Reklama

Reklama

Snowden

Trailer 8
Francie / Německo / USA, 2016, 134 min

Jeho jméno zná každý. Edward Snowden za sebou nechal pokojný rodinný život a vzornou kariéru v tajných službách a stal se psancem na útěku. Je muž, který odhalil šokující praktiky amerických výzvědných služeb, hrdinný whistleblower, nebo zrádce, který zaslouží nejtvrdší trest? Klasik americké angažované kinematografie Oliver Stone zkoumá profesní i rodinné zázemí člověka, který ukázal světu, že jsme stále sledováni. A že válka proti teroru posloužila jako záminka k bezprecedentnímu vpádu moci do soukromí. Jde tu vážně ještě o zachování demokracie? Snowdenova odpověď je mrazivě jasná. (Film Europe)

(více)

Videa (11)

Trailer 8

Recenze (326)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Skvěle střižený životopisný film o člověku, který kvůli odhalení monitorovacích praktik tajných služeb obětoval svůj profesní, potažmo i soukromý život. Kauza Snowden je dozajista kontroverzní událostí, která před pár lety hýbala všemi celosvětovými médii. Já osobně jsem na tuto událost nahlížel zpoza okraje, takže po zhlédnutí tohoto snímku mě překvapilo, jaký to mělo celkový dosah a kolik vlivných lidí v tomto všem bylo zainteresováno. Film jako takový skvěle odsýpá, Joseph Gordon-Levitt předvádí výborný herecký výkon, v čemž mu sekundují i ostatní herci ve vedlejších rolích. Rovněž musím ocenit i zajímavě zvolený soundtrack, který snímku dodává punc tajemna. Jedinou chybičkou je tedy přemrštěná stopáž, jelikož v několika místech byl film až moc zbytečně "ukecaný" a natažený. Až na tento detail jsem se snímkem Snowden velmi spokojen. Jako provokativní nastavené zrcadlo USA a tajným službám totiž funguje dokonale. „Terrorism is just an excuse.“¨ ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Nová doba nese nové a zákeřnější problémy. Sledování, hromadění dat a další kyber zločiny v rukou státního aparátu i extrémních skupin jsou špatně a díky Snowdenovi, alespoň částečně došlo k medializaci tohoto problému. Ten kluk musel mít velkou kuráž tohle udělat a Levitt v jeho podání je grandiózní. Velmi rád doporučuju. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Zvláštní pocit z toho co jsem viděl. Herecky silná, aktuálně moc zajímavá story, ale místo abych teď věděl všechno co potřebuju, naopak vím minimum a jdu konečně podívat na CITIZENFOUR. Nevím jaká je to vizitka pro film, ale dát mu 3 mi přišlo málo. U mě rozhodně budí zájem - "newyorský profesor" Stone to má pořád v ruce, umí brát a nastudovávat čerstvý kontroverzní témata/ osobnosti, a prezentovat je pak svým stylem. Snad ještě dá do kupy i Trumpa :) ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Stonea rozhodně můžu, ale tenhle film je pro mě hned po Noční Talk a Nebi a Zemi třetí nejnudnější. Ono samotné téma je Stoneovsky nosné a opět se tady podkopává americká svoboda. Uvědomuji si že lidé ji dneska vlastně odmítají. V době facebooku na sebe prásknou vlastně cokoliv. Film ovšem řeší spíše samotný fakt, že jsme neustále monitorováni ať se nám to líbí nebo ne. Edward Snowden na tohle více než upozornil a v mých očích je vlastně novodobý hrdina. Bohužel film často není zrovna dvakrát poutavý a hlušiny se zde objevilo obrovské množství. Gordon-Levitt hraje zkrátka ne zrovna divácky vděčnou postavu. Možná ještě někdy v budoucnu se dokopu abych na Snowdena koukl znovu. Ale napoprvé se z nás kamarádi bohužel nestali. 50% ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone už není, co býval. Říkám to furt. Válka ve Vietnamu je už dávno passé, Woody Harrelson v lenonkách taky zestárl a známý hollywoodský buřič si od té doby vybírá stále méně zajímavá témata. Což se v případě biografie Eda Snowdena mohlo obrátit, kdyby si jen ta stylizace tolik nehrála na moderní klipový techno thriller 21. století a předložila nám spíše hutné civilní drama s důrazem na postavy a argumentační dialogy. Protože to téma vládní špionáže je opravdu nosné a dala by se okolo něj z fleku vystavět tříhodinová konverzačka jako ze staré školy. Ale kdepak, Stone raději namíchal další liberální limonádu pro nenáročného diváka. A do toho ten podivný Gordon-Levittův přednes. Už v Muži na laně jsem z toho jeho francouzského přízvuku rostl, ale tady to dotáhl do čirého absurdna. Což bije do uší o to více, když ve finále slyšíme samotného Snowdena a ne loutku se stroječkem v krku. Někdo by tomu mladíkovi měl říct, že zhostit se role vycházející ze skutečného předobrazu lze obstojně i bez nepřirozené modulace hlasu. Tak snad příště. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (14)

  • Predlohy k scenáru boli vytvorené pomocou materiálov, ktoré vydal Snowdenov mediálny spriaznenec Luke Harding a ruský advokát Anatoli Kucherena. (Zdroj: pravda.sk) (vander19)

Reklama

Reklama