Reklama

Reklama

Boj za svobodu

  • USA Free State of Jones (více)
Trailer 1

Boj za svobodu přináší velkolepé akční drama zasazené do dob americké občanské války. Snímek vypráví příběh odbojného jižanského farmáře Newta Knighta (Matthew McConaughey) a jeho ozbrojené revolty proti Konfederaci. Knight spolu s dalšími drobnými farmáři a místními otroky roznítil povstání, které vyústilo v odtržení mississippského okrsku Jones County od Konfederace a k založení Svobodného státu Jones. (Magic Box)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (151)

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Místy dlouhé, místy moc roztrhané, ale přesto velice zajímavé zpracování příběhu, jehož hlavní postava je sice vykreslována převážně jako kladný hrdina, nicméně když se člověk zamyslí a pokusí se na problematiku pohlédnout z druhé strany, zas takový klaďas to nebyl. Nicméně s tímto příběhem jsem před sledováním seznámen nebyl, doplnil jsem si tedy nějaké znalosti a mohl si udělat obrázek svůj. Paradoxně hlavní nebylo vyústění McConaugheyova příběhu, ale příběhu jeho syna. Nad absurditou člověk musí zakroutit hlavou. Stopáž je bohužel trochu přepálená, střihač měl dostat více svobody... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

V podstatě takové volné pokračování 12 let v řetězech...Gary Ross sice není tak skvělý režisér jako Steve McQueen, ale i tak je jeho snímek působivý a řemeslně povedený, snad jen ten ,,televizní" look mu lze vyčíst... Co se obsahu a hodnot ve filmu obsažených týče, Free State of Jones nám tu prezentuje ony základní principy, z nichž vyrůstá celá západní (tedy naše) civilizace...o to smutnější je číst si tu některé zdejší komentáře... ()

Reklama

malylada 

všechny recenze uživatele

Film o dezertérovi, který se s hrstkou lidí snaží o revoltu v místním okresku, kde armáda nečestně vykořisťuje své občany během války. Na papíře dobré téma a hned mi na oko vyvstal Patriot s Melem Gibsonem. Problém je, že víc utahanější tempo režisér nemohl zvolit a zápletka z větší části nudí. Ve filmu se dalo najít tolik silných momentů, ale v žádné scéně se nepodařilo o žádnou gradaci dané situace nebo jakkoli pohnout s emocemi. Postavy krom hlavního hrdiny jsou hodně ploché, nikterak k divákovi nepřilnou a je jedno, co se s nimi v průběhu filmu stane. Ve vypjatých momentech to chtělo epičtější hudbu a dotáhnout vše do konce, ale Ross v nevhodný moment přeskakuje do jiné kapitoly a posouvá děj o nějaký kus dopředu. Délka filmu tomu moc nenapomáhá a jen mě utvrzovala v tom nezáživném zpracováni. Na druhou stranu musím ocenit výpravu, nádech období občanské války a vizuální zpracování, nicméně na dobrý historický film to nestačí. Mrzí mě to už jen kvůli mému oblíbenci McConaughey, který v tom průměru vyčnívá a snad bude mít příště lepší oko na projekty.......5/10 ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Bohužel takhle se nedá servírovat 139 minut dlouhý film. Střih je tady něco jako magická hůlka, když si nevíme rady, střih a jsem rázem o několik měsíců až let dál a přitom se současně vyžívat v dějově nic neříkajících scénách, to jsem opravdu zíral jak Garry konkuruje uspavačům hadů.Jasně dějiny libovolné země jsou dlouhé, předlouhé, ale bez schopnosti umět vyprávět ucelený příběh nebo rozvést epizodu je skoro nemožný u mně zabodovat a to i tehdy, když má režisér po ruce takovýho hereckého mága jakým je Matt. Filmu přiznávám sociálně politický přesah, kvalitní kameru a již zmíněného Matta, ale víc jak tři ze mě film nevytříská ani kdyby se posral a i tak se považuju dobráka. ()

Killda 

všechny recenze uživatele

Téma hodné Hollywoodu ve zcela televizním nudném zpracování. Dramaturgie a schopnost vyprávění téměř nulová, McConaughey ale opět exceluje a táhne celý film. Za zmínku stojí i výprava, která se nerovná klasické televizní produkci. V závěru se tak na to dá dívat a neumřít, ale nic vyššího už film předat nedokáže. 5/10 ()

Galerie (61)

Zajímavosti (5)

  • Do rolí komparzistů se přihlásilo přes 7 tisíc uchazečů. (ČSFD)
  • Scény natáčené v lékařském stanu, kde byla podlaha pokryta falešnou krví, se musely natáčet rychle, protože dřevěné palubky velmi rychle tekutinu absorbovaly. (BloodMax)
  • Film byl natočen v Covingtonu v Louisianě. (BloodMax)

Reklama

Reklama