Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento jedinečný filmový projekt mapuje život slovenskej hokejovej legendy, Pavla Demitru. 38 predstaví Demitru nielen ako vrcholového športovca, ale predovšetkým ako človeka a silnú osobnosť, na ktorú dodnes spomína celý národ. Poodhalí významné i bežné momenty zo života hokejovej legendy, jeho túžby a vytýčené ciele. Ponúkne unikátne archívne zábery, exkluzívne materiály z archívov NHL a osobné výpovede. Nemalý priestor je venovaný slovenskej hokejovej reprezentácii, ktorej bol Paľo neoddeliteľnou súčasťou. Film 38 je určený každému, koho sa odchod Paľa Demitru dotkol a kto sa chce dozvedieť niečo viac o tomto nielen výnimočnom hokejistovi, ale predovšetkým skvelom človeku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (207)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dokument o zivote, diele a smrti P. Demitru, znamej to osobnosti na hokejovom poli. No ale ako ja uz dlhodobo tvrdim - a nevyhol sa tomu Demitra, a nevyhne sa tomu nik - "Neco/Nekdo musi zahynout -to je odveky zakon - aby ostatni zilo. To je zivot". Jo a vecne tu nebudem ani ja, ani nejaky Zid a ani Hinduista. 60 % ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Film v TOP200..? To je hodně, hodně dobrý. A pro mě celkem nepochopitelný. Jasně, tekly tady potoky slz - ze štěstí, od radosti, ze zklamání, ze smutku..., ale jinak to byla jen oslavná, oslavná, oslavná...óda na chlapa, kterýmu pánbůh nadělil talent na sporty a příroda ho dovybavila neskutečně soutěživou povahou, což mu umožnilo, stát se profesionálním sportovcem, dělat, co ho bavilo, mít se přitom fantasticky a být ještě zbožňován davy. A nakonec se in memoriam dočkat tklivýho dokumentu o sobě, kterej se na českoSLOVENSKÉ filmové databázi vejde do první dvoustovky nejnejnej filmů. Co by za to dali třeba baleťáci, na který jsem se byl podívat před měsícem. Nebo operní pěvci, který jsem viděl včera. Taky od mala dřeli jak černí, a co z toho mají...? Ne, teď kraluje fotbal a hokej. To jsou ikony, to jsou ti jediní skuteční hrdinové. Všichni ostatní jedou když hodně, tak na čtvrt plynu. Ale hokejisti, to je panečku jiná písnička..! Jasně, měl bych hodnotit i film. Ten byl obyčejnej. Poplatnej zadání, že se o mrtvém sportovci bude mluvit jen dobře, dobře, a ještě líp. Žádná velká filmařina to nebyla, hoši, to si nemalujte. ()

Reklama

ghatos 

všechny recenze uživatele

Plnohodnotný biografický dokument mapující život jedno z nejlepších slovenských hokejistů své generace. Pavol Demitra byl typický sportovní produkt své doby. Mimořádně kvalitní masová hokejová ČSSR líheň 80. let, jenž dávala šanci rozvinout talent všem schopným hráčům. Silný charakter, skvělé sportovní predispozice, hlad po výhrách - tzv. vítězný typ, tvrdý otec...prostě to, co dopomůže talentu se stát hvězdou. Byť dosáhl kariérních úspěchů, největší triumf (Olympiáda, MS) mu vždy o kousek utekl (3. místo z MS byl jediný úspěch v národním týmu). Dodnes si vzpomínám na jeho zklamání - dojetí z MS na Slovensku, kde se loučil s kariérou (životem)...85%. PS: V celém životě/filmu měla zásadní roli manželka. ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

To, co je pro Čechy Jaromír Jágr, to pro Slováky znamenal Pavol Demitra. ____ Vyprávění je klasické (např. Gretzky - Wayne Gretzky: Above and Beyond, Jágr - Jaromír Jágr: stále na vrcholu, Hašek - Dominik Hašek - Zrozen k chytání, atd.). To, co-kdo dokument táhne, je jeho sympatická a výmluvná manželka Mária, ale i otevřené výpovědi kamarádů a kamarádů-spoluhráčů, kteří mluví jako jedna ústa, jež se shodnou na tom, že Pavol byl nejen skvělý hokejista, charismatická vůdčí osobnost, ale i zarputilý hokejový bojovník a milující rodič. Bohužel tento výjimečný hokejista opustil tento svět příliš brzy. Nebýt oné letecké tragédie, tak se obávám, že takovýto dokument by postrádal svoji výjimečnost, díky nostalgickému povzdechu nad zmarem mladého života. ____ Nicméně natočený dokument je velice kvalitní, citlivě pojatý, není příliš sentimentální, plný nefalšovaných emocí a otevřených výpovědí. Nezbývá, než pogratulovat Danu Danglovi k jeho filmové prvotině, ve které uctil a zvěčnil památku tohoto hokejisty. který byl neodmyslitelně spjat s Duklou Trenčín a číslem #38. RIP ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Patrně proto, že nemám slovenské kořeny, tak nejsem schopen zcela docenit Demitrův význam pro slovenský hokej a dát tomuto dokumentu pět hvězd. Co však docenit mohu a musím, jsou jeho skvělé akce s Bartečkem a Handzušem či s Tkachukem za St. Louis Blues, s Gáboríkem za Minnesotu Wild a s Hossou v reprezentaci. Také vyprávění jeho manželky Majky, otce Pavla, spoluhráčů a přátel hodně pomohlo k odhalení jeho osobnosti a touze vyhrávat za každou cenu. Škoda jen, že prohrál ten souboj s letadlem a škoda všech hokejistů, kteří místo útoku na Gagarinův pohár zemřeli s ním. Tady jsou všichni: Alexandr Vjuchin, Stefan Liv, Pavel Trachanov, Jurij Uryčev, Michail Balandin, Robert Dietrich, Karel Rachůnek, Ruslan Salej, Maxim Šuvalov, Marat Kalimulin, Kārlis Skrastiņš, Sergej Ostapčuk, Ivan Tkačenko, Alexandr Vasjunov, Arťom Jarčuk, Vitalij Anikejenko, Gennadij Čurilov, Pavol Demitra, Nikita Kljukin, Jan Marek, Daniil Sobčenko, Josef Vašíček, Alexandr Galimov, Alexandr Kaljanin, Andrej Kirjuchin, Pavel Snurnicyn. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (10)

  • Manželka Paľa Demitru, Majka, sa až pri natáčaní tohto dokumentu odvážila ísť na miesto osudnej nehody. (kacer4)
  • „Keď sa nám v hlave zrodili prvé myšlienky, najpodstatnejšie v tej chvíli bolo získať súhlas na ich realizáciu od rodiny a hlavne od manželky Paľa Demitru, Majky. Od nej sme získali exkluzivitu na nakrútenie kinofilmu a významne prispela k realizácii celého projektu. Stala sa vlastne členom štábu, za čo jej veľmi ďakujeme," uviedol producent a scenárista filmu Dano Dangl. (Zdroj: aktualne.sk)
  • V piatok 5. septembra 2014 sa v telocvični školy Paľa Demitru v Dubnici nad Váhom, kde hokejista odštartoval športovú kariéru, konala špeciálna predpremiéra. Ešte predtým však tvorcovia filmu zorganizovali letné premietanie pre hokejistov hrajúcich v NHL, keďže v čase premiéry mali klubové povinnosti. (kacer4)

Související novinky

PF 2015

PF 2015

31.12.2014

Z celovečerních filmů, uvedených do našich kin v roce 2014, v ČSFD žebříčku nejlépe hodnocených filmů zatím vyhrává režijní mág David Fincher. Jeho precizní thriller Zmizelá o chlup porazil i Nolanův… (více)

Reklama

Reklama