Reklama

Reklama

Případ pro exorcistu

(seriál)
  • Česko Detektivové od Nejsvětější Trojice (neoficiální název) (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Komisařka Výrová s kolegy vyšetřuje vraždu spojenou s rituálem vymítání ďábla... Série se pokouší o naplnění detektivního žánru inspirovaného britskou literární a filmovou tradicí. Režie první série se ujal Jan Hřebejk. Autoři přivádějí na televizní obrazovky neschematické a plastické postavy hlavních detektivů: majorky Výrové, nadporučíka Mráze a jejich kontroverzního šéfa plukovníka Vitouše... Případ pro exorcistu je nápaditě vyprávěný detektivní příběh se záhadou, rámovaný autentickým a realistickým vykreslením práce kriminalistů a okořeněný jemným humorem a ironií. „Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat, protože s výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli," říká režisér Jan Hřebejk. (Česká televize)

(více)

Recenze (290)

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

A to to rozhodně na tři hvězdičky ještě čtvrt hodiny před koncem nevypadalo... Policisté toť směs totální neznalosti (když právnička nezná význam čísel 666 tak asi nechodila do školy, v lepším případě tehdy možná chyběla) a bezbřehé arogance (výslech obou duchovních druhým z majorů), z níž se přece jen vymyká ženská, kterou (není divu) z toho všeho postihne infarkt (nejspíš proto, že je to táž co neznala onen číselný význam), a jeden policajt rádoby západního stylu, co má život v troskách (nezletilá dcera se zhlédla v gothicu a manželka chce odejít do US). Pro zatraktivnění přidáno prostředí katolické církve s nádechem satanismu a olomoucké přírodovědecké fakulty, která se podle zhlédnutého od doby mých studií změnila snad zcela od základů, pak jedné dívky, co si vybírala nedostupné muže, a jedné znuděné paničky... Co z toho všeho mohlo vzniknout? Bohužel tohle (chvílemi asi nechtěné retro), čemuž ale třetí hvězdičku zachránila moje milovaná Olomouc (katedrála, kaple Jana Sarkandera, Dolní náměstí, kostel sv. Michala, gymnázium Poděbradovo, etc) a jakž takž smysluplné rozuzlení. A jak si stěžuju, že knihy (a filmy) mají mít nějaké mravní poučení, tak tohle jich (a nejen pro mě) mělo hned několik, a pokud se jimi někdo nebude řídit, inu jeho smůla... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Natěšen po dvou sériích pana režiséra Stracha, se zaujetím jsem očekával vysílání tohoto počinu neméně věhlasného režiséra. Jaké bylo moje nemilé překvapení po velmi brzké době, že z případu pro exorcistu, stal se brzy případ pro ornitologa. Režisér Hřebejk v rozhovoru před uvedením filmu prohlásil, že kriminálky netočí, poněvadž jsou většinou blbost. Trefil se přesně, natočil opravdu blbost. I když tedy jeho další teze byla, že jej natáčení bavilo. Asi více, než mě bavilo sledování jeho "díla". Nevím, co bych vytkl dříve, protože chválu zaslouží snad jen komisařka Kláry Melíškové. Jinak se postavy policistů chovaly naprosto stupidně a poslední část se totálně scénáristovi vymkla z kontroly a já jsem nestačil kroutit hlavou nad jednou s odpuštěním kravinou vršenou na druhou. Pokud autoři tvrdí, že realisticky vykreslují práci kriminalistů, být kriminalistou, cítil bych se hluboce uražen. Takto jen upřímně hodnotím nepovedený televizní snímek jako téměř propadák. ()

Reklama

Zíza 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke zdejšímu hodnocení jsem vůbec nic neočekávala, ale byla jsem zvědavá, co se to nám to tu točí za krimiseriály, a tak jsem si to přece jen pustila. A světe div se, ono to vůbec nebylo tak hrozné, jako proklamuje současných 53 %! S potěšením jsem se dívala na obyčejný příběh obyčejného pátrání po pachateli a byla to opravdu příjemná změna po všech těch hypermoderně vybavených pátracích týmech nebo po všech těch výstředních vyšetřovatelích. Konečně něco „lidového“ za kačku. Ale chápu, že celé to ušmudlané zamračené prostředí nemusí padnout každému, obzvlášť když může koukat na nablýskané kulisy. Jediné, co se mi na opravdu nelíbilo, je ten strašný plakát, co to má tady na CSDF. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

False Detective... Případ pro exorcistu, otec Karas…je fakt, že jsem u toho chvílemi kroutil hlavou jak malá Regan. Staré Lady, koně v ulicích, civilisté prohlížející na žádost policie (!) důkazní materiály, brilantní zachycení místního dialektu, tohle musí BEJT Volomouc.. Dokážu pochopit, že se autoři chtěli lišit vplutím do vod detektivní frašky, ale i v běžném životě to občas dopadne tak, že kdo se chce lišit, vypadá jak idiot. Jen aby teď nebylo nalezeno tělo rituálně zavražděného Hřebejka s do masa vypálenými číslicemi 135.. P.S.: Vyjma Budaře herecky velmi chabé, aspoň že xenofobní Pepa Hnátek dostal nový deníček se znakem Sigmy Olomouc. Vzhledem k charakteru celé série mi je jasné, co v něm bylo zase nakresleno… ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Bizarní? To bezpochyby - od postav kriminalistů, kterým rozhodně nelze vyčítat klišovitost (na rozdíl od metod a neznalosti pojmů jako je vitální reakce), přes atmosféru, jež v sobě mísí ponurost temného thrilleru a ironický odstup absurdní frašky až po zdařile vybrané a nasnímané netradiční lokace, ať už je to svérázná vesnice, kafkovsky působící policejní služebna nebo dům povedeného zbohatlického páru. Já byl každopádně celkem spokojený už jen proto, že se řešení "Případu pro exorcistu" obešlo - na rozdíl do mnoha jiných českých, žánrově podobných výtvorů - bez astrologického blábolení, okultních rekvizit a konspiračních teorií, z nichž jde Strach. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (14)

  • Škoda Yeti komisařky Výrové (Klára Melíšková) má registrační značku 1M2 3514 bez modrého pruhu. To ale není ve skutečnosti možné, neboť model Yeti se začal vyrábět až v době, kdy už se vydávaly pouze RZ s modrým pruhem s písmeny CZ a symbolem EU. (Martin_L)
  • Kavárna, ve které se ve druhém díle setká vyšetřovatel Mráz (Stanislav Majer) se svou exmanželkou a dcerou, je olomoucké Café 87. (Charlizee)

Reklama

Reklama