Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna noc, jedno město, jeden dům, jeden opravář a několik set ohrožených životů. Film Hlupák je příběhem Dmitrije Nikitina, typického obyvatele zapadlého ruského města. Jednoho večera je místo hlavního inženýra povolán k nahlášené závadě v panelovém domě. Dmitrij si uvědomí, že nejde jen o pár prasklých trubek, nýbrž i o celou budovu která v dezolátním stavu sotva stojí na pevné půdě. Ve chvíli, kdy si zjistí, že podle propočtů budova nevydrží stát více jak jeden den, už jde o každou minutu a odhodlaně se rozhodne víc než 800 lidí zachránit. Dmitrij se celou noc snaží najít pomoc i u těch nejvýše postavených, ale čím dál tím víc mu začíná docházet, že věci se nedějí tak, jak by měly. A že pro takového hlupáka není na světě místo a pochopení. (Ulmos)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Bykov dobre pozná ruské pomery a sprostredkováva nám ich pekne na zlatom podnose. Základný problém je originálny a vychádza z reálnych problémov súčasného Ruska. Zachráni alebo nezachráni "hlupák" osemsto rodín pred skazou? Jasná otázka, čiže nasleduje veľmi napínavý dej. Hlupák je klasicky stavaný dejový film, ktorý poskytuje podnety na zamyslenie, alebo skôr už len nad otázkou, či skutočne hodiť ručník do ringu, keď ľahká váha bojuje so super ťažkou. Bykov nám však "reportáž" o ruskej realite podáva značne doslovne. Partia skorumpovaných politikov totiž sedí sama v miestnosti a rozprávajú si o svojich úplatkárskych aférach, ako keby o nich navzájom nevedeli. No musí sa o nich dozvedieť aj divák a najľahšou cestou je maximálna doslovnosť (v tomto smere považujem aj názov za nešťastný). A to bohužiaľ počas celého filmu. Zaujímavejším faktorom je presah a nadčasovosť filmu, kedy práve o Rusku Hlupák nie je, ale je o ľudskom charaktere všeobecne. A herci, samozrejme. No a výborný je plagát k filmu, prečo, vám dôjde po zhliadnutí. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé a výborné, ani nie tak spracovaním ako skôr svojou obsahovou náplňou. Aj keď ide o drámu, príbehovo sa to skôr ponáša na horor - desivé a strašidelné, v akom zvrátenom svete to žijeme. A to pritom vôbec nie je problém len Ruska, ako by si snáď niekto mohol myslieť. Podobných hajzlíkov a "kvázi" politikov človek nájde všade po svete, rozdiel je len v tom, že ako jeden z mála dal Bykov tie svinstvá na filmové plátno. Ľudský život v týchto časoch už naozaj nič neznamená, za poslednú dobu príšerne zdevalvoval. Tiež tu vyvstáva zaujímavá otázka, že či a do akej miery má vlastne zmysel v tomto smere niečo riešiť a podnikať, keďže zmena k lepšiemu je v nedohľadne. Má zbytočná obeta jednotlivca nejaký zmysel? Na to si musí každý odpovedať sám. Naozaj podnetný film. 80/100 ()

