Reklama

Reklama

Odebrat z přátel

  • USA Unfriended (více)
Trailer 1

Laura Barns byla obyčejná středoškolačka, dokud se na internetu neobjevilo video, které do nechutných detailů prezentovalo, jak se sťala na jednom večírku. Dříve všemi obletovaná kráska veřejnou potupu neustála a spáchala sebevraždu. V den výročí její smrti se partička jejích spolužáků „sejde" na videochatu, kde řeší obvyklé teenagerovské problémy, dokud se do jejich skupiny nenabourá neznámý uživatel s přezdívkou Billie227. Kromě toho, že ho nejde ze soukromé diskuze vyhodit, je na tomto uživateli zvláštní i to, že ho velmi zajímá, kdo nahrál na internet ono nelichotivé video. A pak se do diskuze zapojí i jejich mrtvá spolužačka... Pocit, že jde o nechutný vtip, brzy vystřídá absolutní zděšení všech zúčastněných. Neznámý uživatel totiž nezůstává jen u slovních výhrůžek a za pravdou jde doslova přes jejich mrtvoly. (Cinemart)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (442)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Musím uznať, že vďaka nápadu a myšlienke, vystrašiť dnešnú "retardovanú" mládež, denno denne žijúcu mimo realitu na sociálnych sieťach, to celkom spadá do žánru horor. Faktom ale zostáva, že teenagerov nevystraší samotná podstata príbehu o vraždiacom duchovi, ktorý sa rozhodol za pomoci Skype pomstiť, ale fakt, že padne sieť a oni stratia kontakt s okolitým svetom, lebo nekonečným kartám do telefónnych búdok sa už žiadny z vekslákov nevenuje. Nie raz som postrehol článok, čo sa dialo s ľuďmi keď zlyhal " FuckBook". Hystéria na úrovni prírodnej katastrofy Tsunami, ktorá zmietla zo stola nejednu "tupú ceruzku". Taktiež je dosť smutné, že dnešná mládež je už tak rozcitlivená, že sa bez zbytočných následkov nikto nemôže ani z chuti posrať (za našich čias by si po týždni nikto ani nespomenul). Neuveriteľné, čo všetko dokáže divák prehltnúť, či sám pred sebou si odôvodniť, aby vyzdvihol niečo, čo kvalitou nedosahuje ani len priemernú úroveň. Tak si to teda zrekapitulujme. Akéže sme to dostali hororové prvky na "tanier"? GORE?? Kurva nulové. Nulové! NAPÄTIE? To snáď nemyslite vážne. Toto by nevystrašilo ani bratovu dcéru! (ale viem koho sestru ;) LAKAČKY? No viac ma mikne pri signalizácii prázdnej nádrže. Horor by mal znechutiť, vyvolať emócie strachu, alebo aspoň pohoršiť, a nie ponúkať reklamu na takmer už nikým nevyužívaný Skype. No veď mi to kurva niekto vysvetlite, kto z mladých z jednej dediny bude po večeroch Skypovať, či komunikovať cez pätoro sociálnych sietí, keď dnes všetci "žijú" iba na "FB", alebo max čmárajú cez Viber či WatsApp. Navyše, keď sa aj navečer zídu, tak fajčia trávu na detskom ihrisku, poukladaný do kruhu, podávajúc si Bongo jak fajku mieru, ako 12 mesiačikovia (česť výnimkám). Toľko pootváraných "okien" na kompe hl. postavy, to je raj pre Trójske kone. Snáď som teda na nič nezabudol. Akurát mi nedá ešte doplniť, milí užívatelia, používajte vlastnú hlavu, lebo keď Vám ju niekto odreže, bude to bolieť Vás, nie Vášho hovno podsúvača, ktorý velebí každú kokotinu pri ktorej sa na festivale zhúlil pod obraz boží. Verte či nie, tento snímok z hororového hľadiska ponúka menej ako je minimum – 20%. ()

