Reklama

Reklama

Stroj času

  • USA The Time Machine
Trailer 1

VOD (1)

Dnes tady, zítra jinde. Když George (Rod Taylor) sedí za ovládacím pultem svého nového vynálezu, patří mu všechen čas na světě. Vynalezl stroj času, který ho dokáže přenést z roku 1899 do válkou zpustošeného 20. století a pak následně i do roku 802701. V tomto čase, mírumilovní Eloiové čelí své ponuré budoucnosti jako kořist podzemních Morlocků… dokud nezasáhne cizinec z minulosti, který cestuje časem. Za režisérský knipl této klasiky Stroj času od H. G. Wellse se posadil průkopník speciálních efektů George Pal, jehož celovečerní a krátké filmy získaly dohromady sedm Oscarů a zvláštní ceny. Vzniklo tak oblíbené dobrodružství plné vizuálních zázraků, od jaderné destrukce Londýna (doplněné lávovými erupcemi) až po pestrobarevné cestování časem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (75)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Stroj času je moc roztomilé a pěkně vyšperkované sci-fi, ale jeho odkazy už trochu zastaraly a hlavní dějová linie s bojem proti Morlockům je taková trochu naivní. Samozřejmě scény s cestováním v čase stojí za to. Vždy, když se hlavní hrdina dostal do válečného období, běhal mi mráz po zádech. Ovšem to, co se děje potom už tak zajímavé není. Tenhle snímek mohl být lepší, ale stejně balancuje na rozhraní tří a čtyř hvězd, což je slušné. ()

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Tak přiznám se, že k tomuto dnes již klasickému dílu sci-fi literatury, potažmo filmu, jsem se dostal jen díky seriálu Big Bang Theory, kde si v jedné epizodě kluci na internetu pořídili „miniaturu“ stroje času právě z tohoto filmu :-). Nečekal jsem moc, protože jsem si myslel, že to bude levné béčko s úsměvnými triky alá šedesátá léta, který je uznáván jen proto, že to je prostě „klasika“. Jenže chyba lávky! Ono to vážně není vůbec špatné, řekl bych dokonce, že to je vynikající! Děj nesmírně plynule odsejpá, na čemž má hlavní zásluhu charismatický Rod Taylor, který v hlavní roli doslova září, byť z některých jeho replik bolí uši. Ani samotný příběh není překvapivě tak hloupý, jak by se mohlo na první pohled zdát a je zajímavé sledovat, jaké veselé vyhlídky do budoucna filmaři v roce 1960 měli (třeba – pozor SPOILER – nukleární válku v roce 1966). Trošku jsem se obával té v podstatě hlavní pasáže filmu v daleké budoucnosti, ale komu se líbila Planeta opic, tomu se musí zalíbit i tohle. Mě osobně tenhle film opravdu velmi mile překvapil a nebýt několika drobných vad na kráse, třeba toho zbytečně velkohubého konce, asi by těch hvězdiček bylo pět. ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Tady opravdu váhám. Na jednu stranu sci-fi s Verneovským nádechem, se kterým si tvůrci evidentně vyhráli, ale kterému jde i o víc, než být jen trikovou zábavou. Na druhou stranu vše ostatní co s trikovou stránkou nesouvisí, od herců po režii, je velmi průměrné, postrádající nějaký zajímavější nápad a s poněkud naivním scénářem, který navíc dodal Wellsově předloze velmi dobový nádech. Čili: Ten stroj času se jim opravdu povedl, ale DeLoraine je jen jedna. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Lehce zidealizovaná věrná adaptace již tak naivního románu H.G. Wellse. Jestli byste, vzhledem k udělenému Oscaru (nezaslouženě), čekali nějakou trikovou přehlídku, nedočkáte se. Vyjma scény, kdy hlavní postava George sedí ve svém stroji času a svět se kolem něj mění, květy rychle kvetou a uvadají, figurína ve výloze obchodu rychle mění svůj oděv. Toho efektu bylo docíleno dlouhým kamerovým záběrem, jenž byl pro potřebu filmu dodatečně zrychlen. Jednoduché jak facka a překvapivě trikově jediné, co stojí za zmínku. Dojem budoucnosti navozují dvě futuristické stavby a interiér jeskyně Morloků. A to je všechno. Samotné masky Morloků jsou úsměvné, což by nevadilo, ale Georgova konfrontace s nimi je dost režijně nezvládnutá, takže připomíná spíše nechtěnou parodii. O.K., daň doby, beru. A stejně tak je nutno přimhouřit oči na těmi děsivými scenáristickými dírami, kterých je ve filmu plno. Co za pochvalu naopak stojí určitě, je příjemný soundtrack a charismatický herecký výkon Roda Taylora. Resumé: žádný technologický a filmařský zázrak se nekoná, pouze příjemné dobové sci-fi, které je ale určitě mnohem lepší, než paskvil z roku 2002. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Solidne sci-fi o cestovani v case so síce naivne podanou ale pôsobivou myslienkou. Trikova stranka je aj po rokoch pôsobiva a Oscar to vyhralo rozhodne zasluzene. Hlavny hrdina je charizmaticky, takze mu fandite, ale vzhladom na to, ze nam cely film rozprava ako flashback, tak sa o neho prilis nebojite. Az do skoku do megavzdialenej buducnosti o nejakych 800.000 rokov film slape ako hodinky. Bohuzial tato buducnost pôsobi dost absurdne. Az tak velmi mi nevadilo, ze zaporaci Morlokovia maju celkom komicke masky a ani svojimi schopnostami velky strach nebudia. Ovela viac ma srali kladni Eloiovia, ktori su cely cas apaticki. Proste tupi dobytok na porazku. Nic ine si ani nezasluzili a bolo mi celkom luto, ze ich hlavny hrdina zachranil. Ale na druhej strane ho chapem. Weena bola fakt pekna. Keby bola tato cast lepsie vymyslena, tak by som kludne dal 5*, ale bohuzial sa mi prilis nepacila, tak davam 3*, s tym, ze aj po rokoch to je stale film, ktory stoji za to. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (19)

  • Zpěvačka a textařka Peggy Lee napsala pro film píseň The Land Of The Leal, ta však nakonec nebyla použita. (Caszidy)
  • Sluneční hodiny na Georgeově dvoře mění umístění a v závěrečné scéně chybí. (sator)
  • Film získal v roce 1961 Oscara za vizuální efekty, tentýž rok byl také nominován na prestižní cenu Hugo. (Caszidy)

Reklama

Reklama