Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ďaleká budúcnosť. Pri prenose zmrznutých ľadových objektov zo spustošenej Zeme sa z jedného z ľadovcov vynorí Jason Voorhees a posádka lode má po chlebe. Desiaty diel hororovej série Piatok trinásteho. (POMO)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (336)

choze 

všechny recenze uživatele

Starý dobrý Jason je zpět. Po jeho zprznění a odlifrování do pekla v kacířské devítce se vrátila stará známá oživlá mrtvola při těle a s hokejovou maskou, sekající vše co jí přijde pod (klidně i na kost zmrzlou) ruku. Potom co pořeší ostrahu "mrazáku", komando vesmírných mariňáků a odhadem několik stovek až tisíc obyvatel jisté kosmické stanice, Jason se upgraduje pro nové tisíciletí a spíše setrvačností dorazí i těch několik zbylých ustrašených študáků, přičemž rozkope prdel i jedné namachrované robotce. Pátky třináctého nikdy nehrály na luxus jako vývoj postav, inteligentní dialogy nebo rafinovaná zápletka. Byly to filmy, u kterých se člověk v dětství bál, o pár let později smál a ve kterých se mohlo stát absolutně cokoliv - zůstat řetězem upoután na dně jezera, bojovat s telekinetičkou, vydat se lodí na Manhattan a nebo rovnou do vesmíru. Každý pátek přiměřeně nudil, každý měl své dva tři dobré momenty a žádný, snad jen s výjimkou jedničky, se nebral příliš vážně. Z tohoto hlediska Jasonovi X nemám co vytknout, spíš naopak. Velmi pěkná děvčata, záplava komiksových triků a akce (mj. s přehledem nejvíc explozí ze všech dílů) a pár úsměvných nápadů (upgradovaný Jason), gagů (virtuální simulace Crystal Lake) a Cronenbergovo cameo! Freddy vs. Jason to sice není, ale aspoň se tu neskáče z těla do těla a infantilně bez ladu a skladu necituje všechno možné jako v pitomé devítce. Jen by to nemuselo vypadat jako epizoda sci-fi z 90. let, ke kterémuž dojmu přispívá i to, že slavný pátkovský hudební motiv tu zazní jen naprosto minimálně . ()

Melies odpad!

všechny recenze uživatele

0 / 10 Slasher bez šťavy a motora, ktorý by ho poháňal vpred - senilná prechádzka kozmickou loďou, kde samotné vraždnenie v podaní mohutného a rešpekt vzbudzujúceho Jasona nepôsobí vôbec drsňácky, ale skôr unudene a silene, akoby ho tam štáb zakomponoval len preto, že v rámci žánru nemal na výber. Filmové nadšenie a šibalské pomrkávanie na divákov očakávajúcich zábavný mix násilia a hutnej atmosféry tu jednoducho nenájdete a nezachráni to ani testosterónom presiaknutá (a správne stupídna) premena nášho kamaráta s mačetou na nezastaviteľný kolos ničiaci všetko, čo mu stojí v ceste. ()

Reklama

hladass 

všechny recenze uživatele

Není typický Pátek 13 a přiznám se, že jsem měl docela strach, protože, jak si asi většina vzpomínáte, výlet Pinheada do vesmíru moc dobře nedopadl (sračka)... Ale nakonec jsem byl spokojený... Zabití jsou docela nápaditá a krvavá, atmosféra našpalaná, virtuální projekce tábora plná odkazů (hudba, žena ve spacáku omlácená o strom :-)... A vylepšený Jason na konci filmu se mi taky líbil... Po sračkoidní devítce nám Jason dokazuje, že je to pořád frajer... ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Jason je jedna z nejkultovnějších postav všech dob. To samozřejmě víme všichni. Tentokrát se dostal až do vesmíru, kde pokračuje jeho vražedné řádění. No, radši měl zůstat na Zemi, v Crystal Lake. Když už jsem tady nadhodila to městečko, tak musím říct, že se do něho podíváme, ale až na samotném konci filmu a to jen na malý okamžik. Budeme za to vděčit hologramové projekci. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Desáté pokračovaní a hned scifárna, ve které Jason na vesmírné lodi v roce 2455 opravdu nemilosrdně likviduje vše živé. Dokonce i David Cronenberg to pěkně schytá, hehe. Potěší humorné vsuvky, béčkové vizuální efekty, a pár gore sekanic. Výborná je i hudba Harry Manfrediniho, jeden jeho hudební motiv mě silně připomíná film Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy. Škoda, že ke konci filmu dochází snímku dech a šťáva, ale určitě se jedná o skvělé pokračování, které se vymanilo předchozím upadajícím dílům. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (20)

  • Natáčení probíhalo od 6. března do 30. dubna 2000 v kanadském Ontariu. (Stocki)
  • Jason X prodělal kvůli získání ratingu R (mladiství pod 17 let pouze v doprovodu rodičů) jen velmi málo úprav a stal se tak nejméně cenzurovaným filmem celé série. (gogos)
  • Scény v daleké budoucnosti se odehrávají v roce 2455. (ČSFD)

Související novinky

Carpenter je Psychopath

Carpenter je Psychopath

18.05.2005

Legendárny John Carpenter (na obr.) sa po štvorročnej odmlke vracia na scénu. Jeho najnovším filmom bude thriller PSYCHOPATH o bývalom agentovi CIA, ktorý je povolaný späť do akcie, aby zastavil… (více)

Reklama

Reklama