Reklama

Reklama

Coherence

  • Velká Británie Coherence
Trailer 2

Obsahy(1)

V roku 1923 bola niekde vo Fínsku zahliadnutá kométa, ktorej vplyv vyvolal sled nezvyčajných udalostí. Jedna žena zavolala do svojho domu políciu s tým, že v budove je muž, ktorý vôbec nie je jej manželom. Keď sa ju policajný strážnik pokúšal presvedčiť o tom, že osoba v dome je skutočne jej muž, ona odvetila, že svojho manžela v predošlý deň zabila. 
Súčasnosť. Osem priateľov sa spolu po dlhom čase stretáva pri spoločnej večeri v dome jedného z nich a nad zemou opäť prelieta kométa... (sochoking)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (372)

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak toto ma teda dostalo, super príjemné prekvapenie. Po dlhom čase výborný sci-fi mindfuck, ktorý poriadne zamotá mozgové závity. Po obsahovej stránke absolútne dokonalé, tu je krásne vidno, ako ľahko sa dá natočiť za málo peňazí niečo extra zaujímavé. Stačí len nápad rozvinutý do dobrého scenára. Príbeh ma vcucol hneď od začiatku ako vysávač týždňový prach a až do konca mi nedal vydýchnuť, ktorý mimochodom, rozhodne potešil. Chcelo to len troška výraznejšiu mysterióznu, tajomnú atmosféru a snímok by bol dokonalý. Odporúčam všetkým, čo majú radi filmy na zamotanie hlavy. 85/100 ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Zlomyslná kometa... mozečky nám prolétá. Zhrzená baletka tluče se(!) do hlavy... odlétá kometka, ráno vše napraví?" Kameraman v zácviku se marně snaží udržet kameru, zoom a asi i moč, zatímco partička osmi nesympatických užvaněných tydýtů (fakt jsem se snažil, vybrat alespoň jednu postavu, které bych mohl fandit, ale kde nic není, ani smrt nebere) vede otravné, rádobyvtipné a hlubokomyslné dialogy o ničem i o čemkoli. A aby mého neštěstí nebylo málo, začnou se ti tlučhubové množit jak coherentní králíci. Nic proti množení králíků, ani proti množení realit, to mohlo být i fajn, ovšem kdyby mi alespoň na jednom z nich alespoň trochu záleželo. Jo, to už jsem vlastně říkal. Se srdečným pozdravem "Koňskému anestetiku zdar! A aby nás Pán Bůh při zdravém rozumu zachovati ráčil..." váš dvoupatrový Omnibus. V jiných VÝHONCÍCH reality samozřejmě i tří, čtyř... až nesčetněpatrový dabldekr :-). ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Súčasná veda ponúka toľko teoretických poznatkov o fungovaní nášho sveta, že sa logicky raz za čas objaví film (väčšinou malý), ktorý si jednu z teórií vypožičia. Problémom je napasovať na ňu poriadny príbeh, pretože čisto o vede film byť nemôže. Byrkitovi sa podarilo napísať svižný scenár, ktorý sa síce zaoberá paralelnými svetmi, ale ako už vieme zo Solarisu, tak všetko v sci-fi je len zámienkou pre vyjadrenie sa k niečomu ľudskému. Teda k medziľudským vzťahom, ako sme svedkami aj v Koherencii. Alebo inak, všetko je metafora. Podstatné však je, že sme neustále v napätí, že príbeh nie je ani zďaleka predvídateľný a baví nás sledovať reakcie a chovanie ľudí v krajných situáciách. Jediným záporom je to, že film pôsobí amatérskym dojmom na poli spracovania. Jeho ultranízkorozpočtovosť sa miesi s faktom, že sa zrejme jedná o debut (napríklad nízkorozpočtové Primer, alebo Another earth pôsobia filmársky vyzretejšie). Našťastie je scenár tak zaujímavý, že sa tým nebudete zaoberať. To je dôvod škrtnutia jednej hviezdy, ktorú ale možno ešte pridám. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Výborné divadlo se dá hrát i na malé ploše. Coherence je mysteriózní sci-fi odehrávající se v jednom domě při přeletu komety atmosférou. Začnou se dít hodně divné věci a brzy jsme vtaženi do příběhu o paralelních realitách. Překvapivě hodně slušný film, který si vystačí s výbornými postavami a chytrých scénářem. Nepamatuji si, kdy naposledy jsem viděl tak dobrou minimalistickou sci-fi. Ani jsem se nenadál a byl konec. Nolanovka na vyšší úrovni. Rozpočet: 50 000 $; Box office: 140 000 $. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Tohle je ta pravá cesta ke sci-fi! Nízkorozpočtové konverzační drama s řadou podivuhodných událostí, které přibližně vycházejí z realistických premis. Běžná dinner party se spolu se zhasnutím světel ubere nečekaným směrem, postavy jsou nuceny zorientovat se v doposud nepředstavitelné situaci a musí improvizovat, pokud možno chytře improvizovat... Psychologický aspekt filmu je vynikající, Coherence je konečně film, kde postavy uvažují a jednají logicky. Není zde třeba žádného padoucha, neboť se jedná skutečně o souboj člověk versus science fiction. Ani tak se však nelze zcela vyvarovat selhání lidského elementu... 9/10 ()

Galerie (44)

Zajímavosti (9)

  • Napsat scénář trvalo jeden rok a všechny scény se natáčely v chronologickém pořadí. (Kailo)
  • Místo scénáře dostávali herci lístečky (které mohli vidět jen oni) s úkolem pro daný den. To umožnilo rozvíjet příběh přirozeně a vytvářet skutečné reakce ostatních herců. (Kailo)
  • Postava Hugha (Hugo Armstrong) v jednu chvíli kalkuluje veškeré možné kombinace označení domů na základě hodu kostkou, počtu postav a barevných tyčinek - 6 čísel kostky pro 8 lidí, a výběr je ze 3 barev. Výsledek (6^8)*3 = 5, 038, 848 kombinací. (aniabo)

Reklama

Reklama