Reklama

Reklama

Snowden

Trailer 4
Francie / Německo / USA, 2016, 134 min

Jeho jméno zná každý. Edward Snowden za sebou nechal pokojný rodinný život a vzornou kariéru v tajných službách a stal se psancem na útěku. Je muž, který odhalil šokující praktiky amerických výzvědných služeb, hrdinný whistleblower, nebo zrádce, který zaslouží nejtvrdší trest? Klasik americké angažované kinematografie Oliver Stone zkoumá profesní i rodinné zázemí člověka, který ukázal světu, že jsme stále sledováni. A že válka proti teroru posloužila jako záminka k bezprecedentnímu vpádu moci do soukromí. Jde tu vážně ještě o zachování demokracie? Snowdenova odpověď je mrazivě jasná. (Film Europe)

(více)

Videa (11)

Trailer 4

Recenze (326)

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone už není, co býval. Říkám to furt. Válka ve Vietnamu je už dávno passé, Woody Harrelson v lenonkách taky zestárl a známý hollywoodský buřič si od té doby vybírá stále méně zajímavá témata. Což se v případě biografie Eda Snowdena mohlo obrátit, kdyby si jen ta stylizace tolik nehrála na moderní klipový techno thriller 21. století a předložila nám spíše hutné civilní drama s důrazem na postavy a argumentační dialogy. Protože to téma vládní špionáže je opravdu nosné a dala by se okolo něj z fleku vystavět tříhodinová konverzačka jako ze staré školy. Ale kdepak, Stone raději namíchal další liberální limonádu pro nenáročného diváka. A do toho ten podivný Gordon-Levittův přednes. Už v Muži na laně jsem z toho jeho francouzského přízvuku rostl, ale tady to dotáhl do čirého absurdna. Což bije do uší o to více, když ve finále slyšíme samotného Snowdena a ne loutku se stroječkem v krku. Někdo by tomu mladíkovi měl říct, že zhostit se role vycházející ze skutečného předobrazu lze obstojně i bez nepřirozené modulace hlasu. Tak snad příště. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jo, chápu, že po tomhle Stone skočil. Snowdenův případ mu musel, vzhledem k jeho politické angažovanosti, připadat jako dar z nebes. Problém je, že v tom nadšení přehlédl, že tohle prostě na celovečerák není a už vůbec ne na celovečerák trvající víc než dvě hodiny. Veškeré snahy dodat ději nějaký spád jsou vesměs marné, šokovat tím, jak moc jsou naše životy prolezlé monitoringem tajných služeb, se nedaří a vykreslení Snowdena jako jediného spravedlivého také nepůsobí moc důvěryhodně. Technicky v pořádku, zahrané slušně, ale ani to příliš nepomáhá a z mého pohledu se zatím jedná o nejhorší Stoneův film. 30% ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

5 hviezd za skutočný príbeh a samotného Snowdena: je to človek, ktorý urobil pre slobodu občanov jeho vlasti viac, než všetci ostatný agenti a politici dokopy. A ajkeď jeho činy nemohli mať okamžitý efekt, urobil niečo, čo môže zmeniť dianie na tej najvyššej úrovni, a hlavne urobil tak anti-egocentrický čin, čo na svete asi zatial nikto iný. Film za 4: Mohlo to byť kľudne za 5, ale film, kde sa 9 megabajtový súbor kopíruje na počítači najvyššieho výkonu viac než 10 sekúnd, je z hladiska, že sa jedná o kybernetické téma, neodpustiteľné :) ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Ano demokracie a svoboda je relativní a bezpečnost je dvojsečná zbraň, jistě Olivere to všechno víme, ale přeci jenom něco neotřepaného by tu nebylo? Ok nebudu řvát na Snowdena jsem se těšil, věřil jsem, že můj oblíbený kontroverzní režisér mě ve zpracování tématu které je mu vlastní nemůže zklamat a sice vyloženě nezklamal, ale ani nenabídl nic navíc Stone určitě nesenilní jak jsem se obával v období mezi filmy WTC a Divoši, ale po skvělém dokumentárním cyklu dějiny spojených států už bylo všechno řečeno. Zde zvládá parketu obstojně, ale chybí ta nadstavba, kterou vyčerpal ve svých předchozích dílech. Bohužel 4* nedám za nezvládnutý konec.65% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Prvá tretina snímku nič moc - len veľa mne nič nehovoriacich technických záležitostí, úvod do Snowdenovho životopisu a suchopárne predstavenie amerického špionážneho systému. Uznávam ale, na informácie je snímok bohatý dosť, pritom niečo z toho sú veci, ktoré by mal každý z nás poznať. Minimálne preto, aby sme nemali príliš ružové okuliare ohľadom svetovej politiky. Avšak našťastie už od momentu, kedy sa do príbehu zaplietla Shailene Woodley, to dostalo tie správne grády a snímok sa posunul trochu viac do osobnej roviny, čo bol po dramatickej stránke výborný ťah. Konečne tak divák pomaly a inteligentným spôsobom začal dostávať aj odpovede na tie otázky, ktoré ho v spojitosti so Snowdenom zaujímajú asi najviac - prečo to spravil? Ako sa dokázal vzdať toho všetkého?... Málokto si to možno všimol, ale Snowdenova charakterová premena v myslení a jeho chovaní tu prešla kus cesty a bolo zaujímavé ju sledovať. Nadpriemer. 75/100 ()

Galerie (76)

Zajímavosti (14)

  • Natáčení začalo 16. února 2015 se zamýšlenou premiérou k 25. prosinci 2015. Nakonec ale byla odložena až do roku 2016. Oliver Stone vydal prohlášení, že vizuální efekty byly příliš složité, tak film nemohl být dokončen včas. (BloodMax)

Reklama

Reklama