Litsarch 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, kdy takový horor přijde a bál jsem se, že až přijde, tak to bude blbost. Kupodivu nebyla a k mému překvapení si film zachovává koncept celou dobu filmu, skvěle a hravě s ním pracuje a herci hrají přesvědčivě, že po nějaké době se divák do filmu prostě zaboří. Není to lekačka ani gore film, ale atmosféra minutu po minutě příjemně nepříjemně thrillerově houstne a to se mi líbí. Sice jsem doufal v nějakou větší logičnost záporáka na síti, ale i tak musím do nadprůměrného hodnocení, protože jsem se upřímně bavil a nenudil. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Nepříliš zkušený režisér Levan Gabriadze sice určitě trávil online nějaký čas, aby odpozoroval reakce a chování mladých lidí na internetu, ale nestačí jen partu skypujících lidí vystavit nebezpečí. Divákovi musí na té partě lidí záležet, soucítit s nimi, ale těch šest lidí vám bude plně ukradených. Rozjíždí se to směle. V den výročí smrti jisté studentky Laury se do videohovorů spřátelené omladiny připojí nezvaný a tajemný uživatel, který posléze z chatu udělá peklo. Laura před rokem spáchala sebevraždu, když na netu bylo zveřejněno její potupné video. A parta mladých lidí si nedovede vysvětlit, jak to že je profil mrtvé dívky znovu aktivní. Že za tím stojí náhodný hacker, je jedna z možných variant, ale ten o každém jednotlivci z party ví až příliš. V relativním bezpečí kyberprostoru začne s vyděšeními účastníky hrát svou krutou hru na pravdu, která se ale záhy přesune i do reálného prostředí, kdy smrt udeří i mimo kyberprostor. Nápad postavit celý film do okénka prohlížeče, není nic tak převratného, je to však první film svého druhu a formy, jakou je natočen, který se dostal do našich kin. Předně je produkčně na vyšší úrovni než jeho spřízněné filmy, má propracovanou vizuální stránku a usiluje o nový rozměr nebezpečí, které může hrozit ze standardizovaných online propriet. YouTube, Skype, Facebook - to zná každý. Když se všechno dohromady spojí, jako v případě tohoto filmu, dostane nebezpečí reálný rozměr. Myšlenka toho, co uživatelům netu slouží k jejich online komfortu, ale v podstatě kdykoliv se může obrátit proti nim, je zajímavá a nosná. Scénář ale vše semele nepropracovaným a místy až podivným způsobem. Bylo by potřeba nejednoho vysvětlení, ale toho se divák nedočká. Třeba závěr filmu po tom volá, osobně jsem z něho nebyl moudrý. Záleželo na tom, jestli se povede přijít v závěru s nějakou zajímavou pointou, něco takového se ale nedostavilo. Vraždy by svoji krvavost měly, kdyby ovšem režisér měl s nimi strpení. Z online vražd tedy v podstatě vidí divák jen nějaké rychle až zlomkovitě sestříhané útržky. Ke všemu si divák bude klást otázku, jak vrah dokázal svoje hrozby stran zabití splnit. Že se vraždí bez příčiny, to diváka neuspokojí. Ještě méně ho uspokojí vrahova schopnost teleportace do pokojíčků chatujících fracků. Sekvence, v níž se hraje hra na pravdu, připomene jakousi kyber variaci na sérii Saw. Nápad vynikající, ale tak laxně s ním scénář nakládal. Touhle sekvencí se mohl přímo vyvolat holomráz na zádech diváků, ale režisér se scenáristou k tomu přistoupil ledabyle. Film se chce tvářit moc sadisticky, ale je krotký, když přijde náznak takovéto scény. Tvůrci vybrali neznámé herce, kteří autentičnost zdařile předstírají, chatující vzorek lidí byl typově dobře vybrán. Technicky zdařilému filmu se ten nepropracovaný scénář pomstil. Režisér a scenárista zjistili, že si je někdo odebral z přátel. Nikdy se jim ale nepodařilo zjistit, kdo byl za tím ohavným (zlo)činem. 60% ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Ak by som pred Unfriended nevidel podľa môjho názoru strašidelnejší Cyberbully (2015), so skvelou Maise Williams, možno by sa dal hodnotiť tento film o čoši lepšie. Takže to bude za také slabšie tri, keď vezmem aj do úvahy nepravdepodobnosť toho, že všetci šiesti účastníci boli sama doma, ďalej oproti Cyberbully je Unfriended síce viac gore and bloody, ale reálny hacker s nepríjemným voice (viz Cyberbully) ma vie vystrašiť viac než akýsi duch zo záhrobia, ktorý navyše všetkých potrestal približne rovnakým merítkom, ale ich vina na Laurinom úmrtí bola značne odlišná (ak u niektorých vôbec bola - Mitch, Ken). ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Tak co tu máme... Bolestivě pomalý (cca. 1/3 filmu trvající) rozjezd, během kterého jsem měla nutkání "Unfriended" několikrát vypnout, "sexy" teenagery, kteří ve 21. století věří na duchy (LOL) a především NESKUTEČNĚ IRITUJÍCÍ sekání obrazovky notebooku. Odkud si proboha volají, z Aljašky?! (Sebe)vraždy jsou ale cool, vypsýchování je celkem uvěřitelné a překvapivě zemře Oggy i škodíci, takže minimálně v tomhle jsem byla morbidně spokojená.;-) ()

Galerie (19)

Zajímavosti (14)

  • Ačkoli má Blaire (Shelley Hennig) být seniorkou na střední škole, její datum narození je na jejím Facebooku uvedeno jako 22. února 1994, což by znamenalo, že v době, kdy se film odehrává, by jí bylo 20 let. (LUKICKK)
  • Celý film bol natočený v jednom dome, pričom jednotliví herci boli umiestnení v rôznych izbách. (beso74)
  • Filmári vytvorili pre film falošné rozhranie Skype, aby sa predišlo technickým problémom a lagom. (Game90)

Reklama

Reklama