Reklama

Reklama

Boj za svobodu

  • USA Free State of Jones (více)
Trailer 1

Boj za svobodu přináší velkolepé akční drama zasazené do dob americké občanské války. Snímek vypráví příběh odbojného jižanského farmáře Newta Knighta (Matthew McConaughey) a jeho ozbrojené revolty proti Konfederaci. Knight spolu s dalšími drobnými farmáři a místními otroky roznítil povstání, které vyústilo v odtržení mississippského okrsku Jones County od Konfederace a k založení Svobodného státu Jones. (Magic Box)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (151)

Happens 

všechny recenze uživatele

Kontroverzní pohled na muže svých zásad. Film heroicky líčí život zastánce utlačovaných (dezertéra) a manžela dvou žen žijících pohromadě. Svoboda afroameričanům a jejich útlak po dlouhá léta je nevyčerpatelným tématem, v němž je stále mnoho živých emocí. Nicméně se mi začínají tyto druhy filmů slévat v jednu rozmazanou dlouhou stopáž, s níž vyčnívá pár zvučných snímků, ale tento to není. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Po pravde, spočiatku som sa trochu obával tohoto snímku s vynikajúcim hercom Matthewom McConaugheyom ( toto tvrdenie, by som ešte pred 10. rokmi - spochybnil ), ktorý len tak prešiel kinami ( samozrejme, že u nás sa pre istotu ani nepremietal, lebo skoro nikto by naň neprišiel ? ), akoby sa ani vôbec nenakrútil, jednoducho, čo najrýchlejšie bol ignorovaný, pritom jeho téma, je pre Američanov prvoradá, t.j - OTROCTVO spojené s občianskou vojnou. Som rád, že moje prvotné obavy rýchlo pominuli, lebo režisér Ross ma príjemne prekvapil ! Zatiaľ, najlepší snímok, ktorý som od neho videl. Réžia má kvality + by som pripočítal kameru a zvuk, alebo úvod bitky mi pripomenul úžasného Barryho Lyndona, ktorým akoby sa tvorcovia inšpirovali. Farmár, Newton Knight v skutočnosti EXISTOVAL, narodil sa v prvej polovici 19. storočia, v tej druhej pôsobil, ako vojak v občianskej vojne, na strane Únie. Po tom, čo jeho SYNOVEC, vedľa neho, po jeho boku, prišiel o život, rozhodol sa, že sa stane dezertérom, ušiel, pridal sa na stranu utláčaných, Afroameričanov, trochu mi evokoval Spartacusa, ktorý sa stal REBELOM. Oženil sa s černoškou, založil si vlastný štát - Free State of Jones. Skrátka, robil okolo seba dusnú atmosféru, a to sa mnohým nepáčilo. Najviac na filme vyzdvihujem CASTING ! Matthew, ako Newton, sa dosť naňho podobá, to u mňa potom rozhoduje, ako vnímam celkový film. McConaughey je hlavná postava, On v pohode sám utiahne celý film, pričom vidím tu i vedľajšie zaujímavé postavy, ako Mojžiša. Nebojte sa toho, že film má dĺžku nad dve hodiny, dostatočne ma zamestnal, aby som sa nenudil, a to kvôli dobrému spracovaniu. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma, ale to hlavně proto, že období otroctví v Americe takové prostě je. Za mě je to jedno z nejšílenějších období, která na Zemi proběhla, a to hlavně proto, že to ukazuje, jak ubozí někdy jsme. Film bohužel nepřekračuje žádnou mez a podává to, co se od něj očekává. Matthew je ale pořád dobrý. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Zajímavá epizoda z Americké občanské války dokáže rychle vtáhnout do dění a v krvavém lazaretu uvěřitelně zlomit bojové přesvědčení hlavní postavy. Ani klasicky dobrý Matthew McConaughey však nemá na to udržet pohromadě dějepisnou historku, jež heslovitě (a zkresleně) předkládá události mnoha let a u málokteré se zastaví, aby ji nechala procítit. Pokrokové smýšlení o rovnosti lidí není (pro dramaturgii) samospásné. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

McConaughey je fakt pan herec se jmenovkou extratřída. Dejte mu roli, napište mu dobrý scénář, a věřte, že on z toho vyždímá absolutní maximum. Po jeho výkonu mu budete moc pouze smeknout a poděkovat mu za všechno. Tak takový herec to je, dámy a pánové. No nic, vraťme se k filmu. Boj za svobodu na mě zapůsobil ihned 2 věcmi. První je rozpočet. Většina lidí se diví, kam se vypařilo oněch 50 milionů dolarů, ale po zhlédnutí filmu je to nadmíru jasné. Při bitvách se toho nespotřebovalo tolik (přecejen se zde hlavně mluví), ale ony exteriéry vypadaly tak dobově, že ta částka odpovídá reálu. Druhou věcí je propracovaný scénář, který na vás neháže pouhé prázdné fráze a nicneříkající poselství, ale doopravdy hluboké myšlenky sloužící k zamyšlení diváka. McConaughey mě výkonem skoro až uhranul, jak on to jen dělá, to mi je záhadou. K plnému počtu mi chybělo málo, film vypadal trochu jako z televizní produkce, a hlavně mi většina filmu připadala natočená dost "čistě", což k době točící se kolem občanské války prostě a jednoduše nepatří. Ale díky úžasným výkonům, podmanivé hudbě a nefalšovaně geniálnímu scénáři to musíte vidět. Za mě dávám 83 % ()

Galerie (61)

Zajímavosti (5)

  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Scény natáčené v lékařském stanu, kde byla podlaha pokryta falešnou krví, se musely natáčet rychle, protože dřevěné palubky velmi rychle tekutinu absorbovaly. (BloodMax)

Reklama

Reklama