Reklama

Reklama

The Last of Us - Season 1

(série)
Trailer 1
USA, 2023, 8 h 37 min (Minutáž: 43–80 min)

VOD (1)

Epizody(9)

V roce 2003 pustoší planetu parazitická houba, která mění lidi v násilné predátory známé jako tzv. nakažené. O dvacet let později je ostřílený přeživší Joel (Pedro Pascal) najat skupinou rebelujících bojovníků za svobodu, aby propašoval čtrnáctiletou Ellie (Bella Ramsey) pryč z represivní karanténní zóny. Z původně rychlé a jednoduché práce, se brzy stane brutální a temná cesta napříč postapokalyptickými Spojenými státy, kde se Joel a Ellie budou muset spolehnout jen jeden na druhého. (Magic Box)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (198)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Hru jsem nikdy nehrál, nebyl jsem tedy příběhu vůbec znalý a absolutně jsem netušil, co všecko nás v dneska již nejsledovanějším HBO seriálu čeká a nemine. A možná i o to víc jsem si užil téměř každičkou epizodu, i ty, které schytaly průřezem internetu extrémní bídu. Já jsem se totiž mnohem víc než samotnou story kochal naprosto precizním zpracováním, kde se od dokonalé hudby dá opěvovat hlavně práce s kamerou a i na to se nesmí v seriálovém/filmovém světě zapomínat. Na základě toho si uvědomíte, jak důležitý je pro tuhle branži pokrok ve vývoji technologií. A jaký zážitek díky tomu můžete dostat. [viděno na HBO Max] ()

Dakken 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Veľmi kvalitná adaptácia a určite sa jedná o nadštandard TV produkcie s krásnym vizuálom, ktorý dokonalo dotvára atmosféru postapokalyptického sveta, prepracovaného do najmenších detailov. Príbeh je fajn. Nie príliš originálny, no aj tak  stále pútavý, napínavý a dobre napísaný. Veľkým plusom sú výborne zvolený herci a výborne napísané postavy. Všetci zúčastnený predvádzajú brilantné výkony, no najviac vyčnieva Ramsey. Milujem ju. Doslova som čakal na nejakú vypätú scénu, kde som si opäť mohol užiť Bellino prirodzené vystupovanie a obrovský talent. Hlavným pilierom je chémia medzi Joelom a Ellie. Funguje výborne a ich postupne vyvíjajúci sa vzťah je to najpútavejšie a najemotívnejšie čo seriál ponúka. Ale ako mnohí, aj ja mám pár výhrad, kvôli ktorým pôjdem s hviezdou dolu. Prvá vec je nevyváženosť dielov. The Last of Us má tendenciu striedať výbornú epizódu so slabšou a toto rozloženie nebolo úplne šťastné. Niektorým linkám sa venuje zbytočne veľa času a iné zas pôsobia skratkovo a uponáhľane, ako samotné finále. Zo zosekaných dielov potom plynú mierne logické nezrovnalosti a kvalita trochu klesá, no sú to chyby, ktorým sa dalo a dá predísť. A však, najväčší problém som mal s kamerou. Už od prvej epizódy som narazil na problém parkinsonovej, roztrasenej kamery. Pôsobí to amatérsky a v niektorých momentoch je kamera až rušivá a to som nevedel prekusnúť. No hodnotím celok a ako celok The Last of Us v seriálovom žánri nemá konkurenciu a k dokonalosti mu iba chýba jedna hviezda, ktorú si nechám pre ďalšiu sériu :) ()

Reklama

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Nejlepší filmová/seriálová adaptace videohry všech dob! Ano, tímhle titulem se Last of Us pyšnit může. Prosadit se v tomhle segmentu ale není zrovna těžký, když konkurence v podstatě neexistuje. Nejsem fanoušek hry, protože jsem jí nikdy nehrál. Upřímně je mi proto fuck, jak moc je seriál předloze věrnej. Zajímají mě inteligentní postavy, hutná atmosféra, funkční dramaturgie, slušná výprava a dynamická akce. Jenomže Last of Us dělá všechno napůl a často nudí. Takže honit nad tim, jak je to boží a úžasný a nejlepší asi není úplně namístě. Kdyby to byla třetí řada Black Summer (dost nedoceněný), většina místních pětkařů by bez rozmyslu sypala dvě hvězdy (název automaticky nedělá dobrou show)! Nakonec nejlepší epizodou je ta nejnenáviděnější, kde si dva chlápci našli útočiště plný naděje a životního smyslu, zatímco za jeho hranicemi se svět zmítá v nenávisti, šílenství a v totálním společenském úpadku (tahle epizoda alespoň nechává pracovat divákovy mozkový buňky)! SE1: 5/10 ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Není to taková šleha, jak bylo prezentováno. Alfou a omegou jsou postavy a jejich traumata. To platilo prakticky od začátku. Nejprve jsem se ovšem sám sebe ptal, zda je úplně v pohodě, aby se nejsympatičtější postava první epizody nedožila jejího konce. Pak přijde razantní střih. Od zániku civilizace, jak ji známe, uplynulo 20 let. Lidskou civilizaci do prachu země zašlapal houbový virus, odskákala to velká města, aby se šíření infekce zpomalilo. Divák se „kochá“ pustým světem plným rozmanitých a zajímavých detailů i vizuálních nápadů. Pak vyskočí první monstra, jejichž mozek ovládá vysoce infekční houba, no, nicméně nakažení se snad v polovině dílů vůbec neobjeví. Neříkám, že potřebuju zběsilé akční sekvence, ale čekal jsem krapet víc. Gustavo Santaolalla dál brnká na kytaru, s každou novou epizodou vnímáme trochu jiný feeling. Velmi brzy jsme si zvykli, že při putování Joel s Ellie potkávají další a další postavy, jejichž osud bývá vesměs tragický, a nemají prakticky žádný další vliv na vývoj. Každopádně díky nim se o ústřední dvojici dozvíme vždy zase něco víc. Hodně specifické jsou (nejen v tomhle) třetí a sedmá epizoda. Zaobíráme se tedy dalšími dějovými odbočkami, ovšem emocionální investice do pouta hlavního dua prostě měla být od začátku pečlivější. Videoherní adaptace, na kterou se všichni šíleně těšili, ale já o ní nikdy neslyšel… Precizní a řemeslně solidní, ale nadšení jsem po celou sérii krotil. ()

