Reklama

Reklama

Půvabná švadlena Tilly Dunnageová (Kate Winsletová) se po letech vrací do svého rodného městečka Dungatar v Austrálii, aby odhalila pravdu o své minulosti. V dětství musela svůj domov narychlo opustit kvůli podezření ze zavinění smrti svého spolužáka. Dospívání strávila v internátní škole a posléze působila v Evropě jako švadlena předních módních návrhářů. Navzdory svým úspěchům v módním světě se nedokáže zbavit nepříjemných vzpomínek na záhadnou smrt mladého chlapce, a proto se po letech vrací na australský venkov ke své svérázné matce Molly (Judy Davisová). Tamější obyvatelé jí nadále považují za prokletou vražednici a zpočátku nemohou vystát její přítomnost, navíc je značně provokuje svým emancipovaným vystupováním. Postupem času si ale dokáže získat přízeň žen svým vybraným módním stylem a pozornost mužů upoutá svou krásou. V přítomnosti bývalého spolužáka Teddyho (Liam Hemsworth) navíc začíná věřit, že se může zbavit svého životního prokletí. Představu idylického venkovského prostředí ale zcela nabourá několik překvapivých odhalení, která vedou k dalším tragickým událostem... Australský snímek představuje filmovou adaptaci stejnojmenné literární předlohy Rosalie Hamové a žánrově se pohybuje na pomezí dramatu, romance a černé komedie. Snímek bodoval při udílení cen Australské filmové a televizní akademie, kde získal ocenění především v hereckých kategoriích (Kate Winsletová, Judy Davisová, Hugo Weaving) a dále získal ocenění za nejlepší kostýmy a Cenu diváků. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (258)

castor 

všechny recenze uživatele

Když tomu dá divák šanci, získá poměrně milý dramaticko-humorný kus, kterak jedna švadlena ke štěstí přišla (respektive si to moc přála). A přišla k němu ve společnosti prapodivných figurek jednoho australského zapadákova, do kterého se po dlouhých letech vrací, aby se znovu podívala do ksichtů těch, kteří jí kdysi dávno tolik ukřivdili. Veze sebou šicí stroj i odzbrojující temperament, který se nezalekne ani těch nejhorších vidláků. A že jich tu potká. Po technické stránce je to vymazlené (úhly kamery, výrazná kostymérská práce, působivý hudební doprovod), celkově příjemně uhozené a ve výsledku vlastně i sympatické povídání. Tomu všemu vévodí opět velmi přesná a soustředěná Kate Winslet, druhou velkou jistotu pak představuje allenovská Judy Davis. Takže já tomu šanci dal a nelitoval. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Film, který mi vůbec nesednul. Podle traileru to vypadalo strašně zajímavě, ale samotný film mi byl v podstatě od samého začátku krajně protivný a otravoval mě mírou těměř nesnesitelnou. Neuvěřitelně mi vadilo obsazení - s výjimkou úchvatné Kate Winslet je ten film plný samých hnusných neschopných herců (z pohledu na takového Huga Weavinga se mi skoro chtělo zvracet - nechápu, že se někdo tak ohavný mohl kdy uchytit u filmu; jeho vizuální protipól - hezounek Liam Hemsworth - je potom podle mého soudu herecky stejně tragický jako jeho bratr Chris - zřejmě na čase si ty dva zapsat na pomyslný seznam jmen, která dopředu indikují varování, aby se člověk vyhnul filmu, ve kterém se objevují). Námět o silné ženské postavě, která dorazí na ospalý zapadákov a obrátí ho vzhůru nohama, mi přišel velmi slibný a připomněl mi například filmy jako Čokoláda, Návštěva staré dámy či Dogville, ale v tomto konkrétním zpracování mě jednoduše neoslovil, a za sebe se ztotožňuji s výtkami, které na adresu filmu už směřovaly předchozí komentáře (prapodivné žánrové balancování, velký věkový rozdíl Winslet a Hemswortha, celkově nesoudržný dojem z filmu). Nebavilo mě to a kdybych mohl vrátit čas, obloukem bych se tomu filmu vyhnul. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Domnieval som sa, že Eintopf je nemecká kulinárska špecialita Tradičné jedlo Eintopf (v preklade jeden hrniec) sa skladá z veľkého množstva surovín. Kombinácia varenia všeličoho dostupného pripomína varenie psíka a mačičky zo známej rozprávky, Ako vidieť, filmársky Eintopf (varenie z množstva žánrov) obstojne zvláda aj Austrália. Ale žiadny povznášajúci zážitok to neprináša. Len filmársky zručný štandard. Niekoľko ozaj pekných momentov sa strieda s wtf scénami, a tieto polohy nie sú úplne zladené. ()

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Žánrové mixy mám ráda, i když ne vždy se podaří, aby to drželo pohromadě. Tady se to dle mého názoru podařilo a tak mi to přepínání mezi bláznivou komedií, traumatickými vzpomínkami, westernem, revenge žánrem atd. vůbec nevadí, právě naopak. Díky tomu člověk nemohl moc tušit, co přijde a jak to skončí. Do toho milovaná Kate Winslet a ty super hadry, co ušila sobě i těm čůzám, plus velmi stylové finále - prostě nemůžu jít pod ***** ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Podivný mix sociálnej drámy, v ktorej sa riešia detské traumy, násilné odtrhnutie a bolestivé odcudzenie od rodiny, s bláznivou komédiou, v ktorej sa máme hehňať Hugovi Weavingovi, gayovsky poskakujúcemu v ženských šatoch. Pre mňa dva nezlúčiteľné filmové svety, aspoň teda nie v tomto excentrickom, živelnom austrálskom podaní. Nejakému Samovi Mendesovi by to možno prešlo. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (23)

  • Červené šaty a kabát, které Kate Winslet nosí ve filmu, jsou vyrobeny z hedvábné moirské tkaniny nalezené v Miláně 25 let předtím než byla použita ve filmu. (BMW12)
  • Pro scény v silu bylo použito 300 myší. (BMW12)
  • Kate Winslet se během natáčení naučila šít. Poté pomáhala Margot Wilson při vytváření kostýmů pro její postavu. Wilson byla najata výhradně pro šití oblečení pro Winslet. (BMW12)

Reklama

Reklama