Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní dokument Stanley Kubrick: Život s filmem (2001) je zatím nejobsáhlejším portrétem proslulého režiséra. Jeho režisérem a producentem byl Kubrickův švagr Jan Harlan, který měl samozřejmě přístup k jeho rozsáhlému archivu a také vlastní zkušenost z dlouholeté spolupráce. Stanley Kubrick (1928-1999) patří k nejvýše ceněným filmovým režisérům a svým dílem si vydobyl takovou míru tvůrčí svobody, o nichž se většině jeho kolegů mohlo jen zdát. Nad svými filmy uplatňoval důslednou kontrolu, včetně jejich reklamní kampaně a distribučního nasazení. Jako filmař proslul až obsesivním perfekcionismem (při němž neváhal jít daleko za rámec běžně dostupných technických prostředků) a mimořádným vizuálním cítěním. Většina z jeho třinácti celovečerních filmů znamenala ve své době událost, s napětím očekávanou nejen diváckou obcí, ale celou filmařskou komunitou. Harlanův dokument podrobně mapuje jeho život i dílo. Zachycuje nejen jeho tvorbu, již tu reprezentují podstatné úryvky z jeho filmů, ale také jeho pečlivě chráněné soukromí i neúnavnou práci při shromažďování materiálů na další (často nerealizované) projekty. Ve filmu vystupuje Kubrickova manželka Christiane (Harlanova sestra) a řada jeho spolupracovníků, herců i obdivovatelů (mj. Woody Allen, Arthur C. Clarke, Paul Mazursky, Malcolm McDowell, Jack Nicholson, Sydney Pollack, Martin Scorsese, Steven Spielberg). Původní komentář namluvil hlavní představitel jeho posledního snímku Eyes Wide Shut (1999), slavný herec Tom Cruise. Tento dokument zahajuje přehlídku šesti Kubrickových filmů (2001: Vesmírná odysea, Mechanický pomeranč, Barry Lyndon, Osvícení, Olověná vesta, Eyes Wide Shut), jež ČT uvede v rámci pondělního Filmového klubu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (148)

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Velký dokument o velké osobnosti. Stanley Kubrick se stal pro film a jeho dějiny nezapomenutelnou ikonou razící své legendární postupy a svůj nezaměnitelný styl. Velký podivín a filmumil, který žil filmem jak při jeho realizaci, tak ve svém soukromí. A právě o tom a nejen o tom vypráví tenhle velkolepý dokument, který sám o sobě je výjimečným dílem. Ti nejbližší z Kubrickova okolí, rodina, kamarádi, kolegové a nejen oni hovoří o velikosti jeho já. O stylu jeho tvorby, o tom co filmům dával a co filmy dávaly jemu. Náhled do zákulisí natáčení všech jeho filmů, kdy můžete sledovat toho vousy zarostlého neupraveného pána, jak s jiskrou v oku sleduje scénu a žije každým okamžikem. V jedné větě se pak dokument nemýlí, vyslovil jí Tom Cruse a ta věta zní: „Už nebude žádný další Kubrick, už žádný další film neponese jeho styl.“ Tohle hovoří o té mnou zmiňované výjimečnosti a neopakovatelném potenciálu, který tenhle režisér dokázal využít. Jeho smyl natáčení, že film se neřídí časem, ale čas je řízen filmem se pak podepsal na poměrně malém množství filmů, které zrealizoval, když mezi třemi posledními uplynulo 7 a 12 let. Tenhle dokument si proto nenechte ujít, není totiž pouhým vyprávěním, ale je to učebnice historie filmu. Všechny čest pane Kubricku! ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Stanley Kubrick byl tak významným filmařem, že se jeho portrét nedal odbýt tradičním hodinovým medailonkem. A tvůrce tohoto dokumentu naštěstí nic nepodcenil: dostatečná stopáž mu dovolila věnovat se celému jeho životu, zařadit ukázky ze všech filmů a doplnit je vzpomínkami spolupracovníků, rodinných příslušníků i obdivovatelů z řad režisérských kolegů. Nenapadá mě nic, co by tu chybělo. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dokumentů, které jsem kdy viděl. Výborné materiáli, ukázky a hosté. O Stanleym se tu vyjadřují opravdové celebrity a hvězdy holywoodu. Všechno co Kubrick natočil v chronologickém pořádí. Reakce z té doby, jeho osobní život, slabosti a perfekcionismus. Jak říká Martin Scorsese :"Škoda, že nenatočil více filmů, ale budme rádi, že natočil aspon nějaké." to dokazuje neuvěřitelnou sílu osoby Stanleyho Kubricka, kterého obdivoval kromě Martina Scorsese, Steven Spielberg a i Woody Allen. Je to jeden velký památník obrovského režiséra, který po něm zůstal a přidává se k jeho filmům, aby mu zařídil nesmrtelnost, kterou již bezpochyb jistě má. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

To, že dokument o Kubrickovi si v žebříčku vede lépe, než většina jeho filmů mi přijde poněkud pokrytecké... Ano, i já ho uznávám jako jednoho z nejlepších režisérů všech dob, ale to ještě neznamená, že budu dávat filmu o něm automaticky plné hodnocení (koneckonců ani jeho tvorba to přece není). I tak je to však výborný dokument, známé osobnosti o Kubrickovi vypráví s respektem, obdivem a zanícením, člověk zavzpomíná na jeho filmy a také se dozví jak na publikum působily přímo v době svého vydání - na dokument překvapivě pohlcující, místy snad až dojemná atmosféra. Přímo na Kubrickových postupech je nejvíce fascinující jeho smysl pro detail a perfekcionismus, což potvrzují snad všichni účinkující, ale jen tak na okraj, ta 15 stránková instruktáž pro péči o psy už závání nějakou duševní chorobou :) 8/10 ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

"Stanley Kubrick je jedním z největších filmových umělců 20 stol", zazní první věta celého dokumentu. A je zvláštní, že zrovna slovo "umělec" by mě v souvislosti s Kubrickem nenapadlo jako první, nebo z jiného úhlu pohledu, kdyby se mě někdo zeptal na filmové umění, mezi prvními by mě určitě nenapadl Kubrick. Ale svůj vztah k filmu a filmovému umění si, pravda, teprve vytvářím. A Kubrick k tomuto vztahu také přispěl a za práci s hudbou ve filmu má u mě doživotní protekci, i když určitě nepatřím k jeho nekritickým obdivovatelům. Tento film také příliš kritický není, ale koneckonců je to dokument o životě a díle nikoli semestrální rozbor. Ostatně, to hlavní co zůstává, je nakonec jen film sám. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama