Reklama

Reklama

Babadook

(festivalový název)
  • Austrálie The Babadook (více)
Trailer 1

Amelia prišla počas tragickej autonehody o svojho manžela. Ťažkú životnú situáciu jej neuľahčuje ani syn Samuel, ktorý trpí poruchou správania. Samuel ju navyše každý večer presviedča o tom, že sa v jeho izbe nachádza postava zo strašidelnej knihy, "Mr. Babadook". Je skutočným dôvodom jeho nevypočítateľného správania choroba? Alebo je Amelia natoľko unavená, že nie schopná vnímať skutočnosti, ktoré sa okolo nej dejú? (*CARNIFEX*)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (431)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Babadook je atmosférická a hlavně psychologická pecka. Nic jsem od tohoto filmu nečekal a nakonec je to luxusní dílo. Hlavně pro diváka je těžké se rozhodnout jestli mít rád matku která byla velký chudák a nebo mít rád děcko které je...chudák taky. Film si s postavama a jejich oblíbeností neuvěřitelně hraje a jednu chvíli chcete zabít syna který je neuvěřitelně otravný a druhou chvíli vám ho je líto. To samé platí pro matku. Davis tu hraje neuvěřitelně dobře. Atmosféra filmu je hodně silná a monstrum které není vidět je naprosto unikátní v dnešní době a převálcuje jakkéhokoliv moderního strašáka. Co mi film trošku kazí je konec který je hodně divný a naprosto stupidní zvuky strašáka. Nemyslím když vyslovuje svoje jméno ale zvuky které vydává jsou samé zvuky které máte zadarmo na freesamples. Nicméně hodně slušný film, který má hodně málo hluchých místo. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Babadook síce vyzeral ako Tučniak od Batmana z roku 1992, ale hlas mal výborný. Chlapec na začiatku odporný a mamička sympatická ... po dvadsiatich minútach som sa nestačila čudovať. Atmosféra viac než dobrá, výprava strašidelná, ešte aj tú ružu mali v záhrade čiernu. Koniec strašná kravina, ale tú moju štvrtú hviezdu dávam za excelentnú Essie Davis a za to, že som sa bála. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, nějak jsem se do toho nemohl dostat. Jako rodič beru, že ten film je o strachu rodičů, aby se dětem nic nestalo, a přitom určité naštvanosti, kdy nám ty děti lezou na nervy a dovedou otravovat i v té nejintimnější chvilce. Není to poprvé, co se podobné téma objevuje v hororu, kdy naprosto nezvladatelné dítě probudí v matce démona, nebo naopak, kdy samo dítě je posedlé a divák netuší, zda věřit matce, nebo tomu děcku a kdo je kdo. Je to zde i skvěle zahrané, a toho fakana bych mlátil asi od rána do večera... Jenže... Ono to nějak začne, nějak jinak pokračuje, a nakonec úplně jinak skončí. Na začátku by se mi líbila ta linie, kdy nevyspalá ženská, která se snaží pro všechny obětovat, konečně začne každému říkat, jak se cítí a jak to myslí doopravdy, ale tady ty věci říká ten duch/zlo/zlo v ní(?). Z úděsného fakana se najednou stane naprosto hodný klouček a netuším, jestli i on si zamkl strachy do sklepa, protože to není až tak nějak víc naznačeno. Zkrátka nakonec nevím, co autorka chtěla říct. Přijde mi, že honila hodně zajíců, jednu chvíli tohoto, druhou támhletoho, ale nakonec není jistá, jestli vůbec nějakého chytila. Natočeno je to skutečně sugestivně a často strašidelně, ale jak říkám, jako rodič jsem nepobral, které běsy (deprese?, smutek?, posttraumatický syndrom?, chtěné/nechtěné dítě?, nucené přetvařování se, až nakonec bouchnou v kotli saze?, neschopnost žít život po svém?...) nakonec autorka myslí, a hodně mi to zkazilo celý zážitek, protože ani konec to nenaznačí. ... A málem bych zapomněl, pobavilo mne, že kluk kouká na Skippyho. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

The more you deny me, the stronger I get. "Je to metafora, volové." Kdyby byl tenhle zdánlivý truismus rozšířenější, možná jsme wanovskou dobu temna bývali vůbec nemuseli absolvovat. Takhle holt žijeme v době, kde z dějového Hereditary všichni uchcávají, zatímco tenhle skvost živoří v modři. Že mě to ještě překvapuje. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Amelia prišla počas tragickej auto nehody o svojho manžela. Ťažkú životnú situáciu jej neuľahčuje ani poruchou správania trpiaci syn Samuel. Ten ju navyše každý večer presviedča o tom, že sa v jeho izbe nachádza postava zo strašidelnej knihy, "Mr. Babadook". Je skutočným dôvodom jeho nevypočítateľného správania choroba? Alebo je Amelia natoľko unavená, že nie je schopná vnímať skutočnosti, ktoré sa okolo nej dejú? Kiež by som dokázal byť z toho mála čo "Babadook" ponúka tak nadšený ako podaktorí užívatelia. Nie že by ma tento mysteriózny psycho snímok nebavil, no spoliehať sa vyslovene len na atmosféru mi príde prinajmenšom trúfalé. Nie každého totiž vtiahne takýto dej, a tak chudobný počin takmer bez hororových prvkov nemusí vždy zožať úspech. Hlavná "hrdinka" si bez pochýb zaslúži dvojitý honorár. Pred jej dramatickým výkonom klobúk dolu! Škoda lacného vizuálu v určitých momentoch, ale o to pri "Babadook" nejde. Ako som už spomínal, koho vtiahne dej, bude spokojný - 60%. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Postava Babadooka sa v roku 2017 stala významným symbolom LGBT (lesbický, gay, bisexuálny a transrodový) komunity. Pomohol tomu aj fakt, že ho Netflix zaradil medzi tieto tipy filmov. (Marceloo)

Reklama

Reklama