stitch7 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

/// Osobně moc nemusím, když se zbytečně hajpuje, a to se tady dělo ve velkém. Už po prvním dílu tvrdit, že tu máme seriálový hit mi přišlo fakt přehnané (ačkoliv to pravda vlastně je). Herní předloha je skvělá a výživná, takže převést ji do seriálu byl skvělý nápad. Je ale škoda, že první řada je rozložená tak nelogicky. Zatímco ze začátku se nebojí delších stopáží, ve druhé půlce celkem pospíchá. To sice nevadilo v DLCčkové epizodě, v té finální šlo docela o průšvih. Co se týče změn oproti originálu, někdy vedly k zajímavým dějovým linkám, jako třeba ve třetím díle, jinde fungovaly lépe ve hře - třeba dění kolem Henryho nebo Jeolova nepřístupnost. Celkově ale ty změny spíše chválím, protože se člověk pak nedíval "jen" na to samé co ve hře, jen s opravdovými herci. Co mi ale vadilo celou dobu seriálu, byla roztřesená kamera a fakt, že svět nepůsobil jako dvacet let po apokalypse. Možná za to může čtyřkáčko, ale když někde stála auta, připadalo mi jako kdyby na ně možná párkrát zapršelo. Oblečení měli herci také hodně čisté a neseprané, zkrátka to fakt bohužel často působilo jako kdyby před deseti minutami přišli ze Starbucksu. Bylo by fajn kdyby ve druhé sérii na tohle byl brán větší zřetel. Těším se na ni však? Bohužel spíše ne. Předloha pro ni byla obrovská nuda, která vůbec nedokázala to, o co se snažila. A nemyslím si, že seriál by to dokázal změnit - v poslední epizodě první řady opět sympatizuji s Joelem. Ellie totiž neměla na výběr a Světlonoši se k Joelovi chovali jako k odpadu. Nicméně nechám se rád překvapit. I když jsem ze začátku mrmlal, casting ústřední dvojky se hodně povedl. Mimochodem, pokud v roce 2023 ještě furt někoho znechutit scénky stejnopohlavních párů a smát se někomu kvůli vysokému čelu, je tenhle svět fakt marnej. ()

Galerie (323)

Zajímavosti (115)

  • Kniha vtipov, z ktorej Ellie (Ramsey) číta, "No Pun Intended Volume Too" od Willa Livingstona, je presne rovnaká ako tá, ktorú používa vo videohre. Mimo boja Ellie vyťahovala knihu a čítala vtipy nahlas rovnako ako v tejto epizóde, pričom Joel (Pascal) reagoval podobne podráždene. Niektoré vtipy v seriáli sú dokonca presne tie isté, ktoré zazneli v hre, napríklad vtip o obálke, vtip o strašiakovi a vtip o hnačke. Craigovi Mazinovi sa páčilo použitie Elliinej knihy vtipov v hre a mal pocit, že jej zaradenie do série umožnilo efektívny vývoj medzi ňou a Joelom. (molcan2)
  • V Billovej (Nick Offerman) pivnici Ellie (Bella Ramsey) zistí, že počítač vysiela cez rádio skladby z 80. rokov. Joel (Pedro Pascal) vysvetľuje, že systém automaticky vysiela cez rádio skladby z 80. rokov, ak sa Bill po určitom čase neprihlási, čo vysvetľuje, prečo Joelovo rádio na konci prvej epizódy zachytilo skladbu z 80. rokov. (molcan2)
  • Joel (Pascal) a Ellie (Ramsey) kráčajú a kamera sa presunie na hromadu mŕtvol spálených na nepoznanie. Klikeri sú slabí proti ohňu, takže týchto ľudí zabili nenakazení, pravdepodobne rebeli, ktorí slúžia ako hrozba pre túto epizódu. Je to vizuál, ktorý videohry často používajú na upozornenie hráča, že vstupuje do nebezpečnej osady a aby sa mal na pozore. Seriál robí presne to isté. (molcan2)

Reklama

Reklama