Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 2
USA, 2015, 124 min (Alternativní 120 min)

Režie:

Jay Roach

Předloha:

Bruce Cook (kniha)

Scénář:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrají:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (více)
(další profese)

V roce 1947 byl Dalton Trumbo (Bryan Cranston) špičkovým hollywoodským scénáristou, dokud se společně s dalšími umělci neocitl ve vězení a na černé listině kvůli svým politickým přesvědčením. Snímek (v režii Jaye Roache) vypráví o tom, jak Daltonovi jeho umění slova a smysl pro humor vynesly dva Oscary, a poukazuje na absurditu a nespravedlnost černé listiny, na níž se ocitli všichni od bulvární sloupkařky Heddy Hopperové (Helen Mirrenová) až po Johna Waynea, Kirka Douglase a Otto Premingera. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (218)

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

filmu sice chvíli trvá, než se rozjede, ale jakmile se dostane do tempa už vás nepustí. Poctivě natočená podívaná, která výborně vystihuje paradoxy, jaké v té době zmítaly Hollywood. Řemeslně by se sice filmu dalo pár věcí vytknout, herecky je to však neskutečná paráda, které vévodí brilantní Cranston. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Moje oblíbené filmové období sledováno čistě očima muže, kterému hollywoodský blacklist zničil život. O Daltonovi Trumbovi jsem předtím v životě neslyšel, ale jak jsem zjistil když jsem narazil na tento film, snímků, které napsal jsem viděl mraky. Toto skvělé drama nabízí zajímavý příběh, skvěle vykresluje dobu, kdy se točily ty nejlepší filmy a kdy se bohužel Amerikou proháněli pravicoví fanatici a lovili čarodějnice v podobě amerických komunistů. Velkým plusem tohoto filmu jsou herci a je jich tu celá řada. Objeví se tu herci, kteří hrají skutečné osobnosti (neherecké), objeví se tu herci, kteří hrají jiné herce a v archivních záběrech se objeví také herci z té doby. A tak je Trumbo filmem, kde po boku Bryana Cranstona, Helen Mirren, Diane Lane a Johna Goodmana, máme taky Roberta Taylora, Ronalda Raegana (oba dva plivající oheň proti komunistům v kongresu), Caryho Granta, Lauren a Boggyho a další. Dále se objeví John Wayne (v podání Davida Jamese Elliota - jinak též kdysi dávno major Harmon Rabb z JAGu, na který jsem tak oddaně koukal v 90. letech na Nově) a pro mě z celého filmu nejlepší Kirk Douglas (toho mistrně hraje Dean O'Gorman - po skončení filmu jsem zjistil, že bývala "hvězda" seriálu Young Hercules, kterým jsem si také kdysi dávno krátil prázdninvá dopoledne na chalupě). ___ No takže abych to shrnul. Pro mě osobně v mnoha ohledem a rovinách velmi zajímavý, přínosný i nostalgický film. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Jak vidno, každý režim si točí své agitky, každý režim honí své údajné nepřátele, a je jedno, jestli je to komunismus, nebo americká a u nás tak obdivovaná demokracie (případně moderní me-too, blm, lbgtq apod. šílenství či liberální demokracie, která začíná mít hodně prvků totality). Tenhle film sice chce temnou a černou dobu amerických dějin uvést na určitou pravou míru, ale žel činí tak prostředky všech agitek - tedy pouze černými a bílými postavami, buď jsou lidi zlí, nebo hodní, nic mezi tím, a moudrý Trumbo tím moudře proplouvá, aby na závěr pronesl dojemnou řeč a zemřel konečně v klidu. Je to prostě klišé na klišé a děsně neživotné, i když ze začátku se zdálo, že alespoň uvidíme něco ze zákulisí Hollywoodu. Ale až na natáčení jedné scény postupuje film skokově: "zde je scénář a je dobrý!" - skok - Trumbo v kině kouká na svůj film a je spokojený. Spousta jiných, zbytečných a vatoidních scén pak ale dostává víc prostoru, jen aby to mělo ty povinné dvě hodiny uměleckého spektáklu pro porotce Oscarů. Oceňuji ale herecké výkony, i když herci nic moc charakterního neměli co hrát. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Rozhodně informačně výživný materiál, nicméně výsledek mohl být lepší. Úvodních 40 minut dávala velkou naději, že by příběh mohl být ještě silnější. Škoda návratu z vězení a následného utlumení dramatičnosti. Cením si nicméně faktu, že jsem se o Hollywoodu leccos dozvěděl, o tom že komunisté ve "svobodné" Americe prožívali své horké chvilky podobně jako u nás kapitalisté jsem věděl. Bryan Cranston pozoruhodný výkon a zasloužené nominace. 70% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Bryan Cranston předvádí naprosto neskutečný výkon ve filmu, který ukazuje, jak je Amerika paranoidní a jak je schopna se obrátit i proti svým nejlepším, a to čistě jen na základě nepodloženého strachu a předsudkům. Lidská nenávist je skutečně jen za rohem a je možné ji vyvolat snadno. Stačí jen něco špatně říct a mít "špatné" názory. Tohle je odporný svět, ale skvělý film. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (10)

  • V televizi se Dalton Trumbo s rodinou dívá na 26. ročník předávání Academy Awards (Oscarů). (hansel97)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Reklama

Reklama