Reklama

Reklama

Snowden

Trailer 7
Francie / Německo / USA, 2016, 134 min

Jeho jméno zná každý. Edward Snowden za sebou nechal pokojný rodinný život a vzornou kariéru v tajných službách a stal se psancem na útěku. Je muž, který odhalil šokující praktiky amerických výzvědných služeb, hrdinný whistleblower, nebo zrádce, který zaslouží nejtvrdší trest? Klasik americké angažované kinematografie Oliver Stone zkoumá profesní i rodinné zázemí člověka, který ukázal světu, že jsme stále sledováni. A že válka proti teroru posloužila jako záminka k bezprecedentnímu vpádu moci do soukromí. Jde tu vážně ještě o zachování demokracie? Snowdenova odpověď je mrazivě jasná. (Film Europe)

(více)

Videa (11)

Trailer 7

Recenze (326)

Happens 

všechny recenze uživatele

Neskutečně Levitt předvedl Snowdena, i to jak změnil hlas - smekám. Film jde ruku v ruce v odkazu Snowdena, a to nejen dějepisně přesně fakticky, ale hlavně politicky a filosoficky. Morální hodnoty převyšují vše. To je to, co Snowden chtěl, ale mně osobně to film posunulo příliš do politického pozadí celé té sledovací mašinerie a chvílemi nudilo. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jo, chápu, že po tomhle Stone skočil. Snowdenův případ mu musel, vzhledem k jeho politické angažovanosti, připadat jako dar z nebes. Problém je, že v tom nadšení přehlédl, že tohle prostě na celovečerák není a už vůbec ne na celovečerák trvající víc než dvě hodiny. Veškeré snahy dodat ději nějaký spád jsou vesměs marné, šokovat tím, jak moc jsou naše životy prolezlé monitoringem tajných služeb, se nedaří a vykreslení Snowdena jako jediného spravedlivého také nepůsobí moc důvěryhodně. Technicky v pořádku, zahrané slušně, ale ani to příliš nepomáhá a z mého pohledu se zatím jedná o nejhorší Stoneův film. 30% ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No, on pan Stone je pěkný manipulátor od dob JFK si dávám velký bacha na každý jeho film a vše z něj vyznívající. Já samozřejmě nepopírám, že to co jsem viděl a čeho jsou schopný tajný služby USA není pravda, ozblášť humus je fakt "hacknout" své spojence jako Japonsko nebo Belgii a o pár let později zdrahat přes sračkama z Talibanu, takže na spojence ramena na nepřatele nic, takhle se mě jeví současná USA, bohužel. Současně uznávám, že OS je profík a filmy dělat umí, stejně jako prácovat s divákama, problém s ním mám spíš politickej, protože kde jednou zaleze Putinovi do prdele a že se tam Oliverek rochnil, tomu nevěřím dobrý úmysly. Takže s filmem jsem tak na půl. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Skvěle střižený životopisný film o člověku, který kvůli odhalení monitorovacích praktik tajných služeb obětoval svůj profesní, potažmo i soukromý život. Kauza Snowden je dozajista kontroverzní událostí, která před pár lety hýbala všemi celosvětovými médii. Já osobně jsem na tuto událost nahlížel zpoza okraje, takže po zhlédnutí tohoto snímku mě překvapilo, jaký to mělo celkový dosah a kolik vlivných lidí v tomto všem bylo zainteresováno. Film jako takový skvěle odsýpá, Joseph Gordon-Levitt předvádí výborný herecký výkon, v čemž mu sekundují i ostatní herci ve vedlejších rolích. Rovněž musím ocenit i zajímavě zvolený soundtrack, který snímku dodává punc tajemna. Jedinou chybičkou je tedy přemrštěná stopáž, jelikož v několika místech byl film až moc zbytečně "ukecaný" a natažený. Až na tento detail jsem se snímkem Snowden velmi spokojen. Jako provokativní nastavené zrcadlo USA a tajným službám totiž funguje dokonale. „Terrorism is just an excuse.“¨ ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Svoji autobiografii jsem rozhodně nečekal takhle brzy. Na rozdíl od dokumentu mi tento film objasnil okolnosti přijetí Edwarda Snowdena na takhle významnou pozici. Jeho charakterová nevhodnost byla přehlédnuta z důvodu nedostatku lidí. Dost jsme se se spolusledovatelkou bavili při dialozích Edwarda a jeho přítelkyně, neboť to připomínalo, že se na sebe koukáme do zrcadla, a to snad v plném rozsahu. Cokoli zaznělo nám bylo důvěrně známé. Jináč jsem dost rád, že na režisérskou židličku usedl právě Oliver Stone. Nedovedu si na jeho místě představit vhodnějšího kandidáta. USA má opravdu dokonale zmapované. Snímek mě samozřejmě pramálo překvapil. Jediné, u čeho jsem se pozastavil, bylo to, že paranoik Edward Snowden používal operační systém Windows 7. Vlastně Windows 7 používal v tomto snímku téměř každý. Ve vzduchu cítím nějaký sponzorský dar od Microsoftu. Je dobře, že na toto téma vznikl i film. Věřím, že tato událost spousty lidí minula. Edward Snowden má za svůj čin můj nekonečný obdiv a maximální podporu. Jeho čin vyžadoval enormní odvahu. Shromažďování všech možných druhů dat je známá věc. Zpravidla je o tom "oběť" dokonce informována. Dá se tomu do jisté míry pohodlně zamezit. Prostředků existuje dnes přehršel. Problém bych dnes viděl spíše v hlavách lidí, kteří si absolutně přestali vážit svého soukromí. Vše nyní směřuje ke světu, který popsal George Orwell ve své geniální knize, která se těší i obstojnému filmovému zpracování. Data o vás jsou shromažďována každým dnem. Dokud budete ve svém životě nikým, tak tato data nebudou nikoho zajímat. Ovšem v momentě, kdy se stanete například významným politikem a na vašem názoru či rozhodnutí bude velmi záležet, budete překvapení, kolik informací o vás stát má a bez mrknutí oka mu podepíšete cokoli. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (14)

  • Celosvětová premiéra proběhla 21. července 2017 v San Diegu. (ČSFD)
  • Predlohy k scenáru boli vytvorené pomocou materiálov, ktoré vydal Snowdenov mediálny spriaznenec Luke Harding a ruský advokát Anatoli Kucherena. (Zdroj: pravda.sk) (vander19)

Reklama

Reklama