Reklama

Georgex 

všechny recenze uživatele

K tomuto ruskému dramatu jsem se dostal náhodou a nepamatuji, kdy mě nějaký film takhle mile překvapil. jelikož se jedná po téměř všech stránkách o neuvěřitelně vypiplaný snímek o byrokracii, korupci a o lidech, který začne velmi nenápadně, ale postupem času dozrává k dokonalosti a do stavu, ve kterém by se dala atmosféra doslova krájet. Velmi neotřelé, originální a je pouze škoda trochu zbrklého konce. Moje hodnocení 80%. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Tento film (nomen omen hlupák durák), jako mnoho jiných z posledních třiceti let (nebo skoro všechny z této doby?) se považují (nebo je považují skoro všichni) za fikci/dokument/karikaturu postkomunistického vývoje v Rusku (Česka se to ovšem netýká, to ze všeho vyklouzne s podivuhodnou úspěšností). Já si ale myslím, že to tak úplně není, že se mohl odehrát kdekoli, a Rusko se k tomu připletlo hlavně pro to, že mu to mnoho lidí přeje (do této multiplicity budu muset nejspíš zahrnout i tvůrce filmu). A navíc si myslím, že interakce: starostka se zastupiteli kontra instalatér / bohatí kontra chudý / mocní a vlivní kontra bezmocný / neslušní kontra slušný / "normální" / "blázen", tu není vyhrocena do maxima (to už by se film nekonal). Ostatně sám o tom něco vím.... Z komentářů jen citát uvedený níže, Marigold ***: "(Film) svádí k poměrně povrchním moudrům o tom, že slušný člověk nemá šanci." Jakou šanci tedy má Dima Nikitin vůči svojí matce, manželce, starostce (kupodivu samé ženy) a 820 tupcům, kteří nemají páru o statice stavební konstrukce. Pozn. 1: Zpráva tisku: Den po odvysílání tohoto filmu v ruské televizi, byl ředitel tohoto kanálu propuštěn. Pozn. 2: Bykovův film ve svém podložním stratu odpovídá na otázku performativního fungování moci, na efektivní spojení patricijů a plebejců. Přesto, že je obtížné určit, kdo je v tomto spojení zámkem a kdo klíčem, ukázalo se jako perspektivní (zukunftweisend), politická struktura starého Říma se osvědčila a používá se nadále, především v systémech liberální demokracie. Vysvětlivky: PATRICIJ, dobře situovaný nebo velmi ctižádostivý člověk, který touží prosazovat svou moc nad jinými a získávat skrze ní zákonné i nezákonné požitky. PLEBEJEC (člověk z nejnižších vrstev společnosti, který nemá sílu ani chuť se prosadit jako jednotlivec, toužící podvolit se silnějšímu a získávat skrze to zákonné i nezákonné požitky. Pozn. 3: Pozor spoiler (slovensky: špoiler): Význam má i způsob likvidace nepohodlných osob. Zatímco okruh kolem starostky si "řeší svoje lidi" sám, Dima je ponechán davu. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

5*tvrdě realistický film ze současného Ruska, který otevřeně mluví a zobrazuje všudypřítomnou korupci a stav mysli jeho obyvatel. Není to příjemný film, ale musím s ním plně souhlasit, i když mi chvilkami přišel naivní, ale to jsem i já, když si myslím, že svět jde změnit. Nečekejte od něj žádné pozitivní poselství či ponaučení, ale doporučuji film všem a především podobným "hlupákům", protože bez svědomí a zodpovědnosti to chápat nelze. Po čase, kdy tento film doporučuji všem kolem sebe, nakonec zvedám na plný počet.... a zaslouženě. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 3 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 0 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • O jednu z hlavních písní ve filmu, konkrétně "Klidná noc", se postarala ruská undergroundová rocková skupina Kino. Ve své době patřila k nejlepším anti-sovětským kapelám vůbec. (Ulmos)
  • Film bol v koprodukcii ruským ministerstvom kultúry. (PATWIST)
  • Dotyčný dům se nachází ve městě Tula, ulice Metallurgov 85. Praskliny byly sice vytvořeny pomocí polyuretanové pěny a zvětšeny počítačovou animací, ale budova je skutečně v havarijním stavu. Lokalitě odpovídá i tramvajová zastávka „Mašinostroitelnyj kolledž“, kde ústřední hrdina vystoupí z české tramvaje T3 a běží k domu. Ve starém bytě v moskevské čtvrti Kuzminki byly natočeny scény z domácnosti instalatéra Nikitina. Tento byt se „sovětským“ vybavením je mezi filmaři velmi oblíben a objevil se již v mnoha snímcích. (ČSFD)

Reklama

Reklama