Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Velká Británie, rok 1971. Konflikt v Severním Irsku se blíží občanské válce. Vojín Gary Hook spolu s ostatními doufá, že bude odvelen do Německa, ale kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci je jednotka přesunuta do Belfastu. Situace je náročná a chaotická, město je rozděleno na loajální protestanty a nepřátelské katolíky, je plné vojáků, tajných a dvojích agentů. Během jednoho výjezdu je Gary omylem zanechán v rozvášněném davu a ocitá se tváří v tvář boji na život a na smrt ve snaze dostat se zpět k jednotce. V průběhu nedobrovolné odysey jsou mu věrnými společníky nejistota, zmatek, strach a beznaděj. Talentovaný režisér umožňuje divákovi zažít fyzický pocit paranoie a úzkosti, které v druhé části filmu opouštějí konkrétnost daného příběhu a ústí v obecnou kritiku války a násilí. Obrovský podíl na intenzitě divákova prožitku má kamera snímající postavy z bezprostřední blízkosti a působivá vizuální stránka stejně jako autentický herecký výkon Jacka O'Connella v roli Garyho. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (157)

Lischai 

všechny recenze uživatele

Adrenalinová noc sympatického britského vojcla, co skončil na špatném konci Belfastu a chce domů. Jen to má trochu vlastnost takových těch špiónských filmů s Phillipem Seymorem Hoffmanem, kde je tisíc chlapíků s pejzama a vy nevíte, kdo je hodný, kdo zlý, kdo špión na první a kdo špión na druhou. Na podobnou notu doporučuju Greengrassovu Bloody Sunday, kde je mín špiónu s pejzama a víc naturalistického střílení. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Naturalisticky natočený film zachytávajúci boje v Severnom Írsku na začiatku sedemdesiatych rokov. Mladý vojak zostane uväznený za nepriateľskou líniou a snaží sa zo všetkých síl dostať späť k svojej jednotke. Všadeprítomné bombové útoky a prestrelky sú však zárukou, že táto cesta späť nebude jednoduchá. Jack O´Connel mňa po filmoch Eden Lake a Unbroken definitívne presvedčil o svojich hereckých kvalitách. Vyplašeného zobáka, ktorý sa ocitol v pekle občianskej vojny totiž zahral viac než obstojne. Režisér si neberie servítky a podarilo sa mu natočiť mnoho naturalistických scén. Roztrasená kamera jasne odkazuje k Paulovi Greengrasovi. Veľmi surová a intenzívna záležitosť, ktorá dáva spomenúť na staré rany konfliktu v Severnom Írsku, ktorý trval vyše 30 rokov. ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Krásné prostředí Belfastu 70. let a nesmírně slibná zápletka točící se kolem jednoho nezkušeného vojáka, který je do tohoto prostředí náhle vržen. Skličující, trýznivé a po řemeslné stránce nesmírně povedené. Má-li však 71 působit tak syrově a realisticky, jak tvůrci nejspíše zamýšleli, nebylo by na škodu vypustit pár desítek vystřelených nábojů a nedávat s přibývajícími minutami tak okatě najevo, jak celý film dopadne. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $697,000Tržby Celosvetovo $2,297,000▐ dá sa povedať že to prinieslo podobný chladný zimomriavkoví pocit ako pri Greengrassovej Krvavej nedeli, takmer dokumentaristický štýl priniesol silný a smutný zážitok, režisérsky a herecky na vysokej úrovni /80%/ ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Málo dialógov, veľa času, ktoré divák môže stráviť premýšľaním pri zaujímavej hudbe. Že vlastne na čo to všetko bolo. Tak ako sa nezmyselne vraždia Rusi s Ukrajincami, kedysi Srbi s Chorvátmi, tak aj tu prichádza nepochopenie, že na čo to je dobré. Hoci Íri majú svoj jazyk a boli anglikanizovaní násilne, ale v druhej polovici 20. storočia to malo ešte zmysel? Nuž, výsledok ukázal, že zmysel to nedávalo, ostrov ostal rozdelený, hoci už dávno nemal byť. Film je zobrazený v takom špinavom a drsnom podnebí, v akom sa aj očakáva. Ukazuje brutalitu a podvody na rôznych úrovniach moci, kde je vojak len bábkou. Snaží sa poukázať na nezmyselnosť vedenia vojny a vojenských jednotiek. Ale napriek pár scén som čakal silnejší zážitok. Tento bol taký chladný. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (5)

  • Když se Jack O'Connell dozvěděl, že jeho postava pochází z Leedsu, rychle požádal o přepsání původu na Derby a to ze dvou důvodů. Jeden je ten, že sám z Derby pochází a přišlo mu, že Derby je ve filmech obecně opomíjeno. Hlavní důvod je, jak jako zapřisáhl příznivec fotbalového Derby County, uvedl, že jsou dvě města, která odmítá reprezentovat - Nottingham a Leeds. Jedná se totiž o dva odvěké nenáviděné rivaly právě Derby County. Režisér Yann Demange i scenárista Gregory Burke nebyli proti, O'Connellovi vyhověli a přepsali i související dějové linie. (Zdroj: Derby Telegraph) (Tristan Rafael)
  • Režisér původ chtěl točit film v Irsku, ale bohužel nenašel vhodné lokace, a tak se filmovalo v Anglii, konkrétně např. v Sheffieldu, Liverpoole a Blackburnu. (morgos)
  • Jack O'Connell uvedl, že se cítí být spřízněn s rolí, protože ve svých 15 letech také uvažoval o vstupu do armády. Prohlásil: "Byl jsem trochu jako Gary Hook, i když určitě vzdělanější, co se týče Severního Irska, protože jsem napůl Ir." (Zdroj: BBC) (Tristan Rafael)

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama