Reklama

Reklama

Film inspirovaný skutečnými událostmi  brutální občanské války v Súdánu, která začala v r. 1983. Po vražedném vojenském útoku na vesnici v Jižním Súdánu si zachránilo život jen šest dětí. Nejstarší z nich, Theo, musí na sebe převzít břemeno vůdce a zavést děti, včetně své sestry Abital, do bezpečí. Překonali stovky mil napříč Afrikou, prošly přes tři nehostinné země, bez vody a jídla, aby se dostali do uprchlického tábora v Keni- do Kakumy. Čas všal plynul a naděje na lepší život pomalu bledla. Teprve po třinácti letech dostaly novou možnost opustit tábor a usídlit se v Americe. V Kansasu se setkají s Carrie Davisovou (Reese Witherspoon), která jim pomůže nejen začít život v nových podmínkách, ale otevře jim i svůj domov. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (194)

venison 

všechny recenze uživatele

Začátek je velmi povedený – osudy madých domorodců, kteří žijí v malé africké vesničce v souladu s přírodou a jejich tradicemi ovlivní zásadním způsobem politiky a vytrhne je z jejich zázemí. První část příběhu je nejpovedenější, čekala jsem nějakou zlomovou část, když přesídlí do USA, kde se samozřejmě přidává situační humor z nestandardních zážitků moderního světa, ale v tomto okamžiku se bohužel příběh začíná poněkud vléct a dějově nic zajímavého nenabízí. Konec příběhu je znovu „zpestřen“ srdcervoucí zápletkou, ale zpracování trošinku pokulhává – mohlo to výrazněji vyznít.. Jinak naprosto pecka příběh a velmi příjemně a originálně ztvárněn. Propagandu filmu zajišťuje Reese Witherspoon, která se tu objeví jen na zlomek času a nemá příliš podstatnou roli pro příběh, takže bych tam radši viděla kluky ušaté, ale z marketingového hlediska chápu.. Vřele doporučuji tento nevýrazný, ale suprový film ;-) ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Zdálo se to poněkud uhlazené, lehké, "sluníčkové" (včetně stovky mil dlouhého pochodu ze Súdánu do Keni, lemovaného vyčerpáním, hladem, vojáky a mrtvými, stejně jako náhlého závěru s onou "dobrou lží"), dokázalo to však v několika momentech tnout do živého. Obzvlášť při vědomí inspirace skutečnými osudy. Jinak adaptaci (asimilaci) tří imigrantů (azylantů - zde vděčných, pokorných, pracovitých) z naprosto odlišné kultury a poměrů (z východní Afriky do konzumních USA) málokerý film zobrazil citlivěji, lidštěji a reálněji. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa výborná vec. Protiamerické argumenty nie sú na mieste, veď tu ide o ťažký osud vojnou skúšaných Afričanov a ich problém adaptovať sa v pre nich novej civilizácii. Toto sa podarilo zobraziť veľmi dobre. Milá Reese Witherspoon takisto zapadla do deja tak, ako mala. Film nosí v sebe isté posolstvo a divákovi ho odprezentoval v najlepšej forme. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Film, který poměrně citlivě popisuje důsledky občanské války v Súdánu, která byla samozřejmě bohatě dotována západními zbrojařskými korporacemi, což zde nikoho nezajímá. Podstatné je, že tisíce lidí prchalo ze Súdánu a někteří šťastlivci získali možnost se uchytit i v samotných Spojených státech. Je zajímavé, že vyšel tenhle film zrovna v této době, kdy je velmi aktuální téma uprchlictví pro Evropu, každopádně film doporučuju. Ukazuje velmi výstižně, že multikulturalismus je nefunkční ideál. Lidé by měli žít tam, kde je jejich domov a rodina, cestováním se pak mohou kulturně obohacovat. Jenže obchodníci se smrtí a někteří magoři, co mají moc, si prostě klid nepřejí. 80% ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, dramatický i dost tragický příběh, ale působil na mě odtažitě. Jakoby hrdinové, kteří museli po léta překonávat nepředstavitelné věci, byli jen typizované figurky. Zatímco Reese Witherspoon se z toho naopak vyloupla jako plnohodnotná postava. Nedostatečně bylo ukázáno přizpůsobení se americké kultuře, která na vykořeněné Súdánce musela působit jako z cizí galaxie. Jen slabým náznakem se připomnělo, že následkem dlouholetého strádání mohou být i psychické problémy. ___ Na to, aby se tenhle snímek silněji dotknul i mého srdce, by musel obsahovat víc emocí a uvěřitelnější charaktery, které by měly dostatek času se rozvinout. /31. 8. 17./ ()

Galerie (42)

Zajímavosti (8)

  • Pri premiére na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte si film vyslúžil päťminútové standing ovation. (Arsenal83)
  • Okrem amerického štátu Georgia prebiehalo natáčanie aj v Kanade, Keni a Juhoafrickej republike. (MikaelSVK)
  • Utečenecký program bol z bezpečnostných dôvodov zastavený po 11. septembri 2004. Od roku 2006 je najväčšia populácia sudánskych utečencov v Spojených štátoch v Omahe v štáte Nebraska, kde žije asi 7 000 ľudí. (Arsenal83)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno