Richard AttenboroughKamera:
Sven NykvistHudba:
John BarryHrají:
Robert Downey Jr., Geraldine Chaplin, Paul Rhys, John Thaw, Moira Kelly, Anthony Hopkins, Dan Aykroyd, Marisa Tomei, Penelope Ann Miller, Kevin Kline (více)Obsahy(1)
Ztvárnit osudy geniálního komika Charlieho Chaplina na filmovém plátně bylo pro slavného režiséra Richarda Attenborougha těžkým oříškem. 88 let života tuláka s buřinkou poskytlo nepřeberné množství materiálu, který by vystačil na dlouhý televizní seriál. Chudé dětství v londýnském East Endu, první úspěchy v kabaretu, rychlá kariéra v němém filmu, život filmové superhvězdy. Ale také problémy s manželkami, mladými dívkami a se zákonem, neslavný odchod z Ameriky, evropský exil a opětovný triumfální návrat do Hollywoodu. I to patří k Chaplinovi. Stejně jako sešmajdané boty, hůlka v ruce a nezbytná buřinka na hlavě krále komiků, dodnes rozesmávajícího milióny vděčných diváků. (oficiální text distributora)
Prvních pár minut mi přišlo až neuvěřitelně kýčovitě sentimentálních..ale hned co děj opustí Chaplinovo rané dětství a na scéně se oběví R.Downey Jr. začíná všechno šlapat jak na drátkách a z filmu se stává krásná přehlídka sympaticky zahraných charaktérů a osudových propletenců....Film se snaží držet reality,tak jak jí sám Chaplin popsal a možná proto vyznívá opravdu lehce a upřímně....Do plného počtu hvězd něco malilinko chybí ale i tak je to jedno z nejlepších biografických dramat jaké byly natočeny. ()
Kdo by ho neznal? Buřinka a vycházková hůl. Jasně, všichni známe Pana Tau :-) O starém pánovi z Jurského parku alias Richardu Attenboroughovi se dá mluvit jako o specialistovi na životopisné filmy a Chaplin je po Gándhím určitě poctivý zářez do jeho režisérské sbírky. Attenboroughovi dokázal dobře skloubit zábavné (Nejvíc mě asi dostala scéna, která popisovala jak Tulák přišel ke své buřince a holi.) i dojemné momenty ze života zřejmě nejslavnějšího komika do komplexního celku a navíc snímek obdařil působivou vizuální stránkou (Práce se střihem, kamerou, zrychlování záběru do grotesky) Ale to všechno by vyšlo tak trochu na prázdno nebýt skvělého Roberta Downeye, který se do role světoznámého baviče opravdu položil. Právě proto je škoda, že čím je film blíže konci, tím více ztrácí tempo. ()
Vždycky jsem měla Charlieho Chaplina za celoživotního vtipálka a komika, který nic moc neřeší (a zčásti to byla i pravda), ale jsem ráda, že mi tento film moje přesvědčení vyvrátil a ukázal mi ho i v tom civilnejším světle.. Líbilo se mi zpracování, kamera a ty úžasné přechody mezi jednotlivými scénami.. Co je ale na filmu nejlepší - bezesporu Robert Downey Jr.! Jsem ráda, že na mě nepřipadlo rozhodování mezi ním a Al Pacinem co se týče Oscara, protože jsem z toho opravdu v rozpacích.. Downey předvedl něco úžasného, bez něj by film ani zdaleka nedosahoval takových kvalit. Celkově bylo obsazení vynikající, nikoho bych nevyměnila.. Závěr mě přesvědčil, že Chaplin si ten plný počet rozhodně zaslouží.. :) ()
Jako jubilejní 1500. položka ohodnocená tady na CSFD nám posloužil zajímavý životopisný film Chaplin. Robert Downey exceloval, byl opravdu perfektní. Chvílema mi to přišlo trošku zdlouhavý a nepřehledný. Hlavně díky účasti několika mladých manželek a poněkud chaotickym skákáním časem kupředu. Rozhodně mě to však zaujalo natolik abych se s chutí podíval na nějaké vybrané Tulákovy povídky.. ()
Málem jsem se u Chaplina unudil. Nesnesitelné dvě a půl hodiny společenských keců a hodnocení přes 80% opravdu nechápu. V devadesátkách možná ještě nebyl pytel s životopisnými snímky tak protržený, ale teď je to až trapně šablonovitý scénář mapující celý život. Z filmu si nepamatuju snad jediný moment, co by mě nějak dostal, ale kvůli výkonům a výpravě to ohodnotím aspoň tím průměrem. ()
- James Wood natočil svou roli za jediný den. (Kulmon)
- Postava Anthonyho Hopkinse se do scénáře dostala dva až tři týdny před zahájením natáčení po nátlaku producentů, kteří měli ambici natočit oscarový film. Podle režiséra Richarda Attenborougha to film ale naopak poškodilo a kdyby mohl, nejraději by ho natočil znovu. (Kivis)