Reklama

Reklama

Boj za svobodu

  • USA Free State of Jones (více)
Trailer 1

Boj za svobodu přináší velkolepé akční drama zasazené do dob americké občanské války. Snímek vypráví příběh odbojného jižanského farmáře Newta Knighta (Matthew McConaughey) a jeho ozbrojené revolty proti Konfederaci. Knight spolu s dalšími drobnými farmáři a místními otroky roznítil povstání, které vyústilo v odtržení mississippského okrsku Jones County od Konfederace a k založení Svobodného státu Jones. (Magic Box)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (151)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,PROČ VŽDYCKY MUSÍŠ BOJOVAT ZA NĚKOHO JINÝHO?...“ /// Na úvod trocha války a pak vyprávění vo tom, co se dělo a jak se žilo lidem za občanský války (na Jihu), jaký to bylo bejt černej a jaký dezertér… Prostě vyprávění vo tý době s přesahem „svobody“ barevnejch v dobách příštích. Americkej Robin Hood (Jánošík, Patriot), kterej svůj boj dokázal přežít (hovno spoiler – historie!). Takže jsme svědky historický partyzánštiny a zrození legendy, která určitě potěší nejedno marxistický srdce. Já beru tu výpovědní hodnotu a Matthewa Mc... Určitě vhodnej doplněk k 12 let v řetězech. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Zjistím, co se děje v bažinách, když se tam místo Jožina ukrejvaj černoši. 3.) Thx za titule „vssugest12 a DragonDustCZ“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Newton Knight sebral z Mississippi uprchlých otroků, jižanských dezertérů a nespokojených farmářek věrný šik a prapor svobody pak z bažin zdvih. I když Newton Knight mrtev jest a jeho tělo tlí, duch Svobodného státu Jones a Knightovo potomstvo však kráčí dál. Glory glory aleluja, glory glory aleluja. Dobře natočený film se silným příběhem a vhodně zvolenými herci. Jinak Free state Jones byl pojmenován po okresu, který jméno získal po mimo jiné ruském viceadmirálovi. ()

Reklama

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv obří potenciál příběh skrývá, ve výsledku je to jenom ledabylá nuda, která ve snaze zachovat si za každou cenu realističnost a civilnost, ztrácí celou emocionální rovinu i dynamiku (minimalistickej soundtrack (byť dobrej) + bídnej vizuál). Táhnou to pouze skvělý herecký výkony a pár dramateckejch momentů. Vidět to jako dokumentární rekonstrukci na Viasat History, asi bych těch pět hvězd pálil, ale tohle je film za 50 mega, co prolít přes dva tisíce kin! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Když máme velmi dobré herce (strhaný a starostlivý McConaughey znovu táhne), úchvatné exteriéry (jižanské bažiny) a docela slušně natočenou akci, potřebujeme i pořádný příběh. Ten sice nabídne pár záblesků, ale vesměs jde o předlouhou story, která chce obsáhnout leccos z americké občanské války, která se mezi státy Unie a státy Konfederace táhla mezi lety 1861–1865. Navíc s tím, že se ve velkém otíráme i o téma otroctví, takže tady máme etnicky zabarvený příběh, jenže našlapujeme okolo něj opatrně a toho skutečně kontroverzního se dotkneme jen sporadicky. Všechno už jsme jednoduše viděli mnohokrát – hodní černoši, ještě hodnější se zlatým srdcem, nad nimi nejsprávnější dezertér – navíc se tvůrci rozhodli pro opravdu zdlouhavé vyprávění. Herci skutečně fajn, Matthew McConaughey znovu jasně dokazuje, že cukrkandlování s Penélope Cruz nebo Kate Hudson už měl na plátně tak akorát dost, a cestu (charakterního herectví), kterou se před pár lety vydal, rozhodně nehodlá opustit. Což je super zpráva. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Matthew McConaughey mě již tradičně mile překvapil. Těch (víceméně) otrokářských filmů, které se do určité míry zaobírají otroctvím v Americe jsem už viděl poměrně dostatek a čekal jsem ve něco ve stylu 12 let v řetězech. Tenhle kousek mě ale bavil o něco více než zmiňovaný oscarový kousek, jelikož mi to přijde takové zemitější, civilnější a vůbec nevtíravší se do oscarových taškařic. Jelikož to má 140 minut, tak jsem již po překvapivě plynulé hodině očekával, kdy tempo poleví, což se také stalo, ovšem celkově jsem rád, že jsem se nechal tímto snímkem obohatit o jeden menší konflikt kdesi ve státě Jones a musím říci, že ztráta času tl nebyla jak jsem se původně maličko obával a prozkoumávání neprobádaných vod se tentokrát podařilo...7/10 ()

Galerie (61)

Zajímavosti (5)

  • Scény natáčené v lékařském stanu, kde byla podlaha pokryta falešnou krví, se musely natáčet rychle, protože dřevěné palubky velmi rychle tekutinu absorbovaly. (BloodMax)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)

Reklama

Reklama