Reklama

Reklama

Diplomová práce

  • Španělsko Tesis (více)
Trailer

Thriller o studentce filmové fakulty, která si jako téma diplomové práce vybrala násilí v audiovizuálním průmyslu, je prvním filmem tehdy 23letého španělského režiséra Alejandra Amenábara. Angela v té chvíli ovšem ani netuší o existenci tzv. "snuff" filmů. Svět, ve kterém se nedopatřením ocitne, se před ní otevře ve chvíli, kdy je v projekční místnosti nalezen jeden z jejích profesorů - shodou okolností vedoucí její diplomové práce - mrtev. Angele se dostane do ruky kazeta s filmem, který pan profesor sledoval těsně před svou smrtí. Ve chvíli, kdy ji vkládá do videa, ještě netuší, že se stane svědkem něčeho strašnějšího, než si kdy dokázala vůbec představit. A že po stejné kazetě už pátrá někdo jiný. Někdo, pro koho je důležitější než cokoliv jiného a kdo se nebude ohlížet na nic a nikoho. Bude mít Angela dost důvtipu a duchapřítomnosti, aby unikla? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (261)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Angela píše diplomovku zaoberajúcu sa témou vizuálneho násilia. Aby jej práca bolo dokonalá, hľadá najrôznejšie podklady, ako dokumenty, články či dokonca nezverejnené autentické video záznamy. Nakoľko je k dispozícii málo prostriedkov, požiada o pomoc svojho profesora. Ten sa v archíve študovne dostáva k starej páske s morbídnym pornom pochádzajúcim z Československa. Jej obsah je však odlišný ako očakával. Varovanie mladej študentke už dať nestihne. Angela ho totiž nachádza mŕtveho v študentskej videotéke. Z akého dôvodu však profesor umrel? Bolo to chorobou, alebo bolo príčinou niečo iné? Výborný thriller. Mne síce neprišiel lepší, ako jeho mladší brat, 8MM, no vzhľadom nato, že bol prvý, má môj obrovský rešpekt. Príbeh síce originálnejší, ale čo sa prevedenia týka, 8MM mi prišiel napínavejší. Napriek tomu, že film ponúka niekoľko zvratov, rozuzlenie očakávané - 70%. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Největším tahákem tohohle thrilleru pro mě bylo jméno 'Ana Torrent'. Moje nejoblíbenější dětská herečka (El espíritu de la colmena, Cría cuervos) si ovšem tentokrát zahrála v trochu jiném žánru... Chtěl jsem být objektivní a hodnotit tenhle film s přihlédnutím k jeho stáří (skoro 20let), ale nedokážu se ubránit kritice za tu spoustu šablonovitých klišé... Třeba když Ángela na prvním útěku před Boscem opustí univerzitní chodby plné lidí a běží kamsi do sklepních katakomb. A vysportovaný frajer je nejdřív deset metrů za ní, aby na ni za chvíli ztrácel už několik vteřin, i přes její lomcování klikami, bloudění a pády... Nebo scéna s Chemou a sirkami v podzemí - šel by opravdu někdo v téhle situaci (poloprázdná krabička sirek) rychlostí 1 sirka na pár metrů? A spousta jiných podobných momentů. A to ani nemluvím o obligátním 'nepochopitelném chování postav'. Takovéhle debilizování diváka mě fakt unavuje; užívám si hloupá klišé třeba v prvoplánově hloupých vyvražďovačkách, ale v "seriózním" thrilleru mi vadí. A navíc ta praštěná zápletka (sklad a střižna snuff filmů je kdesi ve sklepě univerzity, kde se doličný materiál válí v nějaké komoře v papírových krabicích). A dál - obě dvě filmové mrtvoly jsou asi těmi nejmizerněji zahranými filmovými mrtvolami jaké jsem viděl (obě se totiž evidentně hýbají). Zkrátka Tesis na mě působí příšerně amatérsky a zastarale, jsem už holt zmlsaný novodobou španělskou produkcí. Slabé tři. ()

