Reklama

Reklama

Vražda na Nilu

  • Československo Smrt na Nilu (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jedna loď, několik vražd, mrtvola, několik podezřelých a jeden geniální detektiv. Hercule Poirot chce prožít příjemnou dovolenou na luxusní lodi Karnak, která se plaví po Nilu. Pokojný výlet se však změní v drama, když někdo zavraždí bohatou Linnet Ridgeway-Doylovou. Pachatelem může být jen některý z cestujících! Ale kdo? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (228)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Anglická spisovateľka Agatha Christie je autorkou detektívneho románu "Smrť na Níle". Vyšiel prvého novembra roku 1937. Prvýkrát bol sfilmovaný v roku 1978, hlavnú úlohu súkromného detektíva Hercule Poirota stvárnil Peter Ustinov. V roku 2004 bola vyprodukovaná seriálová epizóda, kde sa role Poirota chopil David Suchet. Zatiaľ posledná filmová verzia je z roku 2022. Vznikla pod režisérskou taktovkou Kennetha Branaghana, ktorý si zahral aj úlohu vyšetrovateľa. Ja som si povedal, že si to najskôr prečítam (kniha bola perfektná!), a potom začnem tieto filmové spracovania pozerať pekne porade. Takže ako prvý som si pustil titul "Smrť na Níle" (Death on the Nile), ktorý v roku 1978 natočil režisér John Guillermin. Jedná sa o veľmi podarenú filmovú adaptáciu. Takmer päťhviezdičková záležitosť. Bon dieu, bolo to výborné. **** ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Jsem ze srdce ráda, že jsem "vyrostla" na poirotovkách s Davidem Suchetem, protože vidět nejprve toto, nevím, jestli by mě to tak chytlo za srdce... Nějako uječený dabing a hlavně příšerně namluvený Peter Ustinov (originál jsem neslyšela, pokud je to věrně převedeno, tím hůř). Tolik ke kritice, jinak je to vražda jako řemen, jedna z mých (dvaceti) nejoblíbenějších od Agathy. Sázku na jistotu tvoří hvězdné herecké obsazení, za všechny uvedu urýpanou Maggie Smith. A v neposlední řadě oceňuji humor tam, kde bych ho nečekala: "Kobra!! Nikdy jsem neviděl takového plaza v kabině první třídy!" ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Jedno je isté, a to, že prachatú Linnet Doyle - nenávideli viacerí na ľodi, ktorá sa plavila po rieke Níl, ale kto ju úkladne zavraždil ? Áno, nachádzajú sa tu ľudia, ktorí ju zrovna nemajú príliš v láske, majú s ňou nevyriadené účty, de - facto, sama si o to koleduje, ale to ešte neznamená, že jej teraz priložím revolver k hlave a stlačím spúšť. Páchateľ / lia má / jú smolu, lebo sa práve, belgický detektív, Hercule Poirot, tu objaví, on sa tu nevykryštalizoval, len si chcel oddýchnuť, zrelaxovať, načerpať nové sily, namiesto toho, bude mať plné ruky práce, kde mu bude pomáhať plukovník, ktorý ho zachráni aj pred úštipačnou kobrou, a ďalšími pasažiermi na palube, prekrásnej ľodi, ktorá za nič, prakticky nemôže. Fakt, brilantný film, ktorý ma ihneď nenadchol, trochu som sa obával prílišnej dĺžky, 2 hodiny a 20 minút, sa mi zdalo akosi veľa na detektívku, ale nepociťoval som nudu, od prvej vraždy, naberá fantastické obrátky, vrážd bude pribúdať, ako húb po daždi, ale to ešte nie je všetko, prichádza do úvahy, vynikajúci ZVRAT, ktorý si ma získal. Rozmýšľal som, ako sa veci vlastne majú, a neprišiel som na to, ba, nechal som sa odrbať, až tak mi to nevadí. Nečakal som takúto krasojazdu od režiséra - Guillermina, ktorý ma naštval Sklenenným Peklom, a ani , že Peter Ustinov zo Spartacusa, Stanleyho Kubricka, bude takýto šikovný detektív, vôbec vidieť množstvo výborných hercov, Bette David, David Niven, či Mia Farrow, Maggie Smith, Angela Lansbury, je prospešné, perfektné obsadenie, kde sa každý dostane na radu. Kvaitné spracovanie látky, podľa nápadu Agaty Christie. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Platí to, co už napsali jiní: Ustinov je v roli Poirota brilantní, ale nehodí se do této role typově. Výprava je pochopitelně o poznání velkolepější než v případě příslušné epizody mladší televizní série. Poněkud nepříjemná je snaha, točit film "trochu jako komedii". Jednotlivé postavy tím ztrácejí životnost a stávají se podivnými a zhola neuvěřitelnými figurkami. Je to ovšem pochopitelné, neboť tahle látka jednoduše nepatří na velké plátno podobně, jako nepatří detektivky Agathy Christie do jedné přihrádky s Williamem Shakespearem či Jamesem Joycem. Ať chceme nebo nechceme, Christie je jen dobře napsaný "brak", nikoli drama světového formátu. Jak už jsem ostatně psal v komentáři stejnojmenné epizody zmíněného britského seriálu, použité motivy jsou notně konvenční a nevynalézavé. Režisérova snaha po filmovém ztvárnění tudíž logicky směřuje ke komediálnosti a nadsázce, neboť ta vytváří kýžené alibi pro nepravděpodobnosti a neuvěřitelnosti všeho druhu. Tahle symbióza detektivky s komedií ostatně není nikterak řídká a právě přelohy ACh si o podobné pojetí říkají vskutku vehementně... Celkový dojem: 70% Zajímavé komentáře: kinej ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Okrem faktu, že vraždenie na Níle je páchateľmi neskonale komplikovane naplánované, z čoho plynie, že je nepravdepodobné v ňom uspieť či jeho vinníkov napokon odhaliť, ide o takmer dokonalú konverzačnú detektívku, kde sa stretáva hádam toľko kultúr, nátur, zvykov a prízvukov, koľko je na palube pasažierov. Medzi nimi nájdeme krásne ženy, noblesné staršie paničky, uhladených gentlemanov, aj rebela či podvodníka. Ale keď Poirot začne nahlas dedukovať možnosti totožnosti páchateľa, jediné svedomie na prvý pohľad neostane čisté. Kto je teda vrah, to odhalí až jeho klasický záverečný monológ, na ktorý sa oplatí počkať. Videné v rámci Season Challenge Tour (týždeň s krimi/thrillerom sedemdesiatych rokov). ()

Galerie (104)

Zajímavosti (31)

  • Angela Langsbury hraje ve filmu spisovatelku Salome Otterbourne. V seriálu To je vražda, napsala (od r. 1984), kde hrála Jessicu Fletcherovou, se v jedné epizodě, odehrávající se v Egyptě, objeví spisovatelka Sally Otterburn. (Kulmon)
  • Angela Lansbury nikdy nevidela hotovú filmovú verziu, kým sa 9. novembra 2018 nezúčastnila premietania k 40. výročiu. (Arsenal83)
  • Hoci išlo o britský film, mal premiéru v New Yorku 29. septembra 1978 v čase predaja vstupeniek na otvorenie Metropolitného múzea umenia 15. decembra 1978 na putovnú výstavu "Poklady Tutanchamona", ktorá mala vzbudiť záujem o egyptské artefakty. Pre americký trh bol umelec Richard Amsel preto poverený zmenou pôvodného britského plagátu zahrnutím profilu kráľa Tutanchamóna s ceremoniálnym nožom (a moderným revolverom), ktorý je obklopený odliatkom. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Reklama

Reklama