Reklama

Reklama

Když mladý nizozemský stát, stojící na prahu občanské války, napadne Anglie společně s Francií, najde se pouze jediný člověk, kterému lze svěřit velení holandské flotily. Je to Michiel de Ruyter, který vešel do světové historie, a zejména do dějin námořních bitev, jako jeden z největších admirálů vůbec. (Film+)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (132)

majo25 

všechny recenze uživatele

Takže už aj Holanďania si natočili svoj veľkovýpravný historický snímok. A čo sa týka spracovania, sa im to nadmieru vydarilo, ešte aj špeciálne efekty, ktorých vôbec nie je málo, sa smelo vyrovnajú európskej elite. Akcie je dostatok, nechýba ucelený príbeh, ktorý k záveru pekne graduje, aj keď s prílišnou dávkou pátosu. Tiež pár prvoplánových gore prvkov a prehnané revolúcie vnútri krajiny boli pritiahnuté za vlasy. Tak som im prial, aby Holanďania zotrvali v moderne (republika) a zmietli raz a navždy spiatočníctvo (monarchia), no nestalo sa. Potešilo ale obsadenie známejších holandských hviezd - Hauer a Derek de Lint, najmä Hauer si mohol zahrať viac ako len menšiu epizódnu rolu. Vo filme sú spomenuté snáď všetky veľké víťazstvá, vrátane pozoruhodného vypálenia súperových lodeníc priamo na anglickom pobreží. A kto doteraz nepoznal meno jedného z najväčších námorných veliteľov (prezývaného aj Deduško), tak si ho zapamätá. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Takže aj Holanďania si natočili svoj historický veľkofilm ako delo. Bol to doják a za to, že to natočili sami, bez koprodukcie, trikrát hurá filmovému štábu! Rovněž smekám pred pánom režisérom, od ktorého by som vzhľadom na jeho B-čkovú filmografiu, takýto konzistentný počin nečakal. Detailné zábery boli výborné, scenár nadupaný, dialógy vtiahli do deja. Len tá stopáž bola přespříliš a ani námorné bitky nie sú môj šialok. Ale inak super. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Námořní bitvy nepatří zrovna k mým oblíbeným, ale tady mě to vtáhlo. Tolik muziky za tak relativně málo peněz, to se nevidí. Bylo tu vidět, že se studiem si tu Holanďané dali hodně práce. Ve stejné míře tu byla zastoupena i politika tehdejšího Holandska a tady vidím drobné mínus v tom, že pokud jí člověk nezná, nemá příliš šanci se zde orientovat. Nicméně zběžné studium zase nezabere tolik času, takže i tenhle zdánlivý nedostatek se dá z pohledu diváka hravě dohnat. Byť toho žvanění tu bylo občas až příliš a film se místy nevyhnul lacinému patosu. Hercům není co vytknout a vedle představitele hlavního hrdiny mě bavil především Charles Dance v roli Karla II.. Výborná práce. 85% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že mě Holanďani tím velkolepým "bayovským" stylem naprosto vyazili dech. Ovšem je otázka jestli takový styl sedí k historické události, protože to blockbusterové pozlátko přebijí onu historickou atmosféru a přirozenost. Příběh je to neskutečně zajímavý a film nabídne mnoho zajímavých scén. Jen si úplně nejsem jist zda atraktivita vyprávěnínyla maximálně možná. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Hodně silný příběh se spoustou emocí nenechá vydechnout po celou dobu stopáže. Osobně jsem nečekal tak výpravný velkofilm a příjemně mě překvapilo, jak skvěle vypadají námořní bitvy s desítkami lodí. Efekty mohou spláchnout kdejaký Hollywooďák. Akce je zde opravdu víc než dost. Co se týče příběhu, tak ten nám ukáže nejen soukromí de Ruyterovi rodiny, ale i rozepře ve vládě a zrádné intriky. Všechno to dění vyzdvihuje skvělý soundtrack. 90% :) ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Aby sa dali natáčať skutočné lode, bol na jazere Markermeer vytvorený pre filmárov umelý ostrov. (beso74)
  • Světová premiéra se konala 26. ledna 2015 v Národním námořním muzeu (Het Scheepvaartmuseum) v Amsterodamu za přítomnosti potomka admirála Michiela Adriaenszoona de Ruytera v 12. generaci Fritse de Ruytera de Wildta, který byl v době premiéry záložním důstojníkem nizozemského královského námořnictva. (Ampi)
  • Michiel Adriaenszoon de Ruyter je považovaný za jedného z najväčších admirálov histórie a je nedotknuteľnou ikonou holandského vojenského námorníctva. Okrem toho je aj národným hrdinom a je po ňom pomenovaných až sedem holandských vojnových lodí. (MikaelSVK)

Související novinky

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

23.01.2017

Studio 20th Century Fox se práv na X-Meny jen tak nevzdá, takže je Marvel pomalu začal nahrazovat Inhumans. Rasa superlidí, kteří vznikli při experimentech mimozemské rasy Kree, se objevila už v… (více)

Reklama

Reklama