Reklama

Reklama

Zmenšování

  • USA Downsizing (více)
Trailer 3

Proces zvaný celulární miniaturizace vyvinuli norští vědci jako jeden z léků na hrozící přelidnění planety. Malí lidé míň snědí a zaberou míň místa, to dá rozum. A aby do tohoto programu vstupovali lidé houfně a s nadšením, provázejí ho gigantické ekonomické výhody a trvalý pobyt v mini-milionářském ráji Leisureland. Vidina zbohatnutí do programu přivede i Paula Safranka (Matt Damon) a jeho ženu Audrey (Kristen Wiig). Bezdětní čtyřicátníci s nudnou prací a neútulným bytem stejně nevidí lepší životní perspektivu. Po absolvování vstupního pohovoru následuje nutná úprava (všechen tělesný porost a plomby musí pryč) a pak už narkóza a samotná miniaturizace. Když se deseticentimetrový Paul probudí „na druhé straně“, dozví se, že Audrey nakonec vycouvala. Bohatého, ale opuštěného Paula naštěstí nenechají dlouho truchlit jeho noví „přátelé“, srbský playboy Dušan (Christoph Waltz) a jednonohá vietnamská disidentka (Hong Chau). S nimi toho prožije během pár týdnů víc než za celý svůj dosavadní život a uvědomí si, že i v malém světě lze prožít velké věci. (Cinemart)

(více)

Videa (15)

Trailer 3

Recenze (488)

