Reklama

Reklama

Cowspiracy - Klíč k udržitelnosti

(festivalový název)
  • Česko Cowspiracy (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Producenti Kip Andersen a Keegan Kuhn spojili svoje sily za účelom preskúmania problematiky s porovnateľnou mierou kontroverzie, akú v roku 2013 priniesol dokument Blackfish namierený proti zábavnému parku SeaWorld. Ukazujú, ako najväčšie svetové organizácie na ochranu životného prostredia ignorujú najvýznamnejšiu deštruktívnu silu dnešnej doby. Dokument predstavuje šokujúce, no napriek tomu úsmevné metódy s cieľom nájsť skutočné riešenie a fungujúcu cestu k udržateľnosti. Cowspiracy môže byť jeden z najvýznamnejších filmov slúžiacich na inšpiráciu a povzbudenie snáh o záchranu planéty. (ChArLeNe)

(více)

Recenze (60)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Víte jak poznáte v místnosti plné neznámých lidí vegana? Do deset minut Vám to sám řekne. Nemám rád konspirační teorie. A tvrdit, že celý svět zamlčuje prostou a jednoduše pochopitelnou pravdu nedozírného významu, je konspirační teorie. Cowspiracy předkládá impozantní sbírku grafů a statistik, vesměs bez uvedení zdroje, nebo jakéhokoliv ověření. Spousta z nich je už na první pohled absurdní. Pokud je na vyprodukování jednoho litru mléka potřeba 1000 litrů vody, tak jenom české krávy při své produkci 2,9 mld litrů mléka spotřebují ročně 2,9 biliónů litrů vody, což je zhruba jeden a půl Balatonu. Také to mimo jiné znamená, že kráva která nadojí denně průměrně 20 litrů mléka, na tenhle výkon potřebuje větší zahradní bazén vody. A příští den druhý bazén. Ano, kdyby jsme vyvraždili převážnou část krav, prasat, ovcí, koz a slepic, tak by se přírodě nepochybně ulevilo. Ale pochybuji, že by to vydrželo nadlouho. Koneckonců hlas vypravěče sám říká, že živit velkého savce rostlinou stravou je strašně náročné. Příklady vyznavačů raw stravy pojídajících osm kilogramů ovoce a zeleniny denně, nebo frutariánů s jejich spotřebou 200 kilogramů zeleniny týdně "..... doma mám čtyři ledničky a salát nejím z talíře ale z kýble" jsou sice zajímavé, ale nějak se z nich vytratila ta ekologická nenáročnost. Pak už asi nezbude, než se živit pránou. Á propos, pokud ekologické organizace zamlčují náročnost živočišné výroby z důvodu kontroverznosti tématu, co teprve fakt, že značnou část vody a masa spotřebuje téměř 600 miliónů domácích koček a téměř 400 miliónů psů. Ale vysvětlujte lidem, že pro dobro planety musí vybít i je. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

No jo, dobytek, vždy jsem říkal, že dobytek je problém. Vědci zjistili, že malé množství mořských řas přidávané do krmiva hovězího dobytka může snížit emise metanu až o 82 %. No pokud tady nechceme zažívat vedra, tak hrachovou kaší a čočkou bych to rozhodně nekrmil. Dokument mohl být pojat důsledněji a komplexněji. Točit se na metanu za oháňkou vola celou stopáž brzy začne zavánět zaujatostí.____Ostatně ekologický problém nejsou jen skleníkové plyny. Plastového odpadu je také hodně. Ale i tento problém už řeší v EU. To jeden student filosofické fakulty oděn jen v tanga sestávající ze dvou zlatých šňůrek a kousku růžového textilu tančil v objetí se svým přitelem na alegorickém voze, který projížděl Berlínem vrámci průvodu sexuálních menšin. A už tehdy šeptal do ouška svému příteli, že s těmi plasty se musí něco dělat. O pár let později už jako poslanec evropského parlamentu se zasloužil o to, že plastové láhve musí mít svá víčka pevně přidělány. A tak nyní můžeme nacházet plastové láhve ležet v příkopech vždy s víčky a ne tu víčko a tam láhev a moře vyplaví kompletní láhve a i v městských parcích se povalují plasty tak nějak úhledněji a více pohromadě. A když se milého poslance-zlepšovatele zeptal dotěrný novinář na jeho sexuální orientaci, tento bezelstně odpověděl: „Je n'ai commencé à me sentir comme un pédé que lorsque je suis devenu politicien" v překladu tedy: jako buzerant jsem se začal cítit až když jsem se stal politikem.____Prostě je toho tak nějak moc a čeho je moc toho je příliš a čeho by mělo být víc - je málo a zas čeho by mělo být málo je hodně. Je moc myší, hrabošů polních, tedˇ ten dobytek, že... a je zas málo včel, Pand velkých a Sýčků obecných. No nechci sýčkovat, ale možná je čas si připustit mé základní enviromentální podezření, a totiž to, že se přemnožili lidé.... ()

Reklama

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Další z řady dokumentů, který si pokládá stejnou otázku a přitom nenabízí žádné nové či originální řešení. Myšleno tak, že nenabízí žádné řešení, které by nenabídly předchozí dokumenty. Řešení je tak jednoduché, že je neproveditelné. Čekal jsem víc informací a ne jen rozhovory s lidmi, kteří očividně nechtějí dát odpověď. ()

LordSnape 

všechny recenze uživatele

První hodina odkrývá nepříjemná fakta i způsoby přehlížení některých neziskovek a obrovitánskou aroganci ze strany Greenpeace, ale poslední půlhodina je už jen veganská a nadmíru trapná agitka za nepožírání masa. Velmi mě rozčiloval chlápek, který více jak 30 let farmařil a rozmohl v USA masný průmysl, aby mi pak v dokumentu za další léta později říkal, že ten kdo jí maso, nic pro planetu nedělá. Souhlasím s názorem, že je lepší být aktivní a uvědomělý všežravec, než jen laxní vegan/vegetarián, který jen poučuje a útočí, než aby něco skutečně dělal pro planetu. ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Pár vecí som sa dozvedel, pár som vedel a o pár veciach pochybujem. Poviem to inak. Nie je to zlé. To, že je to jednostranné som čakal. Lenže aj tak mi tam chýbalo vyjadrenie opačnej strany ohľadne jedenia mäsa a mliečnych výrobkov. Proste jeden doktor povedal, že to nepotrebujeme tak to hned nepotrebujeme? ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama