Reklama

Reklama

Dočasný domov

(festivalový název)
  • USA Short Term 12 (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Grace je mladá vedoucí diagnostického ústavu, která celý svůj život zasvětila pomoci problémovým dětem. Když se ale dozví, že se má její život od základů změnit, je i ona dohnána svou nepříjemnou minulostí. Složitou situaci ještě zhorší nová obyvatelka ústavu Jayden - nadaná dívka, ke které Grace cítí silné pouto. (dresi)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (123)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

I v americkém Klokánku, záchytné to stanici, chránící děti před vlastními rodiči, dochází ke stejnému jevu, jako u nás a všude jinde - bolestí ze sebepoškozování si dokazovat, že žiji, že cítím, že pohled na vlastní krev mi dá na chvíli zapomenout... Den otevřených dveří v "Short Term 12" však navíc nastoluje otázku, jak až je vhodné, aby se o takzvaně "znevýhodněné" děti starali ti, co si prošli podobným peklem, ano, dokáží odhalit rébusy, do kterých šifrují svá volání o pomoc, jsou jim blíž vědomím stejného stigmatu... ale dovedou zvládnout svoje vlastní emoce ve vyhrocených situacích, neposouvají záchranné hranice podle svých traumatických zážitků, nezatáhnou je do svých skříní s kostlivci? Není rozumnější pouze nadhled profesionála, byť z nastudovaných modelů? Pointa zní - obojí je správné, jen je třeba oba přístupy citlivě nakombinovat, pak naděje na záchranu není jen teoretickou učebnicovou formulí... Zajímavé, civilní, uvěřitelné. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

80-85% ... Citlivá drámička o deťoch, ktoré to v živote nemajú ľahké a o dospelých, ktorí si prešli niečím podobným a starajú sa o tieto decká v centre dočasného domova, a vracajú tak spoločnosti to, čo aj im bolo istého času poskytnuté. Pekne natočené, ľudsky a dôveryhodne. Viac komentovať nemusím. ()

Reklama

Chlupis 

všechny recenze uživatele

Hodnocení, které Short Term sbírá všude po světě, snad nemůže být více vydřené. Na první pohled nezajímavý indie kalkul, kterých tu byly v posledních letech desítky, nakonec ale úžasně zrežírovaný a zahraný film, který tak přirozeně kombinuje vážné momenty s těmi odlehčenými, že v závěru nezbývá než podlehnout. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem nic a dostal jsem mnoho. O filmu jsem si nic nezjišťoval, jen jsem se koukl na hodnocení a to mě přesvědčilo, abych tomuto filmu dal šanci. Short Term 12 je neobyčejný film o obyčejných lidech, kteří mají dost problémů, ale to co film odděluje od podobných filmů je to, že má velké srdce. A díky tomu mu odpustíte i to, že je ke konci předvídatelný a trochu zbytečně pokazí celou tu auru reality. Destin Cretton odvedl dobrou práci a jeho režie působí nenuceně a velmi opravdově. Hodně taky pomáhá, že všichni herci nejsou moc známí, takže nás jejich příběh o to více zajímá. Velmi se mi líbilo několik scén a rád bych vyzdvihl povídání o chobotničce, rapovou píseň nebo narozeniny. Hodně silný snímek, který si Vaši pozornost zaslouží. Víc, takových to snímků. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nejen děvčata, která se až moc často sprchují s vlastním otcem, získávají útočiště v téhle přechodné ubikaci, ve které nechybí silná podpora a empatie, velkou měrou z náruče vychovatelky/sociální pracovnice Brie Larson, která si sama tahá velké břímě z minulosti. Právě herecké výkony mladých neokoukaných tváří dodávají výsledku na věrohodnosti, problémy sociálně vyloučené mládeže dokresluje polodokumentární styl, tvůrci předkládají emoce nenásilně, přesto mi přijde, že se tu trochu klouže jen tak po povrchu. Nezávislé indie drama volající o pomoc si pozornost i tak zaslouží. Ač nesedne úplně každému. A nevím, zda je dobré, aby těm, kteří špatně usínají, celé dny v sobě hledící do zdi leccos dusí a „rádi“ se sebepoškozují, pomáhali ti, kteří si prošli podobnou zkušeností. Líbila se mi civilnost, na čtyři ale jít tak nějak nechci. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

Reklama

Reklama