Reklama

Reklama

Rudý kapitán

Trailer 2

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v horkém létě roku 1992, půl roku před rozdělením Československa. Mladý detektiv Richard Krauz se dostává k novému případu – na hřbitově byla vykopána mrtvola kostelníka Kloknera s hřebíkem v hlavě. Krauz zjišťuje, že za jeho umučením stojí bývalá StB a nikdy nenalezený spis zachycující zločiny kněží, na jehož základě StB církev vydírala. Případem posedlý Krauz se vydává napříč rozpadajícím se Československem hledat muže, ke kterému vedou všechny stopy: Rudého kapitána, specialistu na „konečné" výslechy. Krauz však není sám, kdo ho hledá... (A-Company CZ)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (406)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hokejový fanda by čekal něco o Vjačeslavu Fetisovovi, ale ona to krimi o jednom nepromlčeném zločinu a „restrukturalizaci” StB po sametové revoluci. Příslovečná první rána kapitána je zvolená forma. Depresivní lokace, nápadité kamerové úhly, vlnou veder zalévaný filtr připomínající španělské La Isla mínima, to všechno ze začátku slibovalo na domácí poměry dlouho nevídanou žánrovku s temnou atmosférou. Jenže když se na něco pěkně dívá, neznamená to, že tomu budete rozumět a to v obou významech tohoto slovesa. Člověka odpovědného za postsynchrony by si měl vzít do parády zfetovaný Olda s kleštěmi a letlampou.. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ok, kamera, výprava, fajn. Víc už vadí komiksová stylizace jednotlivých obrazů - vážně, jako byste četli komiks. Nemám rád grafické romány, jak se tomu vznosně říká. Příběh nezajímavý a nudný, bez přesahů a ozvláštnění. Estébáci byli svině, pokud jste to ještě neslyšeli. Trhali mouchám křidýlka a lidem nehty - a do hlavy vráželi hřebíky. Fuj fuj, ti zlí estébáci. Jo, a církevníci taky fuj fuj. Herecky je to taky mimo, hlavně Stuhr se sem se svým andělským xichtem nehodí. Suchánek jako drsný bývalý StB agent? Ale no tak! ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Michal Kollár natočil fanouškovskou poctu své oblíbené knižní sérii (z pera mýty opředeného slovenského bestselleristy Dominika Dána). Jako samostatný film Rudý kapitán jednoduše nefunguje, vytáhnout jen jeden příběh z celého cyklu se příliš nepodařilo. Na první pohled to vypadá jako zápaďácká televizní kriminálka, na druhý pohled lze objevit ambiciózní práci s reáliemi roku 1992. Ačkoli tací jako Kaiser, Geišberg, Finger, Chudík nebo Kronerová i z toho mála, co měli k dispozici, dokázali vytvořit zajímavé postavy, celkově jejich interakce nefungují. Maciej Stuhr v hlavní roli je problematický, neznáme jeho motivaci, ale víme, že bychom ho měli považovat za hlavního hrdinu. Suchánek hraje jak v parodii a ty jeho tvrďácké řeči mu nelze věřit. Přesto mohou vzniklé otázky a bílá místa inspirovat k seznámení se s knižním světem předlohy. A to je zřejmě to jediné a hlavní plus. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Náš film, ktorý bez problémov dosahuje minimálne európskej kvality. Formálne fantastické, príbehovo silné, herecky presvedčivé a to všetko ozdobené kopou skvelých scén. Jedinú výtku mám k tempu. Je to celé príliš rýchle a to množstvo informácií je ťažké spracovať. Chcelo by to viac timeoutov. Ale aj tak je táto prvá adaptácia Dominika Dána filmom, ktorý prekonáva čokoľvek čo sa u nás za posledných 25 rokov natočilo. Remeselne najlepšie natočený a celkovo aj najlepší tuzemský porevolučný komerčný film. Bodka. V rámci slovenskej kinematografie je to čistých 10/10. Mimo nášho rybníku osmička. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Dominika Dána mám veľmi rád. Považujem jeho diela za jasný prínos na poli slovenskej literatúry, hoci sa detektívny žáner považuje skôr za oddychový. Jeho cit pre vykreslenie charakterov je ale presný a každí si v nich nájde svojich obľúbencov. Ak pristupujeme k adaptácií tohto diela komplexne nevyhneme sa faktu, že tieto postavy musia dýchať životom aj na plátne. A to sa tu veľmi nedeje. Netvrdím ale že by bol film plochý. Je tu ale citeľný jednoduchý fakt, že tvorcovia neustále balansujú medzi žánrovkou a komerčným filmom a zároveň niečím s nádychom artu. Kameramanské vychytávky - hoc ako nápadité často narúšajú plynulé rozprávanie. Stuhr ale výborný spolu s ostatnými. Poteší prítomnosť Kozu aj štek Genzera - policajt v zelenom, ktorý sa zase otočí naspäť keď uvidí hrdinov pred policajnou stanicou. Kollár pracuje s tým že príbeh už poznáme a preto ho môže posunúť do temnejšej roviny a vyhýba sa odľahčeniu (Váňa a Hanzel strašne nevyužitý spolu s Jimbom). Nadávky začínajú tiež po chvíli pôsobiť samoúčelne, len aby sa nepovedalo. Ale do atmosféry - ktorá je inak veľmi perfektná - sa akosi nehodia. A hoci sú tam nejaké neistoty, film sa nebojí násilia alebo pamätných scén - horiaci dom, chlapec čo sa počúráva, vlaková stanica. Ale Karásek a jeho Kandidát zase fungovali v komerčnej rovine takmer bezchybne. Ak bude pokračovanie budem rád. Takto dávam slabé 4. Jednak z radosti že prišla ďalšia žánrovka, ale aj z faktu, že atmosféra starej Bratislavy je naozaj bezchybná. Len toho strihu mohlo byť možno menej. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (30)

  • Prvá klapka padla 24. júna 2014 v Olomouci, hoci sa film chystal už viac než štyri roky predtým. Natáčalo sa aj v okolí Olomouca (Šumperk, Žermanice), na diaľnici u Lovosic, v Tepliciach, Prahe, Brne, na lúke za barrandovskými ateliérmi či tiež v centre Bratislavy (Špitálska ulica, Most SNP, kúpalisko Delfín). Bitka sa filmovala v Krakove. (Santino7)
  • Arcibiskup vo filme je v knihe spomenutý priezviskom Jastrab. Dominik Dán totiž postavy podobné s realitou v románoch šifruje veľmi okato (Mlynská dolina – Pekárska dolina, SIS – ISI, Róbert Remiáš – Róbert Eliáš a podobne). Tvorcovia filmu meno arcibiskupa zámerne vynechali. Ide o postavu podobnú s arcibiskupom Sokolom, ktorý mal koncom 90. rokov aféru s otvorením zväzkov ŠtB, kde figuroval ako spolupracovník. Román a teda aj filmová línia ohľadom spisu ostala zachovaná. (giaruj)

Související novinky

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (více)

Reklama

Reklama