Reklama

Fleur6 

všechny recenze uživatele

Oceňujem hlavne schopnosť vyvolať napätie (u mňa sa prejavovalo najmä "sedacím komplexom", t.j., že som neustále musela sedieť na jednej z nôh až pokým som do nej nedostala kŕč, a intenzívnym obhrýzaním nechtov) - ako seriózne, pri Angelinej snovej pasáži, v ktorej jej Bosco držal nôž pod krkom, sa to priam nedalo vydržať. On the other hand cca jeden a pol hviezdičky u mňa strhol trochu-viac naivný dej, ktorý sa po toľkých thrilleroch posledného desaťročia dal ľahko predvídať. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Španielsky snímok, ktorý ma ozaj majstrovsky oklamal svojim telom, že scenár sa čoraz viac utápa vo svojej malichernosti, až pokým nezachádza do klasického - ad absurdum ! Tak som vnímal všetkých v tomto nepríliš zaujímavom filme, s výnimkou úplne záverečnej filmovej vsuvky TV. správ, ktoré sa chystali odvysielať jednu reportáž, sa jedná o obyčajné podprahové sklamanie ! Neviem, či sa mi to iba zdá, ale po celý čas som bol zavalený výraznou amatérskosťou, ktorou ma Alejandro vôbec nešetril, postavy sú extrémne nevýrazné, a to ešte nehovoriac, že Ana Torrent sa sem bohvieako nehodí ! Zo všetkých postáv je určite najzaujímavejšou Bosco Herranz, ktorá je obalená rúškom tajomstva, ale aj pálavou hlúposti, do očí bijúcou, že to normálne bolí ! S tématikou SNUFF má istoistne napadá lepšia voľba v podobe Michaela Hanekeho z roku 1992, s názvom : Bennyho video, alebo americký film s Nicolasom Cageom - 8MM, z roku 1999, ktoré sú v podstate vhodnejšou príležitosťou pochopiť hlavnú myšlienku toho, ako premýšľajú dotyční jedinci, podieľajúci sa na takýchto ohavných zverstvách !!! ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Téma "hledání pravdy o původu snuffu" mi osobně velice sedí. Na druhou stranu, v případě Tesis jsem byl zřejmě příliš ovlivněn pochvalnými reakcemi a čekal jsem tak možná ještě o něco víc ... Jedno se musí nechat, Tesis má jisté velice silné stránky a drží diváka v mrazivém napětí chladného thrilleru od samého začátku ... Ovšem příběh občas "škobrtá" o malé chybičky, které mi ve výsledku dojem z něj trochu pokazily. Chvílemi je to už trochu zdlouhavé a zdá se mi, že se hrdinové a scénář motá trochu dokola. Některé reakce postav jsou dle mého názoru ve vztahu k některým situacím dosti nelogické a nereálné. Rozuzlení celé hádanky mi pak přišlo velice jednoduché a jasné. Celou dobu jsem si říkal, že by to tak nějak mohlo být, ale že to bude asi víc překvapivější. A ono ne ... Excelentní je úplný závěr filmu, kdy se televize chystá odvisílat jeden z nalezených snuff filmů ve večerních zprávách. Zde je celá myšlenka a "problematika" snuffu vyjádřena v jedné jednoduché, vševypovídající scéně ... Výtečný thriller, který je však dle mého občas trochu přeceňovaný. POZOR !!! Po 7mi letech znovushlídnutí snižuju na 2**, protože vůbec nechápu, co mě na tom tak děsilo ani co se mi na tom líbilo a celý to bylo prostě hrozný ... :-)) ()

Galerie (17)

Zajímavosti (12)

  • Amenábar jednu svoji filmovou postavu pojmenoval po skutečně žijící osobě, byl jí jeden z profesorů, který ho nechal na univerzitě propadnout - profesor Castro (v tomto filmu jeden z hlavních viníků v aféře okolo snuff filmů). (gattaca)
  • Keď je Chema s Angelou v izbe a vyberá spod postele tašku s kazetami, má na sebe náhrdelník. Pri vkladaní kazety do prehrávača ho nemá, no v ďalšom zábere, keď leží na posteli, ho už opäť má. (Isomut)
  • Amenábar napsal část scénáře k tomuto filmu již během svých studií na Complutense University of Madrid (španělsky Universidad Complutense de Madrid), jejíž budova a prostory si ve filmu také "zahrály". (gattaca)

Reklama

Reklama