Reklama

Reklama

Daleko od lidí

  • Francie Loin des hommes (více)
Trailer 1

Alžírsko 1954. Uprostřed neklidné a násilné doby se na cestu přes pohoří Atlas vydává podivná dvojice mužů: vesničan Mohamed (Reda Kateb), obviněný z vraždy, a učitel evropského původu Daru (Viggo Mortensen), který byl vybrán, aby jej jako eskorta doprovodil k soudu. Pronásledovaní jezdci, kteří touží po okamžitém trestu pro Mohameda, a pomstychtivými vesničany musí oba muži čelit kulkám, zuřící válce, zimě a dalším nebezpečím, aby si vybojovali svobodu. (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (68)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mortensen sa po trilógii Pán prsteňov akosi vytratil z veľkých projektov, ale vyhľadáva zaujímavé filmy a tento k nim rozhodne patrí. Film má pomalšie tempo, ale nenudí a to je dôležité. Exteríéry robia film ešte zaujimavejším a keď k tomu pripočítame Mortensenov prirodzený prejav a dobrú myšlienku o cene a zmysle života, tak aspoň mne z toho vychádza celkom sympatický a vydarený film. Malý film rozhodne netrhal rekordy návštevnosti a nezarobil milióny dolárov, ale mne sú tieto filmy bližšie než vykalkulované blockbustre. 80%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Skvělej kousek, kterej těží z absolutní atmosféry, kterou ne každej stráví. Například filmy Američan nebo Nejhledanější muž by zde mohly vyprávět. I v tomto případě se totiž občas stane, že se kameraman zapomene v krajině a tak tu divák minuty bloudí v tichu a světle, které nesvítí skrz halogeny, ale které se snaží prozářit skrz nekonečný písek. Osobně mám ale takové příběhy rád. Stejně tak, jako mám rád Viggo Mortensena. V příběhu se dá najít hodně poctivých lidských momentů, kdy si uvědomíte, že jste rádi za Vigga, protože nikdo jinej by ty emoce nepředvedl lépe. Možná popřemýšlím a vrazím i pěti hvězdu, protože ten závěr si o to vysloveně koleduje. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film pracuje především s náznaky, jeho podstatou není vyprávět počátek francouzsko-alžírské války, ani ukazovat nějaké super explicitní scény, krutosti fr. vojáků kterých se dopuštěli v Alžírsku. Film není ani nějaká výrazná outdorovka na téma přežití v kruté přírodě. Od těchto témat je vždycky jen kousek, to podstatný čemu se příběh věnuje je lidství. Pokud by byl film v americké produkci zřejmě by sklouzl do velkého patosu, tady se to nejsilnější odehrává v absolutně prostých a civilních scénách, v dialozích obsahující jen několik slov a pokud si chceš tenhle film skutečně užít, věnuj na 101 minut svoje srdce obyčejným lidem v Alžírsku roku 1954, pak si můžeš odnést hodně silný zážitek, jinak si radši zajdi Stars Wars a chrochtej nad efekty. Viggo opět dokazuje, že ve výběru a následné realizci filmových projektů nešlape po slepý cestě. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Krásně natočený dobrodružný snímek s pozvolnou dynamikou, hloubkou i lidskostí. Učitel a obviněný vesničan podnikají dlouhou cestu nebezpečným územím v době alžírské války, čelí vlastní smrtelnosti, svým hodnotám a přesvědčení... 75 % (ještě lepší byl třeba k dokonalosti dovedený Útěk ze Sibiře) ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Na první pohled jen film plný prachu, ale i pod ním se dá zahrát velké divadlo. Tichý film, plný malých gest, ale když je všechny nasčítáte, dostane se vám něco pěkného, i když na to budete muset vzít prachovku. Viggo Mortensen v roli staršího, snad lze říci zlomeného, muže, který má za sebou hodně hodně věcí, ale divák se nikdy nedozví jakých, jen je mu to něžně servírováno v náznacích. Malý film, ale dá se v něm schovat. Nedoporučuji, pokud chcete nějakou oddychovku, ačkoliv věřím, že se u toho dá dobře usínat. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (13)

  • Viggo Mortensen si pre túto rolu musel prispôsobiť svoju francúzštinu z kanadského (quebeckého) prízvuku na európsky prízvuk. (Arsenal83)
  • The New York Times o filme napísal: Camus určuje počiatočný kurz filmu, ale pán Oelhoffen ho rozhodne nasmeruje domov s politickým kontextom, historickým spätným pohľadom, jednoznačným morálnym imperatívom a párom dobre zladených výkonov“. (Arsenal83)

Reklama

Reklama