Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ďaleká budúcnosť. Pri prenose zmrznutých ľadových objektov zo spustošenej Zeme sa z jedného z ľadovcov vynorí Jason Voorhees a posádka lode má po chlebe. Desiaty diel hororovej série Piatok trinásteho. (POMO)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (336)

HAL 

všechny recenze uživatele

Jason X přináší dvě zprávy, dobrou a dobrou - ta dobrá je že i ve vesmíru za pět set let budou polonahé nadržené studentky, a ta dobrá je že i ve vesmíru za pět set let je bude kydlit Jason Vorhees. Sice v plastových kulisách a bez čehokoli co by byť jen vzdáleně připomínalo logiku a přehlednost, ale stále s mladickým zápalem a terminátorskou nesmrtelností. Jistě, je to demetní hovadina ve všech ohledech, ale na slasher-parody to je celkem snesitelně úsměvné. 5/10 ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Koukám, že tvůrci nijak nehleděli na obsah starších dílů, vysrali se na nějaké Jasonovo oživování na začátku a prostě ho jen rovnou pustili na scénu. A to rovnou do vzdálené budoucnosti a do vesmíru. A tak pokud uděláte to samé, zapomenete na předcházejících 9 dílů, možná vás tahle akční slasher sci-fi alespoň trochu pobaví. Začátek docela jde, je tu spousta dobrých hlášek, pár dobrých mordů a tak prvních šedesát minut se to drží v tříhvězdičkovém bodování, po hodině to však jde docela do sraček. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Od nepříliš úspěšného devátého dílu uběhlo docela dlouhých osm let, než si zase někdo vzpomněl, že by mohlo vzniknout další pokračování Pátku 13. Přece jenom to svého času byla celkem výdělečná podívaná, která si od roku 1980 získala řadu příznivců. Proč tedy neoprášit starého dobrého zabijáka a vydělat zas nějaký ten peníz. Smůlou však bylo, že v té době už celkem frčelo science fiction a tak samozřejmě nenapadlo scénáristu nic lepšího, než přesunout děj z již mnohokrát provařeného Crystal Lake rovnou do širého vesmíru. Nějak si ovšem tvůrci neuvědomili, že stará klasika měla mnohem lepší ohlasy, než kdejaký pokus o novinku – což se nevyplatilo ani pětce, ani osmičce a už vůbec ne devítce. Tu ostatně Jason X zcela ignoroval (stejně jako to udělali tvůrci devátého dílu s koncem osmičky). Na jednu stranu to bylo samozřejmě dobře, ale do prdele proč má pořád někdo potřebu prznit starou klasiku, místo aby si vymysleli něco svého. Ačkoliv tento film nepovažuji za úplně nejhorší díl celé série, tak jsem z něho zrovna moc nadšený nebyl. Nelíbila se mi změna prostředí, nelíbil se mi ani samotný příběh a už vůbec ne to, co z Jasona nakonec udělali. Jediné co zůstalo při starém, byla brutalita, slušný počet mrtvých a celkem pohledné herečky. To bylo taky to jediné, co jsem na tom vůbec dokázal ocenit. Lexa Doig – to je děvče přesně podle mého gusta. Líbila se mi účast Davida Cronenberga ze začátku filmu a je jen škoda, že si nevyměnil role s Jonathanem Pottsem – mohli jsme si jeho přítomnost užít daleko více. To Kane Hodder se zas konečně dosyta vyřádil a že mu to šlo docela parádně. Docela jsem mu i záviděl tu holografickou projekci z Crystal Lake a jeho „seznámení se“ s dvojicí polonahých turistek. Když on Jason je místo toho aby je pořádně „vyklepal“, oklepe o strom i se spacákem. Rád bych tomu dal alespoň průměrné hodnocení, ale nemůžu. Ublížil bych tím jeho průměrným předchůdcům (k těm nejlepším dílům se nepřiblížil ani okrajově), kteří se mi jako celek líbili o trošku víc. 40% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Jason X ve vesmíru! Kdysi jsem z milosti dával jednu *, nyní jsem hodnocení vylepšil. Samozřejmě nejde o nic jiného, než že po 450 letech objeví zmrzlého Jasona a následně se diví, když obživne. Ba co víc, beze slova začne masakrovat vojenskou jednotku, posádku i studenty. Připomínkou na staré fláky z 80. let jsou - prsatky a Crystal Lake, což potěší. Příběh nejvíce kopíruje Vetřelce, dokonce i hlavní hrdinka zaujímá pózu Ripleyové stejně, jako drží zbraně vojandy. A v podstatě i snaha o únik a likvidaci Jasona Vetřelce cituje, mně to však nevadilo. Mrtvol je dostatek, kromě práce s mačetou dojde i k pádu na obří vrták, přeseknutí v půli či stětí. Jasonův vylepšený krunýř může někdo považovat za degradaci postavy, já zase po letech oceňuji, kam až byli tvůrci ochotni zajít. V momentě, kdy je Jason masakrován androidkou, se začne rozjíždět ta pravá trashová zábava... ()

Terva 

všechny recenze uživatele

LOKALITA: Crystal Lake. Výzkumné zařízení. OBJEKT: Jason Woorhees. STATUT: Odsouzen ke kryogennímu procesu........ Prvních deset minut to vypadalo na krvavé béčko, ale pak se to zvrtlo ve frašku. Pilot kosmického modulu vypadá jako Freddy Krueger. CITÁT - S námi jste v bezpečí......... Jason se na kosmické lodi zorientoval celkem rychle, není to žádný tupoun. Začal okamžitě dělat to, co má nejraději. Zabíjet. Asi nejlepší scéna je okolo 43 minuty. A to je tak vše. DIALOG: Už jsem našla Kondora........V jakém je stavu?........V provrtaném......... V záhlaví je napsáno Akční/Horor/Sci-fi/Thriller, ale nějak mi tam chybí Parodie/Komedie. Je tu také přebrána spousta situací a aspektů z různých filmů. Asi největší část si tvůrci vybrali ze série Vetřelec. A to se mu vůbec nelíbí. CITÁT - Lidi, je to v pořádku, chce jen zpět svou mačetu......... Hodnotit to jako komedii, dal bych za tři, ale je tu napsáno horor, horor, který za nic nestál. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (20)

  • První snímek hororové série, který používá ve scénách zabíjení digitální efekty pro gore záběry. (gogos)
  • Ve Velké Británii se jednalo o první film ze série, který mohli v kinech spatřit diváci již od 15 let. (gogos)
  • Jason X byl prvním filmem série, jehož rozpočet přesáhl 10 milionů amerických dolarů. Současně však v USA vydělal z celé filmové série nejméně. (gogos)

Související novinky

Carpenter je Psychopath

Carpenter je Psychopath

18.05.2005

Legendárny John Carpenter (na obr.) sa po štvorročnej odmlke vracia na scénu. Jeho najnovším filmom bude thriller PSYCHOPATH o bývalom agentovi CIA, ktorý je povolaný späť do akcie, aby zastavil… (více)

Reklama

Reklama