BMW12 

všechny recenze uživatele

Film hodnotím pozitivně, nápad se mi líbil a po celou dobu mě to bavilo (i když to mohlo být o malinko kratší). Ale uznávám, že ten film mohl být uchopen i trochu jinak. Ve filmu mi pár situací přišlo nelogických a celkově se to vyvinulo tak nějak divně. Ale jak říkám, film mě bavil, nenudil jsem se, takže dávám dobré 4*. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie. Scenár nie je vôbec zlý, pričom obsahuje aj pár zaujímavých nápadov. Len škoda, že sa niektoré z nich hlbšie a zaujímavejšie nerozobrali. Páčilo sa mi aj formálne vyznenie snímku - bola tu taká príjemná, pohodová atmosféra. Aj vďaka nej tu jednotlivé postavičky pôsobili milo a celkom zaujímavo, i keď sa tu herci po hereckej stránke od práce nepretrhli. No vždy sa tu našlo niečo, čo v ich podaní aspoň pobavilo, či už nejaký ich skutok, alebo nejaká konkrétna situácia. Vlastne sa to celé z určitého uhlu pohľadu dá brať aj ako jemná spoločenská satira na súčasné pálčivé problémy (hlavne ekonomické, ekologické, imigrantské...). Spokojnosť. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Ono prostě dělat ty filmy jako čistou společenskou metaforu je hrozně ošemetný, protože upadnout do prostých, jednoznačných hořkých tezí je strašlivě přitažlivé. Lanthimos z toho pravidelně vybrušuje alespoň tou absurditou, neutěšeným vizuálem a pravidelnými šrapnely vybuchujícími z jinak pomalého tempa a postmoderní formy. Payne namísto toho žádnou svébytnou formální metodu nemá a tak trochu se v tom oportunisticky plácá, kdy jednou chce, abychom se nad jeho postavami lidsky dojímali či s nimi dokonce empatizovali, ale když se mu to hodí, přepne je do jednoduchých karikatur, jež se sami náhle redefinují jednou větou. V Downsizing tak najdeme scény jak vystřižené ze South Parku (výbuch vstupu do vaultu, Matt Damon zničehonic bubnující v hipízáckých hadrech při západu slunce), scény, které vypadají jak důsledek večírku filmových fanoušků (zmaštěnej Matt Damon pařící na večírku s Christopherem Waltzem a Udo Kierem) i scény, které jsou dostatečně dlouhé a citlivé, že by skutečně mohlo někomu dojít, že se u nich má rozněžňovat a s pitomým úsměvem pokyvovat hlavou nad tím jaká je ta láska mocná čarodějka i v těch nejnepravděpodobnějších momentech. A moje nervová centra v mozku již zkrátka nejsou natolik flexibilní, aby takto rychle a nahodile dokázala mezi všemi těmito módy přepínat. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Skvělý nápad, slušná první půlka a promrhaná šance v druhé. Payne se totiž snažll pokrýt tolik času a témat, že by to vystačilo na tři řady seriálu a právě to filmu podráží nohy. Výsledná romance je tak nezajímavá a uspěchaná, nemluvě o zvratu na konci, který je vyloženě extrémní a snaží se dojít ke stejnému závěru, k jakému by efektivněji došli v rámci komornějšího dramatu. Je to škoda, protože celá logistika změnšování a důvody lidí k němu byly neskutečně zábavné a v rukou jiného scénáristy by celý výsledek mohl být mnohem lepší. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Potenciál tu bol, no výsledné prevedenie je nakoniec trošku sklamanie. Keď som videl trailer na "Downsizing", mal som pocit, že sa dočkám jedného z najlepších filmov. Skvelý koncept, vynikajúci herecký výber a dokonca to pôsobilo aj celkom vtipné. Reálne mám ale pocit, že vo filme je viac drámy než komédie a podáva nám síce zaujímavý príbeh, no reálne trošku rozbitý. Skúste mi povedať hlavnú dejovú líniu filmu. Nedá sa to. Film totiž žiadnu konkrétny dej nemá. Čo nemusí byť na škodu. Keby však tie jednotlivé línie viacej dopracoval a ponúkol nám niečo, čo by pôsobilo komplexnejšie a viac celistvo. Na mňa to ale pôsobí trošku rozbito. Nechcem zachádzať do spoilerov, no povedzme si, že máme tu najprv dejovú líniu, kde Paul a Audrey riešia ako zlepšiť svoje manželstvo. Spoznávame ich život. A keď sa rozhodnú pre zmenšenie, tak Audrey z toho vycúva a Paul ostáva zmenšený sám vo svojom novom živote. Ktorý ale nemá s kým zdieľať. Keď tak nad tým, teraz premýšľam, možno to je hlavná dejová línia. Fakt, že nemá svoj život s kým zdieľať a tak si nájde vo svete malých ľudí novú priateľku. Spoznáva jej život... zisťuje, že ani vo svete malých ľudí nie je všetko tak jednoznačné a nakoniec do toho ešte zapojíme aj koniec sveta. Nerobím si srandu. A ako celok som miestami nemal pocit, že sa to dobre prepája. A trošku som dúfal, že sa na niektoré miesta vrátime, no pre film sú to uzavreté veci. A naopak by som ocenil, keby sa film rozhodne ich trošku viac rozobrať, alebo nám viac podať z postáv. Chápem, o čo Alexandrovi Paynovi išlo, no mám pocit, že mohol to podať trošku inak. Ale ako celok som s filmom spokojný. Efekty sú schopné, atmosféra filmu je dobrá, je príjemný na pozeranie, hudba je vynikajúca a hrdinovia filmu sú mi reálne aj veľmi sympatickí. A chcel som s nimi tráviť svoj čas. Dokonca sa priznám, že je to film, ku ktorému by som sa ani nebránil vrátiť. No nemôžem si ešte jedno odpustiť. Trošku som chcel, aby bol vtipnejší. Dráma je tu dobrá, ale tá komédia by skutočne pomohla. Na druhú stranu som ale rád, že tu nemáme žiadny typický americký výplachový humor. To je tiež pozitívum. Ako celok to teda zhrniem ako pozitívnu filmovú skúsenosť. Ale čakal som od nej o niečo viac. Hodnotenie: B+ ()

Galerie (41)

Zajímavosti (11)

  • Vesnice byla natáčena v Kelso Rock v Kanadě. (Dzeyna)

Reklama

Reklama