Reklama

Reklama

Australský farmář Joshua Connor má zvláštní talent pro hledání vody pod zemí ve vyprahlé krajině. Svůj instinkt bude muset využít v životním dobrodružství, aby se v cizí nepřátelské zemi dostal na místo nejděsivější bitvy první světové války a našel své tři syny. Cesta ho z australského kontinentu vede do Konstantinopole (dnešního Istanbulu), na rozhraní Evropy a Asie, doprostřed chaosu hroutícího se impéria Osmanské říše. Connor se musí zorientovat v neznámém prostředí plném exotiky. S nečekanou pomocí pak začíná soukromé válečné tažení, neméně velkolepé než to, které zde nedávno skončilo. (Bontonfilm)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (194)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Jo, Maximovi to jde i za kamerou. Slušná řemeslná práce, která sice ve druhá polovině nabízí spíše červenou knihovnu než poválečné drama, ale i přesto nabízí povedený režijní debut, v němž umí Crowe dostat výtečné výkony nejen z tureckých no nameů, ale také z mé neoblíbené Olgy Kurylenko. A to už se přeci jen musí ocenit. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Russell Crowe nám naservíroval svůj první počin, kde stál i za kamerou. Na první pohled si vybral téma, které rozhodně nepatří v Austrálii k těm příjemným. Gallipoli, bitva, která stála mnoho životů jak na australské, tak na turecké straně, a která se stala pozadím tohoto filmu. Russell to pojal jako cestu k nalezení osudů svých tří synů. V tomto směru film funguje bezvadně. Část na gallipolském bitevním poli je dokonce precizní. Poté ale nenápadně děj stagnuje. Jakoby pan režisér nevěděl, kterým směrem se dát a některé scény tak působí dost nuceně. Na jednu stranu musím ale uznat, že jako první počin za kamerou to rozhodně není špatný film, a proto mu jednu gallipolskou psí známku najdu a přidám k těm třem senátorovým. 70%. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Vidím, že sú na tento film trochu zmiešané názory, a viem to pochopiť. Na jednej strane je tu veľa momentov, ktoré sme videli už v iných filmoch, no na druhú stranu zase iné momenty prinášajú pri pozeraní príjemný pokoj a ten čas utečie oveľa rýchlejšie, než by sme si mohl myslieť. Ak som sa dokázal na film pozerať viac ako 90 minút bez toho aby som si uvedomoval jeho dĺžku, to je super. Páčili sa mi postavy (naviac asi major Hasan) a ako režijný debut Russela Crowa je to dosť obstojné. Herci sú fajn, kamera je (až na jeden zvláštny záber) fajn, atmosféra filmu veľmi pokojná, až na pár akčnejších momentov a je to vskutku príjemné sledovanie. Jediné, keď som sa fakt rehotal bol moment, keď je záber na parnú lokomotívu a ja si len vybavujem detský seriál "Thomas The Tank Engine", kde to v jednom momente doslova pôsobilo, že má svoju vlastnú zamračenú tvár. To som sa nezdržal smiechom. Celkovo to však radím medzi filmy, ktoré som rád videl a možno si niekedy pozriem aj znovu. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Pro mě velmi rozporuplný film. Když vezmu v potaz, že se jedná o režisérskou PRVOTINU, fakticky první počin Russela Crowea, tak film nadmíru povedený (co by za to jiní nováčci režiséři dali, že ?). Ale to skoro až pohádkové vyznění s vynuceným emocionálním koncem (který ale bezesporu zafungoval na jedničku, mé emoce byly pokořeny) to v mých očích film trochu sráží na kolena. V rámci vizuálního pojetí nemám, co bych dodal. Perfektní exteriéry doplněné bezchybnou kamerou, tady se vše vydařilo. Crowe zahrál dobře, párkrát malinko přehrával, ale dalo se to snést. Asi nejvíce zaujala postava tureckého majora, který ve filmu působil jako svěží vánek. On ten samotný nápad s hledáním ztracených synů na papíře může znít fakticky skvěle, ale to zpracování pokulhávalo. Ten konec, kdy jako otec má Crowe sny o místě, kde se nachází v nynější době jeho poslední syn, a následně se vydá a prostě ho najde, to všechno zní až moc fantaskně. Ale přimhouřím obě oči a ještě ty čtyři hvězdy udělím, ale časem možná snížím. Za mě dávám 70 % ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

R. Crowe zažíva malú krízu, ktorá trvá už pomerne dlho. Posledné roky sa mu dobré role vyhýbajú a točí jednu blbosť za druhou. Kde sú časy Gladiátora alebo Čistej duše? Asi si povedal, že to skúsi sám, ale nedopadlo to podľa jeho predstáv. Na filme, kde je kopanie studne zaujímavejšie ako hľadanie vlastných synov v megahrobe Gallipolli bude niečo zle. Crowe natočil pekné obrázky, ale filmu chýbajú emócie. Nebyť dobrého obsadenia Crowe, Kurylenko, Erdogan( v Turecku i vo svete veľmi známe meno), tak je to prúser. Veľmi trápne vyznievali neustále prestrihy na osudový moment, keď začala streľba na jeho synov. Keď vysloví slová: "Tu ležia moji synovia" obleje vás pocit trápnosti, pomyslíte si či on vlastne nie je Nostadamus! a núka sa otázka či toto bolo natočené naozaj podľa skutočnej udalosti... R. Crowe réžiu nezvládol a po pár dňoch si pri slove Gallipolli spomeniem len na vynikajúci film P. Weira a skladbu od skupiny Sabaton Film iba priemer. 60%. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • Tvorcovia filmu ocenili spoluprácu tureckých úradov, ktoré im umožnili nakrúcať v niektorých z najznámejších istanbulských miest a ich okolí, vrátane paláca Topkapi a preplnených ulíc časti mesta Balat. "Podali sme veľa žiadostí od vlády a každej žiadosti sme vyhoveli, čo bolo neuveriteľné," povedal režisér Russell Crowe. (Arsenal83)
  • Produkčný dizajnér Christopher Kennedy komentoval natáčanie v Turecku: „Mať skutočný kontext pre tieto scény bol skutočný dar, ale premeniť ich späť na zdanie ich reality z roku 1919 bola ďalšia vec, ktorá si vyžadovala ambiciózny, ale starostlivo premyslený prístup. Väčšina miest v Istanbule nebola k dispozícii dlhšie ako jeden deň, niekedy len niekoľko hodín. Išlo teda o akúsi situáciu, kde sme narýchlo museli obsadiť priestory na veľmi krátky čas, úplne ich premeniť a potom vrátiť späť do pôvodného stavu, niekedy všetko za menej ako hodinu." (Arsenal83)

Související novinky

Russell Crowe jako režisér v první světové

Russell Crowe jako režisér v první světové

26.08.2013

Hádáte správně, tématem pro hercův režijní debut bude nechvalně známá bitva o Gallipoli. Během sáhodlouhého zákopového krveprolití v letech 1915 – 1916 tam v boji s Osmanskou říší padlo přes 10 000… (více)

Reklama

Reklama