Reklama

Reklama

Film inspirovaný skutečnými událostmi  brutální občanské války v Súdánu, která začala v r. 1983. Po vražedném vojenském útoku na vesnici v Jižním Súdánu si zachránilo život jen šest dětí. Nejstarší z nich, Theo, musí na sebe převzít břemeno vůdce a zavést děti, včetně své sestry Abital, do bezpečí. Překonali stovky mil napříč Afrikou, prošly přes tři nehostinné země, bez vody a jídla, aby se dostali do uprchlického tábora v Keni- do Kakumy. Čas všal plynul a naděje na lepší život pomalu bledla. Teprve po třinácti letech dostaly novou možnost opustit tábor a usídlit se v Americe. V Kansasu se setkají s Carrie Davisovou (Reese Witherspoon), která jim pomůže nejen začít život v nových podmínkách, ale otevře jim i svůj domov. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (194)

Dont 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý snímek, ať už tématem nebo i zpracováním. Na začátku kruté válečné běsnění, potom boj dětí o život v nehostinné pustině, nekonečné čekání na letenku „do ráje“ a nakonec střet dvou zcela odlišných kultur, v mnoha ohledech velmi zábavně pojatý (telefon, led, prošlé jídlo...). Drama umně kombinované s komediálními prvky, konec trochu nereálný a předvídatelný, ale to nic nemění na celkově pozitivním dojmu ze snímku. A nesporné pozitivum je Reese Witherspoon v další „normální“ roli, sice jen "malé", ale snad se konečně blýská na lepší časy... ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Začíná to hodně dobře, dokonalý srdce-ryvný příběh o jedné africké rodince. I poté, co byli jako starší exportování do USA to má stále skvělý nádech, ovšem potom se to tak nějak usadí, děj se pozastaví a já měl bohužel chvilku pocit, že se najednou nic neděje. Ovšem jinak naprosto peckovní originální film, který má úžasný začátek a ještě lepší konec. 80%. Důkaz toho, že není potřeba oscarových herců ke kvalitnímu filmu - paradoxně nejvíce mi ve filmu vadila Reese. :-) ()

Reklama

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Vždycky mě překvapí,že po čase sledování filmu už mam pocit,že vše je takové stejné nic co by člověka zaujmulo natolik,aby dal hned pět hvězd a opravdu se odpoutal od reality a prožil příběh hrdinu z daného snímku a hle jedno takové milé překvapení je zde a má název Good Lie.Příběh o uprchlících z války zmítaného Sudánu v 80. letech a jejich bojem a cestou za přežitím kde ztratí i některé nejbližší a jejich víru v cestu do vysněné Ameriky kde pak ,ale zjistí,že vše není tak dokonalé a svět v podání západní civilizace nebo spíš jak si rádi říkají všichni tyto státy ´´vyspělé´´ je zcela odlišný od jejich pohledu ať už k přístupu k sama sobě,víře,rodině,jídla atd.Filmová perla,která snad některé přijme se zamyslet.Více ve filmu samotném.Za mě 90 % a pět hvězdy. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Africká část filmu byla výborná a emočně hodně silná. Americká „jen“ mírně nadprůměrná, lehce úsměvná, smutná a dojemná zároveň. Tak či tak jsem se necítil nějak zvlášť citově vydírán, což mě před projekcí docela strašilo. Vyloženě mi vadila snad jen ta občasná naivita. Celkově dávám slušné 4*. „Bezdůvodně se usmívat, není to neupřímné?“ – „No jo. Je to totální kravina. Ale Američani to mají rádi. A teď tady žijete, takže to musíte udělat taky.“ ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Je to hlboko dojímavý príbeh o prežití, vytrvalosti a nádeji.Srdcom filmu je fakt, že čím viac sa všetci spoznávajú, tým viac dospievajú a ich rozdiely sa prelínajú. Názov pochádza z lekcie Huckleberryho Finna, že lož je dobrá, ak pomáha iným, tak ako Huck klamal, aby zachránil Jima pred obchodníkmi s otrokmi. 7/10 ()

Galerie (42)

Zajímavosti (8)

  • Okrem amerického štátu Georgia prebiehalo natáčanie aj v Kanade, Keni a Juhoafrickej republike. (MikaelSVK)
  • Utečenecký program bol z bezpečnostných dôvodov zastavený po 11. septembri 2004. Od roku 2006 je najväčšia populácia sudánskych utečencov v Spojených štátoch v Omahe v štáte Nebraska, kde žije asi 7 000 ľudí. (Arsenal83)
  • Roku 1987 se tisíce osiřelých dětí z občanskou válkou sužovaného jižního Súdánu vydaly pěšky na pochod napříč subsaharskou Afrikou, který je po tisících ušlých mil dovedl přes Etiopii do Keni. O třináct let později bylo 3 600 z těchto uprchlíků přesídleno do USA. Jsou známí jako "Ztracení hoši ze Súdánu." (mac000)

Reklama

Reklama