Reklama

Reklama

Ip Man 4: The Finale

  • Hongkong Jie wen 4: Wan ťie pchien (více)
Trailer 6

Obsahy(1)

Ip Man (Donnie Yen) přijíždí na pozvání Bruce Leeho (Kwok-kwan Chan) do San Franciska. Kromě návštěvy turnaje karate, kde Bruce vystupuje, hledá Man vhodnou školu pro svého syna Ťina. Bruce si svými postoji znepřátelil místní čínskou komunitu a Man jako jeho mistr pocítí následky jeho činů. Kromě čínských mistrů se dostane do konfliktu i s rotmistrem Bartonem Geddesem (Scott Adkins), kterému se nelíbí, že by kung-fu mělo být součástí výcvikového programu mariňáků. (LangiJ)

(více)

Videa (4)

Trailer 6

Recenze (148)

verbal 

všechny recenze uživatele

Muž Internetového Protokolu dokáže i ve sto letech úplně nejrychleji a nejefektivněji ze všech omacat otočnou kládu se třemi čuráky a poté, co vlastníma rukama jen za pomoci bojového umění Wůl Chum zastavil japonskou invazi a vypráskal z Hongkongu velkobritské okupanty, rozhodl se vydat do Spojených sráčů a naučit tam všechny ty zkurvené bílé xenofoby a tupé maloměstské republikány troše té akupunkturní pokory. Ale nejprve mimo kontext trochu zabrucelee do „historie“ a připomene nám, kdo že to vlastně naučil po Džudy druhého nejslavnějšího opičáka světa jíst příborem, následně předvede všem mega, giga a teramistrům čínských lechtacích umění, čí kunkfení je nejlepší ze všech, jen tak mimochodem vymýtí šikanu z šosácky rasistického amerického středního školství, aby v závěru ukrutně ponížil jako vždy zoufale nehrajícího, velkohubého baletního seržanta Asskinse, jehož herecké mistrovství a americký přízvuk silně připomínají toho týpka, co v osmdesátkách rozkuřoval videoklipy Twisted Sister. S vykopnutými zuby. Jinak opět bezskrupulózně propagandistická, patetická a kýčovitá telenovela Kuomingtangu, která však s vypnutým indikátorem nevkusu vcelku solidně odsejpá a v níž se historicky poprvé v celé sérii objeví mezi všemi těmi svištivými rachitickými porušovači fyzikálních zákonů, bleskovými osahávači rotujících dild a přiteplenými padededujícími Baryšnikovy konečně někdo, kdo vypadá, že už si někdy skutečně zakopal do pytlíku a umělecky si i reálně zabojoval. Mám na mysli armádního kataristu Kolína. Borec si musel při natáčení s těmi padesátikilovými zabijáky a análním agresorem Skokotem dozajista užít spoustu gogotaneční legrace. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Více komerční pojetí trojky pokračuje tak trochu rovněž i ve čtvrtém díle (zejména ve vyobrazení záporných američanů-idiotů), ale když se zamyslíte nad vším v životě, co jste viděli "MADE IN CHINA", ono to tak nějak dává smysl, ta lacinost s těma promakanejma rekvizitama a technikama... i když Ip Man rozebírá ožehavější a nikdy nekončící otázky zasahující i do současnosti. Charisma Donnieho Yena nese příběh snadno kupředu a prohlubuje tak jakousi čínskou kroniku, tentokrát zasahující do imigrantské politiky, ukazuje i Bruce Leeho, Ip Manova studenta, který bojová umění zpopularizoval v tehdejší USA, ale i čínsko-americké vztahy jako takové. Odsýpá to a líbí se mi zasazení příběhu do skutečného historického kontextu. Vzpomínám si, jak jsem vyrůstal na filmech s Van Dammem, takže jestli vaše děcka inklinují k bojovým uměním, tohle je, technicky vybroušenej a dobrej flick, co jim pustit. Nic pro starší a náročnější diváky, já už si takovýhle věci dávám spíše z nostalgie k tomu, na co jsem se díval jako kluk. Ale vzhledem k tomu, že je tenhle díl posledním, Ip Mana shrnuji celkově jako zajímavý projekt, který ukazuje bojová umění na pozadí bouřlivých proměn Číny v rozmezí třicátých až šedesátých let minulého století. ___ (2008-2019); 11.01.2011 - 11.2.2020 ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Trojka bola o niečo slabšia, no štvrtý diel s podtitulom finále je pre mňa znova to pravé orechové. Je tu cesta do Amerika, Bruce Lee, fantastický Scott Adkins, totálne vybrúsená akcia a tak trošku smutné finále, ktoré mohlo byť trošku lepšie spravené a nie tak na rýchlo odbité. Tak či tak, veľká spokojnost s posledným dielom, ale aj s celom sériou. 80% - 4* ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Vyborne a dostojne uzavretie Ip-manovej serie. V Donnie-ho podani to bol excelentne zahrany zivotopis tejto legendy Wing-Chun. Sam sa tymto zapisal do povedomia mnohych a nezmazatelne do, nielen Honk-kongskej kinematografie. Este ako chlapec som ho obdivoval v mojom prvom karate akcaku z 1989, Red Force. Snad sa mu bude nadalej darit. Adkinsova klasika a i scenar v mnohom nevybocuje zo zaziteho. Avsak viem si predstavit tazke zaciatky a rasovu neznasanlivost v americkych skolach v tej dobe. Moze byt. Odporucam. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tady něco strašně moc smrdí. Třetí díl jsem bral jako krásnou a důstojnou rozlučku Donnieho Yena za touhle sérií, jenže přišla Americko Čínská krize a všechno je jinak. Musel být povolán Ip Man, aby byl svědkem toho, jak je Číňanům v Americe ubližováno a samozřejmě aby jim na za to nakopal zadek. Bylo mě smutno za Scotta Adkinse, jehož kariéra upadá a tak se nechal Číňanama zaplatit, aby jim posloužil pro tyto propagační účely. Abyste mě špatně nepochopili. Série Ip Man se o politiku vždy tak trošku opírala. Britové v Hongkongu také nejsou vykreslování v kdovíjakých barvách, o Japoncích nemluvě. Ale je spíše jasné z jakých pohnutek tento 4. díl vzniknul. A s tím mám veliký problém. Souboje jsou pořád poměrně kvalitní, přestože na takovou bitku proti 10 Japoncům nemají ani náhodou. Zbytek filmu bych nejraději vyhodil do koše a zapomněl že vůbec někdy vznikl. 50% ()

Galerie (85)

Zajímavosti (4)

  • Chris Collins, ktorý stvárnil postavu karatistu Colina Fratera, je bývalý mariňák a wing chun trénuje aj v reálnom živote. (RigorMortis)
  • Dej filmu síce prebiehal v Hong Kongu a San Franciscu, no natáčalo sa v čínskom meste Fo-šan a na viacerých miestach vo Veľkej Británii. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama