Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Velká Británie, rok 1971. Konflikt v Severním Irsku se blíží občanské válce. Vojín Gary Hook spolu s ostatními doufá, že bude odvelen do Německa, ale kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci je jednotka přesunuta do Belfastu. Situace je náročná a chaotická, město je rozděleno na loajální protestanty a nepřátelské katolíky, je plné vojáků, tajných a dvojích agentů. Během jednoho výjezdu je Gary omylem zanechán v rozvášněném davu a ocitá se tváří v tvář boji na život a na smrt ve snaze dostat se zpět k jednotce. V průběhu nedobrovolné odysey jsou mu věrnými společníky nejistota, zmatek, strach a beznaděj. Talentovaný režisér umožňuje divákovi zažít fyzický pocit paranoie a úzkosti, které v druhé části filmu opouštějí konkrétnost daného příběhu a ústí v obecnou kritiku války a násilí. Obrovský podíl na intenzitě divákova prožitku má kamera snímající postavy z bezprostřední blízkosti a působivá vizuální stránka stejně jako autentický herecký výkon Jacka O'Connella v roli Garyho. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (157)

berusche 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší film z festivalu, jednoznačně jeden z nejlepších filmů s válečnou tematikou. Vždycky se asi lépe píšou pocity z filmu špatné než dobré, nebo spíše, dají se lépe definovat. Marně jsem po celou dobu projekce přemýšlela, zda bude snímku co vyčíst, a věřte, že najít něco pro mě bylo poněkud obtížné (chvilku jsem vyčítala jeden špatně sestřihaný záběr, ale asi na to kašlu). Tahle sonda do historických událostí roku 1971 je vskutku příjemným překvapením, protože rychlé jednání postav a poměrně kompaktní podoba celého snímku vás nenechá vydechnout ani na vteřinu. A když už si přeci jen myslíte, že se polevuje, věřte, že nepolevuje, to je jen ticho před bouří. Herecké výkony jsou více než dobré a chtějí po vás, abyste stáli na některé straně barikády, i když chvílemi přemýšlíte, která to je. Vždycky říkám, že jak vás tvůrci donutí mít nebo nemít někoho rád, je to kus dobré filmařiny. Tady se jim to úctyhodně povedlo, stejně jako vytvořit něco, co dává smysl do posledního náboje. Spokojenost nejvyšší, slušný zážitek. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Nesmyslnost války v celé své nahotě, Severní Irsko v téhle době bylo určitě peklo. Příběh dostatečně napínavý, hlavní hrdina sympaťák, kterému člověk může fandit. Tísnivá atmosféra se jednou vkrade a nehodlá se nikam vytratit až do konce. V hlavní roli exceluje Jack O'Connell a nedivím se, že byl (nejen za tuto roli) nominován a vyhrál cenu BAFTA za objev roku. Britové se s tím nemažou (scéna z baru) a věřím, že realisticky zobrazují dobu. Závěr patřičně komplikovaný a dokazující, že "ti nahoře" mají pravdu, i ve chvílích, kdy nehorázně lžou... ()

Reklama

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Drama pojednávající o konfliktu v 71, kdy se v občanské válce angažují síly Británie. V jedné akci je takto zapomenut voják, který se snaží dostat zpět zbraň parťáka, kterou mu sebral malý kluk při přetahování s davem... Vše se nakonec zvrtne a tak si musí dávat v potemnělých uličkách pozor, než najde cestu zpět... Jenže cesta to bude trnitá a nebezpečná, nikomu se totiž nedá věřit! 60% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Výborná atmosféra, plná napětí o době, která je zfilmovaná na mnoho způsobů a tenhle je o tom, že se snad podařilo občas někomu přežít i v reálu. Sem tam se "dobrý" člověk ještě našel, ale co ho to stálo, škoda mluvit. Já na Irsko nedám dopustit, ale v tomhle případě to tam muselo být hodně kruté a bát se pomalu mluvit a pohybovat i mezi nejbližšími, muselo být neskutečně stresující. Jeď domů Gary a zapomeň na to.........už nevím, kdo tam tuhle nesmyslnou větu řekl, protože si opravdu nedovedu představit, jakými prostředky to lze uskutečnit......jde vymazat rok 71 z dějin, natož z hlav těch, kterým v tom roce zemřelo mnoho jejich blízkých příbuzných, dětí, kamarádů......a nebo sami mají z té doby mnoho šrámů na těle na duši ? ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Film z počiatku 30-ročného konfliktu, ktorý nič nevyriešil - akurát tak prehĺbil celú nenávisť medzi Írmi (katolíkmi) a Britmi (protestantmi). Atmosféra chaosom zmietaného Belfastu bola zachytená veľmi dobre a dynamická kamera tomu pridala ešte väčšiu autenticitu. Nepoznám do hĺbky tento severoírsky konflikt, takže sa mi ťažko posudzujú tie vzťahy, ale úlohu niektorých postáv som trochu nepochopil. Čo sa týka filmu, tak prvá polovica bola skvelá a dynamická, no druhá už bola o čosi strnulejšia a v pomalšom tempe, čo mne osobne prišlo ako zbytočné brzdenie kvalitne rozbehnutého filmu. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (5)

  • Režisér původ chtěl točit film v Irsku, ale bohužel nenašel vhodné lokace, a tak se filmovalo v Anglii, konkrétně např. v Sheffieldu, Liverpoole a Blackburnu. (morgos)
  • Jack O'Connell uvedl, že se cítí být spřízněn s rolí, protože ve svých 15 letech také uvažoval o vstupu do armády. Prohlásil: "Byl jsem trochu jako Gary Hook, i když určitě vzdělanější, co se týče Severního Irska, protože jsem napůl Ir." (Zdroj: BBC) (Tristan Rafael)
  • Puška, ktorú používajú britskí vojaci, je samonabíjacia puška L1A1, britská verzia FN FAL navrhnutej v Belgicku. V čase vydania filmu ju už britské sily nepoužívali, ale boli by v prevádzke v roku 1971, ako film presne zobrazuje. (Arsenal83)

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama