Reklama

Reklama

Případ pro exorcistu

(seriál)
  • Česko Detektivové od Nejsvětější Trojice (neoficiální název) (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Komisařka Výrová s kolegy vyšetřuje vraždu spojenou s rituálem vymítání ďábla... Série se pokouší o naplnění detektivního žánru inspirovaného britskou literární a filmovou tradicí. Režie první série se ujal Jan Hřebejk. Autoři přivádějí na televizní obrazovky neschematické a plastické postavy hlavních detektivů: majorky Výrové, nadporučíka Mráze a jejich kontroverzního šéfa plukovníka Vitouše... Případ pro exorcistu je nápaditě vyprávěný detektivní příběh se záhadou, rámovaný autentickým a realistickým vykreslením práce kriminalistů a okořeněný jemným humorem a ironií. „Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat, protože s výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli," říká režisér Jan Hřebejk. (Česká televize)

(více)

Recenze (290)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

False Detective... Případ pro exorcistu, otec Karas…je fakt, že jsem u toho chvílemi kroutil hlavou jak malá Regan. Staré Lady, koně v ulicích, civilisté prohlížející na žádost policie (!) důkazní materiály, brilantní zachycení místního dialektu, tohle musí BEJT Volomouc.. Dokážu pochopit, že se autoři chtěli lišit vplutím do vod detektivní frašky, ale i v běžném životě to občas dopadne tak, že kdo se chce lišit, vypadá jak idiot. Jen aby teď nebylo nalezeno tělo rituálně zavražděného Hřebejka s do masa vypálenými číslicemi 135.. P.S.: Vyjma Budaře herecky velmi chabé, aspoň že xenofobní Pepa Hnátek dostal nový deníček se znakem Sigmy Olomouc. Vzhledem k charakteru celé série mi je jasné, co v něm bylo zase nakresleno… ()

zette 

všechny recenze uživatele

Skoda posledniho dilu, ktery me trochu zklamal, at uz rozuzlenim ci absence (z velke casti) Klary Meliskove (ta byla prvni dve epizody vyborna) a Jana Budare. Jinak me to bavilo a vzdy jsem se tesil na dalsi dil. Krobotovy policejni vyslechy byly super:-). Zajimave herecke obsazeni a dobre natoceny film, aneb kriminalek neni nikdy dost. ()

Reklama

Katarine 

všechny recenze uživatele

Případ pro exorcistu se mi líbil. Pokud ovšem byl záměrem ironický pohled na vyšetřovatelskou práci zcela absurdního případu, pak šlo o poměrně dobrou komedii s úžasně sarkastickými detektivy (zde jednoznačně vedl Miroslav Krobot a nepokulhávala ani skvělá Klára Melíšková) zasluhující si možná i vyšší hodnocení, než uděluji. Obávám se však, že tomu tak úplně nebylo. A proboha, když už jde o olomoucký příběh (asi se teď budu trochu bát chodit místy, kde se natáčelo), tak proč dosazujete dejvičáky s nesnesitelnou pražskou mluvou? Však jste to klidně mohli celé zasadit do Prahy a nikdo by vám hlavu neutrhl. ()

snaked 

všechny recenze uživatele

2-3 / hodnoceno po zhlédnutí všech 3 dílů (předpremiéra v Atlasu) / co mi nejvíc vadilo vedle nesmyslných, přehnaných rádoby komických scén a různých nelogičností, tak to byla hudba - otravná, zbytečně dramatická v momentech, kdy se vůbec nic neděje... v rámci celku naprosto nefunguje, odkaz na Sherlocka slyšitelný, s tím problém nemám, ale když si někdo v koupelně čistí zuby a zazní smyčce jak z Psycha a nic se nestane, je to trapné / scéna ve vlaku (místo zrcadla průhledná stěna), močení u cesty a další ??!! momenty radši bez komentáře ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Retardovaný svět, retardovaná logika vyšetřování, retardovaně jednající postavy vyšetřovatelů, ale na rozdíl od geniální anti-krimi Malej Quinquin se tu čiperné retardování mění ve zhoubnou křeč, která zasahuje všechny složky seriálu (včetně poměrně konzervativního "whoddunit "jádra). Popravdě, retardovanější hudbu nejspíš letos neuslyšíte a tolik různých způsobů snímání by vystačilo na deset minisérií. Absurditě samozřejmě "počesku" chybí to, aby byla dotažená do konce. Tohle je polovičaté lavírování mezi vážností, smíchem a výsměchem, seriál, který se po dramaturgické i scenáristické stránce rozpadá do série více či méně vtipných skečů a WTF žánrových přechodů. Jasně, chápu, že tu byl pokus "neuchopitelně" těkat, ale výsledek je, jak správně poznamenala kolegyně Táňa Zabloudilová, "full retard" detektivka. I tak lepší než Clona, Vraždy v kruhu a další atentáty na detektivku. Ale jen proto, že se u toho člověk zasměje a místy má pocit, že to bylo ze strany tvůrců schválně. Hřebejkovo míjený se se žánrem už dlouho nebylo tak snesitelné. [Viděno poctivě celé na projekci. Těm, kteří po prvním díle žehrají na díry v logice tak doporučuji počkat na později. Je to stále výživnější.] ()

Galerie (100)

Zajímavosti (14)

  • Vyšetřovatelé používají polský magnetofon Unitra-M1417S Tesla ANP806 vyráběný v letech 1977–1981. (sator)
  • Ve druhém díle, kdy sedí vyšetřovatel Mráz (Stanislav Majer) v kavárně se svou exmanželkou a dcerou, sedí u vedlejšího stolu vlevo autor románu "Případ pro exorcistu" Michal Sýkora. (Charlizee)
  • Když komisařka Výrová (Klára Melíšková) zamyká a odemyká svůj služební automobil Škoda Yeti, ozve se mňoukavý zvukový signál. Ve skutečnosti ale automobily Škoda nikdy žádné zvuky nevydávají. (Martin_L)

Reklama

Reklama