Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér slavné Gomorry (2008) tentokrát opustil současnou realitu a vydal se do světa pohádek, jak je na počátku 17. století zapsal neapolský básník Giambattista Basile, z jehož díla Lo cunto de li cunti později čerpali všichni slavní pohádkáři. V jeho filmu, natočeném v angličtině, panují ve třech sousedících říších v nádherných hradech a zámcích králové a královny, kteří mají různé slabosti, touhy a trápení. Vedle princů a princezen se tu vyskytují divní živočichové a obludy, obři a draci, ale také kejklíři a pradleny, protože všední si tu podává ruku s nadpřirozeným, vznešené s vulgárním, surovost s něhou, dramatické s komickým. Imaginace režiséra a jeho spolupracovníků vytvořila až barokně opulentní dílo s výraznými odkazy na dějiny umění a hudby, ale také s potutelnými postřehy o neměnných vlastnostech a chování lidí... (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (23)

Trailer 4

Recenze (232)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Při sledování Pohádky pohádek jsem si nemohl nevzpomenout na německý romantismus - ať už na grimmovské příběhy či na texty od E.T.A. Hoffmanna. Garroneho film je audiovizuálně sugestivní podívaná s mnoha přenádhernými lokacemi a kostýmy, jež diváka zavede do časů dávno minulých - do pohádkového světa králů, služebníků a rozličných stvoření. Každý ze tří příběhů mě oslovil svou fantaskní syrovostí a nepředvídatelností. I přes svůj nevinný název nejde rozhodně o snímek pro nejmenší publikum - dětští diváci by se po projekci dost možná potýkali s nočními můrami. Vskutku povšimnutíhodný film, který si i přes své "dospělácké" zpracování zachovává pohádková moudra a ponaučení - ať už jde o boj mezi dobrem a zlem, bezbřehou obětavost, (ne)bezpečnou lásku či povrchní posuzování "knihy podle obalu". ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Vpodstatě jakási obdoba Dekameronu, kde sledujeme několik propletených příběhů, místy vtipných, pak zase pikantních a nakonec drsných. Film ctí původ pohádek, které nevznikaly pro děti, nýbrž pro dospělé. Dětem je dalo až 20.století a to notně upravené a vykuchané, nad čímž by se zděsila B.Němcová, K.J.Erben, ale i bratři Grimmové. Je fajn, že tvůrci na děti zapomněli. Bajky, pohádky, báchorky, podobenství...od každého něco tvoří báječný guláš se skvělým vizuálem. A příšerky mne velmi potěšily! Ano, svět dospělých plný násilí, podlosti, krutosti, ale také lásky a porozumění. Někoho možná zaskočí závěr, ale je příhodný, byť ne zcela originální. V řadě příběhů se v závěru setkávají postavy, některé už z nich třeba i zemřely. Za všechny bych uvedl filmy J.Jakubiska... ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ohromný film. Keby Grimmovci, Andersen, Dobšinský a Erben žili v súčasnosti, zúrivo by cez Facebook zdieľali, že videli najlepší film v živote. Rozhodne to nie je pre každého, ale ak máte radi rozprávky v ich pradávnej, temnej, bizarnej, niekedy nelogickej a často hororovej podobe, toto je jasný zápis do TOP 5 roka 2015. Fascinujúca spleť príbehov s mystickou atmosférou a veľmi nepredvídateľným vývojom - a rozhodne nie pre deti, je tam veľká porcia nahoty, sexu a krvi. K tomu vycibrený vizuál, od kostýmov , exteriérov (kde to, doriti, točili?!) a dekorácií až po kameru a premakanú kompozíciu jednotlivých scén. Výborní herci a veľmi, veľmi dobrá hudba - darmo, Desplat nezlyháva. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Scénář podivně fantasmagorický a roztříštěný, nejasné principy dobra a zla, Fantasy v duchu New age, údajně však pý podle Pentameronu G. Basila z 1. půle 17. stol..., nevím.. Zato vizuálně, výtvarně i herecky výborná úroveň. Pohádka určitě není pro děti, řada scén naturalistických. Něco mezi 3-4... ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Těžko hledám slova, první z nich rozhodně bude bizarní, druhé naturalistické a třetí... bizarní. Ne že bych byla proti, vidět jednou trochu (hodně) jinou pohádku není na škodu, ale cítím to stejně jako Bloody13, na konci jsem ještě něco čekala. A Godot to nebyl. Nejvíc mě asi dostal příběh té chuděry princezny, přející si romantiku, a zlobříka, který teda nevím, co jiného čekal. Možná jsou moje pocity na chlup stejné, jako ty jeho ("coto... to si snad vážně dělá... dglgeuznžiščéfjksjfirjkgkblflv___"). Ze stejných důvodů dávám za 4*. Ve výčtů tagů chybí krev, gerontofilie a chtíč. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Když Violet (Bebe Cave) hraje na kytaru a zpívá, tak vše připomíná slavný obraz od Jana Vermeera „Kytaristka“. (aporve)
  • Film měl premiéru na Filmovém festivalu v Cannes 2015. (Terva)

Reklama

Reklama