Reklama

Reklama

Tajemství smrti slečny Neznámé

  • Velká Británie The Autopsy of Jane Doe (více)
Trailer 2

Otec a syn, oba koroneři, jsou vtaženi do komplexní záhady, v níž mají za úkol identifikovat mrtvolu mladé ženy, která měla očividně hodně temné tajemství. (Filmbox)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (562)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Procedurální orgasmus, který na rozdíl od dalších procedurálních orgasmů, co mě z hlavy napadají (Příchozí, Jedna noc), neuhýbá k nedůslednosti, jež svou vlastní podstatu v důsledku podrývá a musí si nějak náhodně pomáhat, protože si nevystačí s tím, co avizuje. Sice se tu ona pitva promění ve výjimečný případ a ne jednu z mnoha, ale tím si myslím vyloženě neprotiřečím, protože dokážu přijmout, že existence i takového typu filmu je pořád motivovaná "nahodilou výjimečností", a klidně přijmu i, že jde o vypravěčský konstrukt. Dokonce mi nevadí ani uhnutí k žánrovosti a nadreálnosti, dokud opravdu zůstaneme u té avizované procedury, která na to vše reaguje. A dokonce mi nevadí ani mít pak ve filmu zlom, který onu přísně procedurální část posune k volnější akci, pokud to z dosavadního dění nějak vyplývá. Ne jako když lingvisticé sci-fi končí honičkou po vojenské základně prostě proto, že tvůrce nenapadlo nic jiného. A tohle je přesně ono. První, přísně procedurální půlka nastaví situaci, ta se pak posune k akci a nakonec do sebe obě poloviny zapadnou. Takže pětka, protože v rámci tohohle typu filmů to jde sotva líp. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Austin pracuje spoločne so svojim otcom v rodinnom sídle, v ktorého suteréne vykonávajú pre úrad miestneho šerifa pitvy zosnulých ľudí. Pre mladého muža, je to tak ideálna príležitosť, aby sa od skúseného odborníka s dlhoročnou praxou, čo najviac priučil. Lenže telo "Jane Doe", ktoré im je jedného večera dopravené na pitevný stôl, je úplne odlišným prípadom na ktoré boli otec so synom doposiaľ zvyknutý. Napriek žiadnym viditeľným, vonkajším zraneniam, preukazuje množstvo vnútorných defektov, ktoré hovoria o úplne odlišnom osude zosnulej. Obzvlášť, keď sa postupnými krokmi, odkrýva jedna temná záhada za druhou. Myslím, že sa z toho dalo vyťažiť viac. Obzvlášť, keď si človek uvedomí, kde sa samotný príbeh s pomerne originálnym nápadom odohráva. Skutočne si nespomínam, že by som niekedy v minulosti natrafil na obdobnú "zápletku" (nie že by dostávala mimoriadny priestor), kedy sa na stôl krematória dostala "XXX". Priebeh pitvy mimoriadne realisticky spracovaný, od atmosferických pasáží som si vzhľadom k tomu, že sa jedná o ducharinu sľuboval síce viac, no v konečnom dôsledku musím uznať, že celkový temný nádych tohto počinu je viac ako solídny - 70% ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Na to, že som o Autopsy of Jane Doe pred vydaním vôbec netušil sa teda jedná o príjemné žánrové prekvapenie. Už od začiatku to pôsobí skvelým dojmom, záhada, ktorá pôsobí nadmieru atraktívne a presunom do prostredia patológie sa nič nepokazí, možno práve naopak, síce pár hororov sa už v tomto prostredí odohrávalo, ale predsa len sa niesli v inom štýle. Pitva neznámej, čomu sa venuje prakticky celá prvá polovica je nielen technicky skvelo prevedená a tvorcovia ukazujú prakticky všetko, čo treba, ale hlavne dejovo veľmi zaujímavá, neustále sa dostávajú na povrch nové otázky a bol som veľmi zvedavý na ich odpovede. V druhej polovici film síce prejde viac do klasického štýlu, do popredia sa dostanú tradičné žánrové prvky a už to prestane pôsobiť tak originálne, ale aj tak si to neustále udržuje slušnú kvalitu a pozerá sa na to veľmi dobre. A síce na konci som mal pocit, že som nedostal odpovede na všetky otázky, na ktoré som chcel, ale predsa len všetko najpodstatnejšie sa vysvetlí a aj záver sa mi páčil. Poteší, že film sa môže oprieť aj o skvelé postavy, hlavné duo patológov je nielen známe a herecky schopné, Brian Cox, ale aj Emile Hirsch ma v tomto potešili, ale hlavne sú to postavy, ktoré konajú celkom racionálne a tak sa im dá lepšie fandiť. Hororová stránka inak nie je moc výnimočná, atmosféra mi neprišla moc výrazná, rovnako sa mi to nezdalo ani moc napínavé a ani tých drsnejších momentov zase tak moc nie je, ale v tomto prípade mi to je úplne jedno, tvorcovia si dali záležať hlavne na zaujímavom deji a uveriteľne vyzerajúcej pitve a to sa im podarilo. Takže u mňa spokojnosť, výborný dej, postavy a technická stránka, po tom množstve stereotypnýcn žánroviek niečo takéto vždy poteší. 77% ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Relativní režisérský Ovredal je nový černý kůň, co se týče hororových filmů. Naprosto úchvatně umí vytvořit napětí i na poli tohohle malého filmu, který se víceméně odehrává v jednou prostředí. Což by mohla být nuda, ale není, a to ani chvilku. Záhady kolem podivného těla Jane Doe se stupňují, Brian Cox a Emile Hirsch skvěle hrají, takže se o jejich postavy můžete bát, a Ovredal je hororový bůh, který nepotřebuje kýble krve a brutalitu, aby diváka vyděsil. Malý, ale krásně vybroušený filmový klenot. //Spoilery// Dojem mi kazí úplný závěr filmu, kdy se šerif chová naprosto nelogicky. Má dvě místa činu a jediné, co je spojuje, je divné, velmi, velmi podezřelé tělo - důkaz. A co šerif udělá? Pošle tělo pryč... Stupidita. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Je fajn, jakými scenáristickými kličkami se na těžce nepravděpodobné atraktivnosti, pardon, zachovalosti té baječně ceckaté mrtvoly postavila (hehe) celá zápletka. Průhledné? Kdepak, tady někdo zasluhuje metál, že z toho nekrofilního soft porna, co mu jeho tlustý zpocený šéf s bílou cukrářskou dodávkou zadal, vykřesal něco, na co se dá při dobré vůli docela i koukat. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (17)

  • Keď je Emma (Ophelia Lovibond) v chodbe pred márnicou, má na sebe čierne silónky, ale keď vojde do márnice, už ich na sebe nemá. (Pat.Ko)
  • Film byl natočen v Londýně ve Velké Británii. (Tygrys)
  • Emile Hirsch (Austin) pred natáčaním navštívil márnicu v Los Angeles a pozoroval naživo pitvy miestnych patológov. Taktiež bol nútený podpísať zmluvu, že nemá nárok na žalobu márnice, ak sa nakazí Ebolou a podobnými nebezpečnými chorobami. (Marceloo)

Související novinky

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Režisér Lovce trolů se vrací

Režisér Lovce trolů se vrací

29.03.2015

Norský filmař André Øvredal před pěti lety sklidil velký úspěch svým debutem – populární formou found footage natočeným Lovcem trolů. Již více než rok se pokouší rozjet svůj další projekt, tentokrát… (více)

Reklama

Reklama