Reklama

Reklama

Lion

  • Česko Nejdelší cesta domů (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Pětiletý indický chlapec Saroo se ztratí ve vlaku, který ho odveze tisíce kilometrů od jeho domova a rodiny. Ocitne se v ulicích Kalkaty, kde se musí naučit sám a opuštěný přežít. Po strastiplné a nebezpečné cestě se na něj usměje štěstí a adoptuje si ho manželský pár z Austrálie. O pětadvacet let později, vyzbrojen jen hrstkou nejasných vzpomínek, neochvějným odhodláním a revoluční technologií Google Earth, se vydává na dlouhou cestu za svou ztracenou rodinou v daleké Indii. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (19)

Trailer 1

Recenze (260)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Milionář z chatrče 2? Ale kdeže. Tohle je Weinsteinovská epopej za letošní oscary, samozřejmě podle skutečného příběhu, která ani takové ambice nemá. Ten pětiletý Sunny Pawar je prostě neskutečný a je to půlka filmu, i díky němu jsem si jeho strastiplnou cestu poměrně užíval. Je to sice taková cílová ždímačka emocí, která na někoho možná fungovat bude, ale podle mě na oscarech nic neurve. Ale kdo ví, je to jedině Weinstenovské želízko v ohni a víme, jak to oni a Dev Patel umí...7/10 ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Příběh se mi líbil moc, ale k filmu samotnému už mám bohužel plno výhrad. Pokud vezmu film jako celek, tak bohužel nedrží pohromadě, nějaké pasáže jsou skvělé, u jiných jsem ale usínal nudou (především v druhé polovině). Druhá půlka by si zasloužila trochu kvalitnější scénář i lepší režii, protože se kolikrát zbytečně vlekla - místo toho, aby gradovala. Závěr filmu se vás každopádně jistě dotkne, dokonce jsem po něm přemýšlel o 4*, ale ne, za mě jsou to silné 3*... :) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Dev Patel urazil od nerdíka z chatrče dlouhou cestu, Rooney Mara překvapila civilismem a Nicole Kidman opět potvrdila svůj um a váhu své hvězdnosti, jež velmi často představuje kompas ke kvalitním kinematografickým zážitkům. Nadechla jsem se a pomalu se vracím ke kořenům své lásky k filmové Indii, kterou inspirovala právě série dramat z podobného ranku jako je Lion. Pokud vám není lhostejný patos a považujete příběh za středobod filmového vyprávění, tak jste tu správně. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém nechybí ryzí lidské emoce a který vypráví o poutě mezi lidmi - ať už vůči vlastní rodině, tak vůči lidem, se kterými sice krev nesdílíme, ale ke kterým cítíme blízkost, náklonnost a zodpovědnost. Dev Patel i jeho "mladší verze" hráli skvěle (toho malého kluka snad čeká zářná herecká budoucnost). Vadilo mi snad jen to, že některé scény z dospělého života hlavní postavy, byly až moc okatě rozervané a vůbec celkově zbytečné. Mohlo to být i o něco umírněnější a minimalističtější. Nakonec ale vše zajelo na "správnou kolej" - jak obrazně, tak doslova. Happy end byl samozřejmě nutný a člověk žasne, že tenhle film byl natočen podle skutečné události - důkaz o tom, že i v reálném životě se dějí šťastné konce, a že lidský osud je sice nevyzpytatelný, ale zato lidský potenciál je bezmezný.~(4,0)~ ()

Galerie (112)

Zajímavosti (21)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na mnohých miestach v Indii, juhoaustrálskej Tasmánii, ale aj priamo v austrálskom Melbourne. (MikaelSVK)
  • Postava Rooney Mary (Lucy) nie je založená na skutočnej osobe, ale je kombináciou viacerých Saroových priateliek, ktoré s ním boli počas hľadania. (Astonko)
  • Ve scéně, kdy Saroo (Dev Patel) zuřivě kliká na Google Earth ležíc na pohovce a po chvilce najde svůj bývalý domov, jde vidět, že copyright u loga Google je z roku 2014. Scéna se však odehrává mezi lety 2008 a 2012. (jirka.jindra11)

Související novinky

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama