Reklama

Reklama

VOD (1)

FREE TO PLAY je celovečerní dokumentární film, který sleduje příběhy tří profesionálních hráčů, kteří se utkali na prvním ročníku turnaje The International ve hře Dota 2 o jeden milion dolarů. V posledních letech se stal e-sport jednou z nejrozšířenějších forem kompetitivního sportu a turnaj o jeden milion dolarů tak nejenže změnil celý herní svět, ale i životy elitních hráčů, kteří se jej zúčastnili. Tento film od společnosti Valve zachycuje problémy a oběti, které musejí hráči na profesionální úrovni podstoupit, aby se stali těmi nejlepšími.
(oficiální text distributora)

(více)

Recenze (94)

Fryštok 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv se nepovažuji za fanouška Ninji, jednou řekl věc, která se do celkové tématiky e-sportu celkem hodí: "You can't just drop everything and focus on playing video games for a living.“ V tomto dokumentu se většina hráčů vysrala na školu a začali hrát Dotu klidně i 15 hodin denně, což je nejenom hazard se zdravím, ale i s budoucností. V dnešní době je ale vydělávání peněz z hraní her ještě snazší než v době, co byl tento dokument natočen, hlavně díky Youtubu a Twitchi, takže člověk nutně nemusí být nejlepší na světě, aby si v dnešní době vydělával hraním. Je to jen jejich rozhodnutí, že zrovna oni budou nejlepší na světě a tím se budou živit, takže se potom nemůžou divit, že jejich práce spočívá v soutěžení, které s sebou nese dost stresu a jiných problémů. Jinak po technické stránce v tomto „dokumentu“ vypadala Dota jak nestupidnější hra na planetě a lidi, co o Dotě nic neví, si z tohoto snímku opravdu nic nového neodnesou. Nechápu proč tam nedali normální gameplay, jak se ta hra hraje a ne nějaký stupidní upravený záběry, který nemaj s reálnou hrou nic společnýho. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Hrozně dobře se na Free to Play kouká a uteče to jako voda. Navíc to podle mě funguje i pro člověka, co do e-sportu nevidí. Ne tak pro člověka, co vůbec nevidí do počítačového hraní. Tam si myslím, že Free to Play nemá smysl zapínat. Nicméně stejně rychle to i odteče s každičkým dojmem. Jako reklama na Dotu a na e-sporty to funguje úžasně, jako jednohubka pro někoho, kdo se chce alespoň trochu chytat také. Ale na Indie Game: The Movie se to nechytá ani omylem. 3,5* ()

Reklama

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Manuál pro všechny nastávající zakladatele rodin: Pokud vaše dítě bude trávit dny a noci zavřené v pokoj, bude pohlaví samčího a známky v žákajdě budou solidní prognózou pro následné studium oboru s výučním listem (nic proti tomu, proboha!), tak by jste měli zbystřit a polechtat internetové připojení či aplikovat klasiku "řemen, vařečka, bez desertu". A jestli vám bude tvrdit, že se tím v budoucnu chce živit, tak mu nasaďte koňskou dávku Xanaxu! Škoda prohnilé pathetické asijské statě! 80% ()

fixaman 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdičku dávám jako ocenění geniálního PR kluků z Valve. Jinak ale nechápu, že je hodnocený tak vysoko "dokument", jehož jediným cílem je vytáhnout víc peněz z hráčů. To tady vážně nikdo nechápe, o co jde? V Dotě se nesoutěží proto, aby se ukázalo, kdo je lepší. V Dotě se soutěží proto, že když Valve vyplázne milion dolarů pro výherce, najdou se miliony hráčů, kteří narvou do téhle hry stovky i tisíce dolarů ročně, jen aby se dostali mezi nejlepší hráče... Valve díky tomu vydělá mnohonásobně víc peněz, než kdyby turnaj nebyl. A lidi jim to žerou i s navijákem, jaká je to skvělá věc, jak podporují e-sport atd. Celý tenhle dokument je vlastně jen PR, které má tuhle jejich praktiku ještě podpořit. A očividně to funguje. Je mi z toho lehce šoufl. Miliony dalších hráčů půjdou a do Doty narvou svoje těžce vydělaný prachy, protože ten dokument byl tak proklatě sexy. Ne, díky. ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Kdo nehrál nikdy nepochopí. Kdo hrál tak empaticky přikyvuje a tleská individuálním a kolektivním super-schopnostem zúčastněných. I když jsem přirovnání o fotbale a šachu nikdy z jiných úst předtím neslyšel, tak mě nezávisle na této replice napadla úplně stejná metafora pro hry MMORPG. I když je film povedený, tak zobrazuje hráčskou realitu asi tak přesvědčivě a důmyslně jako kosmolog pro laika historii Země promítnutou do jednoho nástěnného kalendáře. Vše působí jako z rychlíku. ___ Pod co bych se podepsal, tak jsou ty niterné komentáře pro-hráčů. Ve vnitřním monologu jsem si vedl nejeden z nich. 15 hodinové hraní (i více) moc dobře znám, kdo chce být dobrý, musí tvrdě trénovat. Mít postřeh, umět improvizovat, vědět co si dovolit, vést tým, vymýšlet strategie, koordinovat jednotlivé členy....v podstatě to naplňuje náplň manažerských funkcí a dokonce ji podstatně rozšiřuje, poněvadž na bitevním poli jste současně generálem, ale i pěšákem. V podstatě je to velice náročná kombinatorická úloha, ve které musíte kalkulovat nejen s kvazistatičnosti jako v šachách, ale jednotlivé prvky se vyvíjejí v reálném čase, jejich parametry se mění a krátkodobé synergie clusterů to celé ještě více komplikují, nehledě na různé vedlejší činnosti ve hře. A tak by se dalo pokračovat dále a dále...zkrátka, kdo nezná nepochopí, resp. nemůže pochopit....podobně jako pocity u maratonského běhu (odběhnutého, nikoliv odpajdaného) či jiné činnosti (sex, drogy, hudba, literatura,...záleží na individuální sensitivitě), která Vás přenese do jiné dimenze reality (subjektivně, ale i objektivně virtuální). ()

Zajímavosti (1)

  • Free to Play bylo vytvořeno přímo společností Valve software, která vytvořila hru "Dota 2" a organizuje The International, o kterém film pojednává. Toto je první film této společnosti. (Jantar2)

Reklama

Reklama