Reklama

Reklama

Vražda na Nilu

  • Československo Smrt na Nilu (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jedna loď, několik vražd, mrtvola, několik podezřelých a jeden geniální detektiv. Hercule Poirot chce prožít příjemnou dovolenou na luxusní lodi Karnak, která se plaví po Nilu. Pokojný výlet se však změní v drama, když někdo zavraždí bohatou Linnet Ridgeway-Doylovou. Pachatelem může být jen některý z cestujících! Ale kdo? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (228)

bloom 

všechny recenze uživatele

Role Hercula Poirota byla původně opět nabídnuta Albertu Finneymu. Ten sice účast zvažoval, ale nakonec odmítl prý kvůli složitému líčení a přípravě Poirotovy masky. Podle mě je verze s Ustinovem lepší a to nejen kvůli obsazení. Film je sice dlouhý (2 a čtvrt hodiny), ale to vůbec nevadí. Ustinov prostě hraje Poirota trochu jinak než Suchet, ale vůbec ne špatně. Záporák George Kennedyho je možná rolí jeho kariéry (kromě Bláznivé střely :-) ) Ženské výkony jsou odvedené líp než ty mužské (předwoodyovská Mia Farrow, pogainsbourgovská Jane Birkin, veteránka Bette Davis, stálice christieovských adaptací Maggie Smith či budoucí slečna Marplová Angela Lansbury). Nejlepší je ale David Niven jako plukovník Race. ("Objednejte mi les mérules." "Á, úhoře!") Pokud budete mít možnost vidět dabing ČT, dejte mu přednost před dabingem Novy, který sice není špatný, ale u ČT je profesionálnější. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že Vražda v Orient expresu je od Agathy Christie moje nejoblíbenější dílo. Po včerejšku, ale těsně vede Smrt na Nilu. Peter Ustinov byl stejně vynikající jako původní Albert Finney. Velmi mu konkuroval skvělý David Niven, nesnesitelná Angela Lansbury, psychotická Mia Farrow, vyčůraný George Kennedy, drzá Maggie Smith, které dnes přeji vše nejlepší, či bohatá Lois Chiles mnou známá z Bondovky Moonraker. Režie Johna Guillermina byla vynikající. Scénář perfektně propracovaný, nechyběl typický britský humor ani tvrdé scény. Krásná kamera a výprava. Maestro Nino Rota se opět předvedl jako jeden z nejlepších skladatelů filmové hudby. U mě to nejlepší hodnocení. Nejlepší scény jsou výslechy jednotlivých pasažérů, kobra a rozluštění případu v salonku. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Přestože Hercule Poirot v podání Petera Ustinova mě tolik neupoutal, mám raději Davida Sucheta, film jako takový je dobrý. Zvláště Jane Birkin je velmi půvabná a celé prostředí Nilu a Egypta rovněž. Mia Farrow překvapila, její nevinná tvář byla dobrá volba. Film určitě stojí za shlédnutí, i když jeho délka je nadstandardní. ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Když jsem kdysi začínal číst Agathu Christie, snažil jsem se Hercule Poirotovi vyhýbat, co to jen šlo. Měl jsem tehdy hloupé předsudky kvůli seriálu s Davidem Suchetem, který se mi jednoduše nelíbil. Když jsem později začal číst příběhy tohoto drobného Belgičana, postupně jsem jim přicházel na chuť (seriálu rovněž), až se z něj stal můj nejoblíbenější detektiv ve službách paní Christie. No a Smrt na Nilu patří rozhodně k tomu nejlepšímu z pera autorky. Filmová podoba prošla drobnými úpravami, vyhodila pár nepříliš důležitých postav a zaměřila se jen na to stěžejní. Peter Ustinov se své role zhostil výborně, úloha nebojácného detektiva mu sedla, i když po srovnání musím přeci jen uznat, že David Suchet se pro roli hodí daleko spíš. Hercule Poirota jsem si vždy představoval doslova jako zavalitého skrčka s postavou tučňáka a navoskovanými kníry, čemuž se Ustinov "pouze" přiblížil. Taky mi oproti předloze chybí ve filmu důkladná detektivní práce, zevrubnější vyšetřování jednotlivých podezřelých a zkoumání stop, ale chápu, že tomu, už kvůli udržení snesitelné stopáže, nešlo vyhovět. Takhle jsme tak ochuzeni o Poirotovy brilantní dedukce, kterých se skutečně dočkáme až v závěru. To ovšem nic nemění na tom, že se bezchochyby jedná o velmi kvalitní zpracování, kterému prakticky nic nechybí. Diváci neznalí předlohy si můžou ještě deset bodíků přidat. Za mě 80% ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Jsem ze srdce ráda, že jsem "vyrostla" na poirotovkách s Davidem Suchetem, protože vidět nejprve toto, nevím, jestli by mě to tak chytlo za srdce... Nějako uječený dabing a hlavně příšerně namluvený Peter Ustinov (originál jsem neslyšela, pokud je to věrně převedeno, tím hůř). Tolik ke kritice, jinak je to vražda jako řemen, jedna z mých (dvaceti) nejoblíbenějších od Agathy. Sázku na jistotu tvoří hvězdné herecké obsazení, za všechny uvedu urýpanou Maggie Smith. A v neposlední řadě oceňuji humor tam, kde bych ho nečekala: "Kobra!! Nikdy jsem neviděl takového plaza v kabině první třídy!" ()

Galerie (104)

Zajímavosti (31)

  • Guillermin o Ustinovom Poirotovi: „Poirot vie byť chladná ryba, ale tu sme ho urobili humanistickejším a vrúcnejším, zaujíma sa napríklad o mladých ľudí. Peter Ustinov presne toto dokázal stvárniť." (Arsenal83)
  • Vtipný moment nastal pri milostnej scéne medzi Lois Chiles a Simonom MacCorkindaleom, keď Chilesovi pristála na zuboch otravná púštna mucha. Herci pokračovali, ako najlepšie vedeli, ale štáb vybuchol od smiechu, keď Guillermin našťastie zavolal „strih“ a nariadil ďalší záber. (Arsenal83)
  • Počas natáčania boli problémy s ubytovaním, pretože štáb nemal žiadne rezervácie v hoteloch. Museli sa preto presúvať z hotela na hotel, niekedy aj na dennej báze. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Reklama

Reklama