Reklama

Reklama

Ip Man 4: The Finale

  • Hongkong Jie wen 4: Wan ťie pchien (více)
Trailer 6

Obsahy(1)

Ip Man (Donnie Yen) přijíždí na pozvání Bruce Leeho (Kwok-kwan Chan) do San Franciska. Kromě návštěvy turnaje karate, kde Bruce vystupuje, hledá Man vhodnou školu pro svého syna Ťina. Bruce si svými postoji znepřátelil místní čínskou komunitu a Man jako jeho mistr pocítí následky jeho činů. Kromě čínských mistrů se dostane do konfliktu i s rotmistrem Bartonem Geddesem (Scott Adkins), kterému se nelíbí, že by kung-fu mělo být součástí výcvikového programu mariňáků. (LangiJ)

(více)

Videa (4)

Trailer 6

Recenze (148)

janesX 

všechny recenze uživatele

Občas zvyknem zopakovať jednu dosť cynickú vetu, že "rasizmus tu bude dovtedy, kým o ňom budeme hovoriť". Viem, je to priveľmi zjednodušený pohľad, ale ide v podstate len o to, že nemám rád, keď sa v niektorých filmoch v každej scéne účelovo s touto, niekedy až dogmou, preháňa. Píšem o tom preto, lebo aj teraz som mal zo začiatku podobný dojem, ktorý pretrvával asi do prvej tretiny. Aj keď takmer každá scéna vyjadrovala nejakú diskrimináciu, vo mne ten pocit postupne vyprchával a nevadilo mi to. Malo to tu nakoniec oprávnenie a záver filmu to oprávnenie ešte potvrdil. Až ma dojal. Škola v usa sa nekonala a Číňania môžu byť na svoju históriu, aj na kung-fu, hrdí. A myslím, že aj na toto štvrté, dôstojné zavŕšenie Ip mana. Technicky sa oproti predošlým dielom nezmenilo nič a aj tu sa vsádza na pomalšie, zato estetické tempo. 75% ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Trojka bola o niečo slabšia, no štvrtý diel s podtitulom finále je pre mňa znova to pravé orechové. Je tu cesta do Amerika, Bruce Lee, fantastický Scott Adkins, totálne vybrúsená akcia a tak trošku smutné finále, ktoré mohlo byť trošku lepšie spravené a nie tak na rýchlo odbité. Tak či tak, veľká spokojnost s posledným dielom, ale aj s celom sériou. 80% - 4* ()

Reklama

strikeman 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý Ip Man má sice pěkně a přehledně natočené souboje, ale snad kromě rvačky Bruce-Leeho nic, co by v předchozích dílech již nebylo zpracováno nápaditěji a lépe. Příběh je jednoduchý jako vždy a neustálé výzvy k soubojům typu "pojď, já ti ukážu, že mé bojové umění je lepší než tvé" už vyznívají spíš úsměvně. Do toho černobílé vidění světa - zlí bílí Američané vs. hodní Číňané a aby se neřeklo, tak i jeden hodný černoch. Čínská propaganda je završena ve finále, kdy americký mariňák začne prohlašovat něco o nadřazenosti Američanů (skoro v duchu nacistické ideologie) a Ip Man se nakonec rozhodne, že zůstane se synem raději v Číně, než v té ukrutně zlé Americe, kde jsou Číňané jen "ponižováni a šikanováni". No, ale zase to má pěkně vystajlovaného Bruce Leeho a pěkné Kung-Fu, u kterého není nuda, takže 60% se tomu dá dát v pohodě... ()

ivan bohatyr 

všechny recenze uživatele

Ty souboje trochu začnou ztrácet šťávu jak to trvá moc dlouho, je to vše hodně stejné, ale tady to bylo docela ok, asi největší problém že velká část filmu je v čínštině, což mě osobně docela vadí že nerozumím ani slovo a na vše musím sledovat titulky. A přece jen Donnie Yen už je trochu starší, úplně na to nevypadá že by mohl být nejlepší ze všech. ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

Sestupná tendence celé série je udržena, každý následující film je o řád horší a tento už je opravdu blbej. Bohužel. Logicky nedává absolutně žádný smysl, pokud se chtěli aspoň trošku řídit životem samotného Ip Mana, nic takového jako je čtyřka nemělo být natočeno. Souboje byly tragicky "nastrčené", dost nelogicky nevyrovnané a i když to byla pořád dobrá choregrafie a zábava, necítil jsem to napětí jako v jedničce nebo dvojce. Kromě pár výjimek, jako třeba předposlední souboj, kde paradoxně nebojoval Ip Man, ale mistr Wan. No, s časovou osou si tu někdo vrásky nedělal, takže i když by Ip Manovi v době filmu mělo být něco kolem 75, vypadá na 55 a bojuje jak čtyřicátník. Ta Čínská propaganda, která se táhne celým filmem byla ale ubíjející a všem zúčastněným musela lézt na nervy. A přitom jsou první dva filmy z téhle série taková pecka. U nich mělo skončit. Lepší 2*. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (4)

  • Dej filmu síce prebiehal v Hong Kongu a San Franciscu, no natáčalo sa v čínskom meste Fo-šan a na viacerých miestach vo Veľkej Británii. (MikaelSVK)
  • Chris Collins, ktorý stvárnil postavu karatistu Colina Fratera, je bývalý mariňák a wing chun trénuje aj v reálnom živote. (RigorMortis)

Reklama

Reklama