Reklama

Reklama

Ghoul

  • Slovensko Ghoul
Trailer 1

Trojice filmařů se vydává na Ukrajinu s cílem natočit unikátní dokument o kanibalismu. Strašlivý hladomor v letech 1932-1933 tu dohnal spoustu lidí k děsivým činům. Nečekaně se jejich pátrání začíná propojovat s příběhem jednoho z nejzvrácenějších zločinců novodobé historie, kanibala Andreje Čikatila. Během 12 let spáchal přes padesát brutálních vražd, při nichž své oběti částečně snědl. Společně s místní tlumočnicí, průvodcem a senzibilkou se snaží odhalit tajemství domu, kde se vše odehrávalo. V opuštěném stavení uprostřed ukrajinských lesů se z filmařů i jejich doprovodu však brzy stávají nedobrovolní vězni. Stísněný pocit ve zdech domu se mění v děsivá setkání s jiným světem. Ze záměru natočit dokument se stává hrůzyplný boj o život. Nikdo netuší, kdo nebo co je TAM VENKU... (Bioscop)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (725)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Petrovi Jáklovi sice i po druhém pokusu patří dík za snahu natočit něco v tuzemsku neortodoxního, ale to je asi tak všechno. Spíše než jako suverénní kus působí Ghoul jako řemeslně slušný koktejl dávno okoukaných found footage filmů, z nichž většina má logicky tu výhodu, že tady byla dřív. Mimochodem, afektovaný kulomet děsivých situací v roztřesených záběrech nefunguje ani z poloviny tak dobře, jako lhostejná forma mnohem přímočařejších, avšak paradoxně také mnohem intenzivnějších konkurentů (Megan is Missing, Willow Creek). 3/10 ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Na tenhle ,,český" horor jsem si díval na Prima Cool a jediné, co mě na něm vyděsilo, byl moment, kdy se na obrazovce objevil zelený ufon z Alzy.cz, a to ani nenabízel sto tabletů týdně, pouze dopravu zdarma. Pak ale komerční pauza skončila a Andrej Romanovič Čikatilo začal zase strašit...a já se celou dobu zase těšil na Alzu... ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Na česko-ukrajinské poměry bezesporu slušné. Bohužel, příliš se člověk během sledování bát asi nebude. Ve většině případů snad vůbec. Není totiž čeho. Filmových nedostatků zde bylo tolik, že by se z nich v pohodě najedla celá Ukrajina v dobách válečných. Nejvíce bych snad pohanil český dabing, který je prakticky neposlouchatelný. Naopak se mi líbilo šeredné prostředí, kde se vše odehrávalo, za to dávám palec nahoru. Lekačky jsou výhradně zvukové. Pokud na film koukáte s dostatečnou hlasitostí, tak možná sklidí nějaký úspěch. V ostatních případech těžko! Herci a herečky také nejsou zrovna držiteli cen za sympatie. Dokonce to celé není ani za mák originální. S přivřeným okem to nevidím na víc než 2 hvězdy. S tím, že ta druhá je celá pochroumaná. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Bohužel mám FF hororků nakoukáno docela dost a v poslední době mě už začínaly nudit. Na druhou stranu, Ghoul je naprosto srovnatelný s obdobnými americkými díly a v tomto subžánru dosahuje průměru, né-li lehkého nadprůměru. Mám-li být zcela objektnivní, za film dávám 65 % (přijít s tím o 5 let dříve, tak víc) a ten kousek do 4 * přidávám režisérovi za shanu (úspěšnou) přiblížit se holywoodu a za to, že se snaží v té naší krásné, leč žánrově omezené zemi, natočit i něco jiného, než jen hořkou komedii. Jen tak dál Petře. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že na Ghoul jsem bál jít ze dvou důvodů. Byl to faktor třaslavé kamery, který se dá předpokládat u "dokumentaristického" stylu vyprávění a který já osobně považuju za filmovou říši zla. Další obava byla z toho, jestli náhodou nebudu sledovat nějakou další Záhadu Blair Witch. Naštěstí se mé obavy nesplnily. Ano jistě, třaslavka se dostavalila, ale jen opravdu v míře nezbytně nutné, jinak je film nasnímaný přehledně a obraz tady pracuje směrem k divákovi na výbornou. Nejsilnější složkou filmu jsou určitě lekačky, hlavně v první půli, kdy přichází opravdu z ničeho nic. Zaznamenána je i snaha nastolit na mém těle husí kůži, což se uplně až tak nezadařilo, ale to bylo hlavně proto, že jsem si za celou dobu nenašel k hlavním hrdinům žádný vztah. Atmosféru má film dobrou hlavně díky skvělýmu výběru lokace, hnusnej barák uprostřed hnusnýho lesa dělá zkrátka svý. Neříkám, že mě to ohromilo, nebo že bych byl kdo ví jak napnutej či vystrašenej, ale Ghoul mě bavil a zajímal od začátku až do konce a toho si cením, stejně jako faktu, že Petr se nebojí dělat český filmy nečeským přístupem. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (20)

  • "Ghoul je výraz z arabské mytologie. Označuje démona, neživou bytost, která se vyskytuje na místech s četným výskytem úmrtí a živí se lidskými ostatky," vysvětlil Petr Jákl ml. (Zdroj: idnes.cz) (oje)
  • Na 4 roky trvající produkci filmu se podílela řada ostřílených hollywoodských tvůrců. Jako výkonný producent se pod film podepsal Rob Cohen, který produkoval Čarodějky z Eastwicku (1987) a režíroval snímek Rychle a zběsile (2001), koproducentkou byla zase Nancy Bishop, která se zase starala o casting filmu Mission: Impossible (1996). (Zdroj: lidovky.cz, rozhovor s tvůrci na premiéře) (oje)

Reklama

Reklama