Originálna bola hlavne schopnosť režiséra urobiť si srandu z (v realite veľmi smutných) udalosti spojených s nezmyselnou vojnou a ešte nezmyselnejším zapojením kubánskych jednotiek nasadených F. Castrom v Afrike. Blbec, chcel „oslobodiť“ Afriku tak ako “oslobodil” Kubu. ()

Reklama

JohnFarst 

všechny recenze uživatele

Ak by som mal vybrať kultový film svojich detských časov, určite by som vybral práve dvojku bohov. Znovu sa tu stretáva viac dejových línií v prostredí africkej Kalahari ale tentokrát je to od jednotky ešte zábavnejšie. Nezapomenuteľné gagy Ann a Stephena, ktorí nedobrovoľne musia pristáť uprostred púšte a ich egá sú vystavené konfrontácii na dlhé dni sú proste super. Kto by si nespomenul na scény s hyjenou, nosorožcom alebo opicami? Rovnako výborná línia je aj príbeh tých dvoch vojakov zo znepriatelených táborov a ich večné handrkovanie, prvotriedne hlášky ("Kuba Libre, Afrika Libre, ani kompas mně nenaučili...) a ustavičné boje. Bohovia musia byť šialení sú proste all time classic a jedna výborná komédia s uvolnenými hereckými výkonmi a doplnená peknými zábermi na nehostinnú, suchú ale krásnu africkú prírodu. A kto nemá srde z kameňa možno aj na konci uroní slzy šťastia. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

To bych se musel opravdu zbláznit, kdybych tenhle film vychvaloval. Když to ani nemělo pořádnou zápletku, herce a režii. Rezultace do přihlouplého filmu byla nasnadě. Nevadí mně groteskní gagy, ale aby nic v jiného nabídce nebylo, to už tedy vadí. Ani křovák XiXao nebyl bůhvíjaký šoumen. Všechno bylo pro mě podprůměrné a chatrně zrežírované. Jedině snad chválu zaslouží bizarní originalita, s jakou postavy vešly do děje. U současných (a většinou i dobrých) filmů je hodnocení nízké, tady rovnou v červené barvě. Ano, leda CSFD se zbláznilo. 20% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Zmena ústredného páru oproti prvému dielu ma trochu rozladila, ale nakoniec im to sadlo, možno aj preto, že po väčšinu času boli rozdelení a hľadali sa. Krovácke deti sú milé, stretávajú ich nemilé udalosti, pri ktorých by normálne malo diváka mraziť, ale takto v groteske sa len zasmejeme. Nechýbajú znovu prírodopisné poučenia, aké sú zákonitosti púšte, ako sa správať pri stretnutí so šelmami, takže hyenu už oblafnúť viem. Často je vo filme zmätok, v deji, aj v logike, ale celkovo len o hviezdu slabšie oproti predchodcovi. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (10)

  • Černoch na bicykli so sliepkou si spieva rovnakú pesničku, akú si v prvom filme spieval iný domorodec, u ktorého Xi (N!xau) uvidel prvýkrát pušku. Jedná sa o "Down And Out Song". (ČSFD)
  • Malé letadlo, které se ve filmu objeví, je Lazair Ultraflight Sales. Pro potřeby natáčení byla jeho kabina speciálně upravena, aby se do ni vešli dva lidé. (Redix)

Reklama

Reklama