Reklama

Reklama

Slídil

  • USA Nightcrawler (více)
Trailer 1

Sociopat Lou Bloom (Jake Gyllenhaal) je reportér na volné noze, který natáčí videa trestných činů v jejich syrovosti pro zpravodajskou stanici v Los Angeles. Lou stírá hranice mezi účastníkem a pozorovatelem, aby se stal hvězdou svého vlastního příběhu. Jak daleko je ochoten zajít ...? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (1 015)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Česká kinematografie má svého pana Kopfrkingla a Američané mají Lou Blooma. Podle jednoho českého vědce neúspěšní psychopaté plní věznice, ti úspěšní se stávají šéfy nadnárodních společností, průmyslových konglomerátů a šéfy ctihodných institucí. Lou stojí někde mezi těmito světy. Bez formálního vzdělání, zato s vysokým odhodláním a naprostou absencí morálních zábran a emocí. Na začátku je představen jako absolutní loser, aby se záhy chopil příležitosti a zahájil vlastní byznys v oblasti prodeje videí, na které novináři s etickými zábranami nemají žaludek. Neubráním se srovnání s úspěšným Fincherovým dramatem Zmizelá, které přes nesporné řemeslné kvality režiséra mi přišlo jako poněkud umělé zboží, navíc z oblasti, kde už v minulosti bylo téma značně vytěžené. Zmizelé jsem story nevěřil, Slídil má nepříjemně realistické podhoubí a ani na okamžik nepochybuji, že lidé jako Lou jsou mezi námi a čekají na svou příležitost. Jake Gyllenhaal je spolehlivý herec a odvádí přesně to, co jeho postava vyžaduje. Režie je svižná a kamera dělá divy. Návštěvy kina jsem ani v nejmenším nelitoval. Snad jen scénář se mohl trošku krotit, je znát, že Dan Gilroy chtěl svého antihrdinu vykreslit v co nejodpudivějším světle a ty nástroje, které pro to používá, jsou trošku přímočaré. Na druhou stranu, podobné filmy často sklouzávají k tomu částečně sympatizovat s podobným týpkem, což v tomto případě naštěstí neplatí. Celkový dojem: 90 %. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Očividný důraz na výrazná místa nočního L.A. mi okamžitě evokoval GTA V. Nedivil bych se, kdyby režisér s kameramanem byli fanoušci. Ten film je nesmírně originální. Podobnou hlavní postavu jsem nikde neviděl a ten real shit feeling ze špinavých ulic jsem naposledy zažil tak možná v Patrole (zase Gyllenhaal :) Jeho postava, abnormálně cílevědomej vyhublej slizák, s mluvou, jak z příručky pro začínající podnikatele, je skvělá. Není to sympaťák a rozhodně ne dobrák, ale odhodlání mu nikdo vzít nemůže. Hrozně se mi líbily ty intenzivní honičky v autech. ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Opět film bez jakýchkoliv kladných postav, zato s naprosto strašlivým Jakem Gyllenhaalem (myšleno co do image hlavního hrdiny). Jake je normálně celkem sexy chlap a hlavně automaticky sympaťák, ve Slídilovi se ovšem přetavil v neuvěřitelně šílenýho úchyla, jehož žabí úsměv a oči jen tak z hlavy nedostanu. Je obdivuhodné, jak Jake dokázal v Bloomovi vystřihnout dokonalýho slizáka. Zvláštní, co dokážou umaštěný vlasy, pár kilo dole a permanentně "sjetej" výraz s vykulenýma, téměř světélkujícíma očima. Ústřední linka filmu je správně aktuální a zajímavá a Dan Gilroy jí zručně ukočíroval až do cynického konce. Není to zrovna film, co člověka naplní radostí ze života, takže teď to chce urychleně nějakýho toho Prince z Persie na vyrovnání hladiny depresivnosti. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Proto se nedívám na zprávy. Moderní převyprávění amerického snu a jeden z filmů roku. Dany Gilroy trefil hřebíček na hlavičku v neotřelém zrcadle dnešní společnosti, kterým NIGHTCRAWLER úmyslně chce být. Dokonalá sebeprezentace při hledání zaměstnání, naučené univerzální pravdy, bezohlednost, přetvářka, nenávist k ostatním lidem = dnešní model úspěšného člověka. Parádní práce s kamerou, skvělá atmosféra, přesný Jake Gyllenhaal. Je mrtvej. Pojď točit! ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Jake Gyllenhaal zvládol svoju úlohu skutočne veľmi dobre. Z fešáka sa stal vďaka mastným vlasom, ulízaným na "pána tretej ríše", skutočný sociopat, ktorého výraz pripomína nejeden nepríčetný pohľad, čudesne zmýšľajúceho či premýšľajúceho občana, "neprávom uviaznutého" na psychiatrii. "Nightcrawler" je natočený skvele, akoby podľa predlohy životopisu Čertíka z Jojky (inak celkom správny chlapík), ktorý je taktiež ako jeden z mála "slídilov", na mieste činu, ako prvý. Keby mi tento snímok v určitých pasážach nepripadal trošku prepísknutý, išiel by som s hodnotením o stupeň vyššie. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (35)

  • Louis Bloom (Jake Gyllenhaal) se detektivům představí jako Lou, aby působil uvolněně a přístupně, ale po svém asistentovi (Riz Ahmed) chce, aby mu říkal Louis, aby působil autoritativně. (KGBelik)
  • Bratři Raishbrookové, skuteční „slídilové“, se kterými se Jake Gyllenhaal (Louis Bloom) a Riz Ahmed (Rick) připravovali na své role, mají ve filmu malé cameo. Ve scéně, kdy Louis dorazí pozdě k požáru budovy, hrají dvě poslední postavy, které opouštějí scénu. (KGBelik)

Související novinky

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

09.07.2020

Reboot hororového Vlkodlaka v originále The Wolfman našel režiséra. Chystaný snímek od producenta Jasona Bluma nakonec natočí Leigh Whannell, jehož poslední filmy Upgrade a především Neviditelný… (více)

Spider-Man vs. Jake Gyllenhaal?

Spider-Man vs. Jake Gyllenhaal?

22.05.2018

Po Princi z Persie se Jake Gyllenhaal vzdal blockbusterových ambicí a začal hrát v menších filmech. Díky Patrole, Zmizení nebo Slídilovi se z něj však znovu stalo žhavé zboží, po němž touží i drahé… (více)

Gyllenhaal si zahraje Bernsteina

Gyllenhaal si zahraje Bernsteina

02.05.2018

Jake Gyllenhaal má za sebou Patrolu, Zmizení, Slídila nebo Demolici a do každého svého projektu jde na sto procent. Naposledy se Jake objevil v dramatu Silnější, kde si zahrál jednu z obětí výbuchů u… (více)

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

26.02.2017

Pooperační komplikace nám dnes sebraly hereckého veterána Billa Paxtona. Mladší ročníky tohohle pána možná neznají, v 80. a 90. letech ho však nešlo přehlédnout. Kdo za to může? V první řadě James… (více)

Reklama

Reklama