Reklama

Reklama

Ip Man 4: The Finale

  • Hongkong Jie wen 4: Wan ťie pchien (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Ip Man (Donnie Yen) přijíždí na pozvání Bruce Leeho (Kwok-kwan Chan) do San Franciska. Kromě návštěvy turnaje karate, kde Bruce vystupuje, hledá Man vhodnou školu pro svého syna Ťina. Bruce si svými postoji znepřátelil místní čínskou komunitu a Man jako jeho mistr pocítí následky jeho činů. Kromě čínských mistrů se dostane do konfliktu i s rotmistrem Bartonem Geddesem (Scott Adkins), kterému se nelíbí, že by kung-fu mělo být součástí výcvikového programu mariňáků. (LangiJ)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (148)

m.a.t.o. 

všechny recenze uživatele

„Zistil som, že tráva na opačnej strane plota nie je zelenšia." Záver série, vďaka ktorej som (aspoň sporadicky) začal sledovať ázijskú kinematografiu. Podľa mňa ide o najslabší diel, ale tým nechcem povedať, že by bol zlý. Len jednoducho, už v centre pozornosti nestojí Ip Man, príbeh má dve dejové línie. Jedna sa točí okolo šikanovania Číňanov žijúcich v San Franciscu, tá druhá okolo merania si pipíkov v US army o tom, či je lepšie kung-fu alebo karate. Na konci sa tieto dve línie ako-tak spoja. A čo Donnie Yen? Ten len zmätene pobehuje sem a tam, objaví sa vždy vtedy, keď ostatní Číňania dostávajú od bielych rasistických karatistov výprask, aby im ukázal, kto je tu alfa samec. Takže asi tak. Ip Man už fakt pôsobí skôr ako vedľajšia postava, čo dosť zamrzí. Súboje sú síce stále solídne, ale určite nepredčia tie z predošlých častí. Fajn "jednorázovka", ale namlsaný predchádzajúcimi časťami, čakal som viac. 60 % ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Díky bohu poslední film známé série, která mě přestala zajímat už někdy po druhém díle. Film už jede na neutrál, občas možná i na zpátečku a přidání Scotta Adkinse je zde jen proto, aby i záporná postava byla známý bijec. Příběhově a herecky skoro na úrovni Seagalovek a akce je vzhledem ke stáří většiny postav už spíše směšná. V dobách kdy existují filmy jako Raid, nemá taková báchorka žádnou šanci. ()

Reklama

raimi 

všechny recenze uživatele

Je to smutný pohled, dívat se na hrdiny mého mládí, jak deklamují patetické fráze v těch nejhrubších propagandistických patvarech. Donnieho kolega Jacky Wu se tomu podal naplno, a nadělal si tím doma spoustu nepřátel. Jeho Wolf Warrior 2 je ale tak over the top přemrštěná, hyperakční vymývárna, že ji nelze brát vážně. Navíc tam cítím silnej nadhled, takže jsem se královsky bavil. Ale Donnie s touhle kýčovitou telenovelou, to je hrůza. A co že jsem se to od tvůrců, a Čínské lidové republiky, dozvěděl? Že běloši jsou největší zlo planety. Ukradli Ameriku indiánům, nechali si od zotročených číňanů postavit železnici, a kam jen přijdou zasévají rasismus. Na škole šikanují rasisti, na policii pracují rasisti, v armádě velí rasisti, důležitá razítka rozdávají rasisti, v útulných domácnostech žijí rasisti a rasistky a vychovávají malé rasisťátka. Je jich tady tolik, že kamkoliv Ip Man přijde, ihned zpoza rohu vyskočí rasista a začne svoje rasistický rapy. Za dveřma rasista, pod postelí rasista, v koupelně rasista, na balkóně dokonce bigotní rasista. Naštěstí jsou tu jejich černí bratři, aby nezištně pomohli v nouzi. A tak stejně jako ve Wolf Wariorovi 2, dělají černoši číňanům idioty v jejich propagadistických hrách. Tož good luck, hoši. ()

Orthank 

všechny recenze uživatele

Stále poctivá poklona ikonickému majstrovi sa nesnaží viac šliapať na plyn, ale skôr uberá, viac preciťuje, skláňa sa do istej filozofickej pokory odrážajúcej obdobie a vek Yip Mana. Nič to však nemení na tom, že stále sa jedná o energickú záležitosť s istou mierou pátosu a tej známej béčkovej dávke nespravodlivosti, čo v tomto prípade rozhodne nie je urážka, práve naopak. Vcelku férové zakončenie vydarenej série o jednom veľkékom človeku, ktorý neprávom zostal v tieni svojho slávneho majstra .... ;) ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý Ip Man má sice pěkně a přehledně natočené souboje, ale snad kromě rvačky Bruce-Leeho nic, co by v předchozích dílech již nebylo zpracováno nápaditěji a lépe. Příběh je jednoduchý jako vždy a neustálé výzvy k soubojům typu "pojď, já ti ukážu, že mé bojové umění je lepší než tvé" už vyznívají spíš úsměvně. Do toho černobílé vidění světa - zlí bílí Američané vs. hodní Číňané a aby se neřeklo, tak i jeden hodný černoch. Čínská propaganda je završena ve finále, kdy americký mariňák začne prohlašovat něco o nadřazenosti Američanů (skoro v duchu nacistické ideologie) a Ip Man se nakonec rozhodne, že zůstane se synem raději v Číně, než v té ukrutně zlé Americe, kde jsou Číňané jen "ponižováni a šikanováni". No, ale zase to má pěkně vystajlovaného Bruce Leeho a pěkné Kung-Fu, u kterého není nuda, takže 60% se tomu dá dát v pohodě... ()

Galerie (90)

Zajímavosti (4)

  • Dej filmu síce prebiehal v Hong Kongu a San Franciscu, no natáčalo sa v čínskom meste Fo-šan a na viacerých miestach vo Veľkej Británii. (MikaelSVK)
  • Chris Collins, ktorý stvárnil postavu karatistu Colina Fratera, je bývalý mariňák a wing chun trénuje aj v reálnom živote. (RigorMortis)

Reklama

Reklama